Sürdürülebilirlik Raporlaması

Reengen
reengen
Published in
4 min readAug 11, 2022

İklim değişikliğinin artan ve zorlayıcı etkileriyle birlikte sürdürülebilirlik konusunda bağlayıcı normlar hayatımızın her alanına dahil olmaya başladı. Ülkelerin ve şirketlerin karbon emisyonları için verdikleri taahhütler ve bunun için yapılan regülasyonlar, çevre dostu dönüşüm ve yatırımların teşvikiyle birlikte sürdürülebilirlik performansının ölçülmesi ve raporlanması gerekli hale gelmiştir.

McKinsey tarafından yapılan araştırmaya göre; CEO’ların önemsediği üç konu arasında yer alan sürdürülebilirlik giderek daha önemli bir gündem maddesi olarak şirketlerin ajandalarındaki yerini sağlamlaştırmaktadır. Bu bağlamda sürdürülebilirlik raporları şirketlerin bilanço raporları kadar gerekli ve önemli bir statü kazanmıştır.

Sürdürülebilirlik Raporlaması Nedir?

  • Sürdürülebilirlik raporları kesin olarak şirketin çevresel etkilerini şeffaf bir biçimde duyuran raporları içerlemelidir. Karbon ayak izi, su izi gibi zararlı etkilerle ilgili net veriler sunarken bunların çözümüne ve çevresel iyileştirmelere karşı ne yapıldığı gibi bilgilere de yer vermelidir. Çevre, sürdürülebilirlik raporlamasında en önemli alandır. Bu alanda alınan aksiyonlar, atılan kurumsal sosyal sorumluluk adımları yüksek bir ESG puanı ve yatırımcı desteği için gereklidir.
  • Kuruluşun politikalarıyla hizmet verdiği topluma ve kendi paydaşlarına nasıl katkıda bulunduğunu ve onları iş modelinde nasıl konumlandırdığını raporuna dahil etmelidir. Bu noktada şirket çalışanlarının sürdürülebilirlik faaliyetlerindeki rol ve sorumlulukları da tanıtılmalıdır. Çalışanlara sürdürülebilirlik eğitimleri verildiyse rapora bunlar da dahil edilmelidir.
  • Şirketin mali ve operasyonel performansının ayrıntılı bir dökümü özellikle ARGE projelerine ait detaylar eklenmelidir. Bu raporlar esasen paydaş ve yatırımcılara hitap ettiği için ARGE projeleri ilgi çekici olacaktır. Bunların açık ve anlaşılır şekilde ifade edilmesi önemlidir.

Sürdürülebilirlik Raporlarına Neler Dahil Edilmeli?

1. Raporunuzu okuyucu için anlaşılır kılacak işinize ve faaliyet gösterdiğiniz pazar ortamına ilişkin genel bakış sunan bir bölüm.

2. Kısa, orta ve uzun vadede sürdürülebilirlik stratejilerinizi ve bunların işinizle entegrasyonu

3. Sürdürülebilirlik stratejinizle doğrudan ilgili KPI’lar ve bunların neden alakalı olduklarını ve nasıl tanımlandıklarını açıklaması

4. Sürdürülebilirlik adımlarınız ve stratejilerinizle bağlantılı risk ve fırsatların değerlendirmesi

5. Kilit paydaşlarınıza sürdürülebilirlik stratejinizin kârlılık üzerinde nasıl bir etkisi olduğunun gösterilmesi

6. Değer zincirinin tanımlanması ve sürdürülebilirlik stratejilerinizle birlikte değerlendirmesi

7. İçeriği güvenilir gösterecek bağımsız araştırmalara, harici kıyaslamalara, uzman görüşlerine yer verilmesi

8. Tüm içeriği destekleyecek kolay anlaşılır görsel ve grafik tasarımlarının kullanılması

Sürdürülebilirlik Raporlamasının Faydaları:

  • Kurumsal İtibarın İyileştirilmesi:

Şeffaf bir kurum olmak ve olumlu eylemleri bildirmek, işletmelerde kamu güvenini oluşturmanın en kesin yollarındandır. 2013’te Boston College ve EY tarafından yapılan ankete göre, sürdürülebilirlik raporları yayınlayan katılımcıların %50'sinden fazlasının bu raporları şirketlerinin itibarını artırmaya yardımcı olduğunu belirttiğini ortaya koymuştur. Gerçekten de sürdürülebilirlik raporları kurumların geleceğe dair aldıkları olumlu aksiyonları somutlaştırması açısından tüketici güvenin oluşmasına katkı sağlar.

  • Çalışan Memnuniyetini Karşılamak:

Çalışanlar, her zaman kurumların asıl paydaşlarıdır. Sürdürülebilirlik raporlamaları için de hayati bir hedef kitledir. Çalışanların elde tutulması ve sadakatinin artmasına katkıda bulunduğundan, bu raporlamanın sunumu için birincil hedef kitledir. Şirket performansını etkileyerek olumlu dönüşümün şirket içerisinde başlamasına imkân sağlar.

  • Sermaye Erişimini Desteklemesi:

Araştırmalar sürdürülebilirlik açısından üst sıralarda yer alan firmaların ve düşük sürdürülebilirlik puanlarına sahip firmalarla karşılaştırıldığı zaman daha az sermaye kısıtlamasıyla karşılaştığını ortaya koyuyor. Son yıllardaki sürdürülebilirlik trendiyle birlikte yatırımların daha sürdürülebilir teknolojilere ve işletmelere yeniden yöneldiğini görmekteyiz. Böylelikle finansal araçlar yardımıyla düşük karbonlu, iklime dayanıklı sistemlerin desteklenmesi ve döngüsel bir ekonominin yaratılmasına amaçlanıyor. Bu sebeple sürdürülebilirlik raporları kendinizi yatırımcılara sunmanız için iyi bir referans kaynağı olacaktır.

Çevresel Etkinin Anlaşılması:

Sürdürülebilirlik raporlaması, şirketlerin çevresel etkilerini ölçmek ve planlamak adına müthiş bir fırsattır. Şirketin tamamından elde edilecek bütünsel bir veri, kurumsal işleyişten tedarik zincirine kadar şirketin etkilerine geniş bir çerçeveden bakma imkânı sunar. Bu alanda olumsuz bir etki varsa bunun telafisi için de önemlidir. Özellikle tedarik zincirlerini daha verimli hale getirmelerine bu süreçteki kayıpların, israfın ve çevresel ayak izinin farkına varılarak bunların azaltılmasına yardımcı olur. Ürünlerin ve şirketin karbon ayak izine farkındalık oluşturur. Tüm bunlara bağlı olarak maliyet tasarrufuna kapı aralar.

Raporlama Adımları:

1. Raporun amacının, hedef kitlesinin ve beklenen çıktılarının planlanması

2. Sorumlu sürdürülebilirlik ekibinin görevlendirilmesi veya oluşturulması

3. Çerçevenin belirlenmesiyle buna uygun paydaş anketleri veya diğer cevap formatlarının hazırlanması

4. Rapora veri sağlayacak kaynakların belirlenmesi ve planlanması

5. Farklı ofis ve departmanlardan alınan verilerin derlenmesi ve verilerin değerlendirilmesi

6. Toplanan verilerin kontrol aşamalarından geçirilmesi ve son okumasının yapılması

7. Yönetim kurulu başkanının mesajının eklenmesi

8. Raporun iletişim altyapısı ve sunumuna dair hazırlıkların yapılması

9. Raporun tasarım çalışmalarının yapılması

Sonuç:

Tipik bir Sürdürülebilirlik Raporlaması aylar sürebilir. Çok fazla adım olduğunu ve tüm bu adımların da birçok alt aşamasını olduğunu tahmin edebilirsiniz. Uygulama aşaması mükemmel planlansa bile uzun ve yorucu bir süreç yaşayabilirsiniz. Bu aşamada raporlamalarınız için dışarıdan destek almanız her zaman iyi bir fikirdir!

Özellikle verilerin toplanması ve işlenmesinde karbon muhasebesi yapan platformlardan faydalanmak iş yükünü hafifletecektir. Aynı şekilde tüm verilerin süreçten önce dijital olarak kaydının tutulması ve izlenmesi de henüz raporlamaya başlamadan dahi iyi bir veri setine sahip olmanıza neden olur.

Faradai Sustain Çözümümüz:

Faradai Sustain çözümümüzle karmaşık raporlama süreçlerinin tek bir platformdan takip edilmesini sağlayarak sürdürülebilirlik raporlamalarında süreçleri kolaylaştırıyoruz. Veri girişlerinde yaşanabilecek insan kaynaklı hataların önüne geçerek hem zaman hem de maliyetten tasarruf etmenize yardımcı oluyoruz.

Author: İrem Altıparmak, Marketing Assistant at Reengen

--

--

Reengen
reengen

Energy IoT Platform is a PaaS Analytics Solution for Global Energy & Utilities Industry