Konaklama Endüstrisinden Çevreye Duyarlı Uygulama: Yeşil Yıldız!

Reengen
reengen
Published in
5 min readJul 5, 2018

Yeşil Yıldız Projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan, Türkiye’nin şartları değerlendirilerek oluşturulmuş “Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisleri” projesi kapsamında verilen belgedir. Ayrıca ‘’Sürdürülebilir Turizm’’ kapsamında çevre duyarlılığına önem veren konaklama tesislerine, belirlenen kriterlere uymaları koşuluyla verilen bir ‘’Çevre Etiketi’’ olarak hayata geçmiştir.

Yeşil Yıldız Projesi temelde ekolojik ve ekonomik olmak üzere; enerji verimliliğini artırmak, su tasarrufu yapmak, çevreyi korumak, çevre bilincini geliştirmek, konaklama işletmelerinin yatırım aşamasından itibaren çevreye duyarlı olarak planlamalarını sağlamak gibi birçok amacı kapsamaktadır.

Yeşil Yıldız’a sahip olabilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Turizm İşletme Belgesi almış tesisler, gerekli kriterleri sağlamalı ve başvuruda bulunmalıdır. Hazırlanan dosya bakanlık tarafından değerlendirilir ve uygun bulunmazsa gerekçeli olarak iade edilir, uygun bulunursa denetim planlaması kapsamında bir tarih belirlenir ve bu tarihte tesis ziyaret edilir. Saha denetimi sonrasında tesisler kendi kategorisinde, sınıfına göre alması gereken asgari puanları aştıkları takdirde “Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi” (Yeşil Yıldız) sertifikası almaya hak kazanır.

Başvuru yapılmadan önce tesisin mevcut durumu analiz edilmelidir. Analiz sonucu, tesisin temel kriterleri yerine getirip getirmediği ve mevcut durumda alabileceği puan hesaplanmalıdır. Şayet, mevcut altyapı başvuru taban puanına ulaşmak için yeterli değilse, başvuru öncesi eksikler tamamlanmalıdır.

Uygulamaya göre konaklama tesislerinin; enerji, çevre, atık, kimyasal kullanımı, su kullanımı, çevre faaliyetleri vb. konulardaki uygulamaları dikkate alınarak puanlar toplamaktadır. Puanlama sistemi konaklama tesislerinin yıldız sayılarına göre farklı limitler içermektedir. Yeşil Yıldız alan tesisler 2 yılda bir denetlenmekte ve mevcut durumları kontrol edilmektedir. Yeniden değerlendirme sonucunda limit puanı tekrar geçen tesislerin sertifika süresi 2 yıl daha uzatılmaktadır.

Tesisin değerlendirmeye alınması için yerine getirmesi gereken temel kriterler aşağıdaki gibidir;

1. İşletmelerin çevre politikası ve eylem planının olması.

2. Tesiste eylem planını uygulayacak özel bir yetkilinin olması veya uzman kişi ve firmalardan destek alınması.

3. İşletme tarafından, çevre bilincinin artırılması, çevresel tedbirlerin ve eylem planının uygulanmasını temin etmek için personele eğitim verilmesi.

4. Çevreye duyarlı atık su planının bulunması.

5. Turizm konaklama işletmesinde kullanılan tüm tesisat, teçhizat ve donanımların koruyucu bakım ve onarımının periyodik olarak yaptırıldığına dair kayıtların tutulması.

6. İşletmenin, su tüketimi, ısıtma ve soğutma için enerji tüketimi, elektrik tüketimi ve genel enerji tüketimi konusunda verileri toplaması ve izlemesi.

7. İşletmede kullanılan kimyasal maddelerin izlenmesi ve verilerin toplanması.

8. Tesiste ortaya çıkan atık miktarının izlenmesi ve verilerin toplanması.

Tesisler sınıflandırma formundaki 122 farklı konudan puan alabilmektedir. Sınıflandırma formunun ana başlıkları ve bu başlık konularının puanları aşağıdaki gibidir.

a) Genel Yönetim (13 konu üzerinden 72 Puan)

b) Eğitim (6 konu üzerinden 17 Puan)

c) Tesisin Yatak Odalarındaki Düzenlemeler (23 konu üzerinden 70 Puan)

d) Tesisin Çevreye Uyumu, Çevreyi Güzelleştirici Düzenleme Ve Etkinlikler (6 konu üzerinden 27 Puan)

e) Ekolojik Mimari (8 konu üzerinden 42 Puan)

f) Enerji (22 konu üzerinden 178 Puan)

g) Su (16 konu üzerinden 57 Puan)

h) Deterjanlar, Dezenfektanlar Ve Tehlikeli Kimyasal Maddeler (6 konu üzerinden 16 Puan)

i) Atıklar (12 konu üzerinden 53 Puan)

j) Diğer Hizmetler (10 konu üzerinden 51 puan)

Yeşil Yıldız Projesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı belge alma konusunda işletmeleri teşvik etmektedir. Bunun en büyük örneği Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bakanlık bütçesinden ödemesi yapılan Yeşil Yıldız Enerji desteğidir. Elektrik Enerjisi Desteği tutarı, Bakanlıkça Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi ile belgelendirilmiş turizm işletmelerinde, tüketilen elektrik enerjisi giderlerinin; tesisin bulunduğu ildeki mesken ve sanayi abonelerine uygulanan tarifelerden en düşüğü ile kendi abone grubuna uygulanan tarife arasındaki fark kadardır.

Yeşil Yıldız Projesi çevremize de tesislere de olumlu sonuçlarla geri dönüş yapmaktadır. Yeşil yıldız sertifikası almak amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda iş gücünü en verimli şekilde kullanımı, atıkların minimuma indirilip geri dönüşümün önem kazanması, su elektrik ve enerji tasarrufu sağlanır. Tesisler Yeşil Yıldız ile enerji desteğinden faydalanarak tesislerine katkı sağlar. Çevre bilinci gelişir ve çevreye zararlı maddelerin tüketimi azalır.

Yeşil Yıldız Sertifikası alabilmek için Enerji IoT Platformu’nun sağlayabileceği katkıları Yeşil Yıldız Sınıflandırma Formu’na bağlı olarak aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

[Yönetmelik]

A- GENEL YÖNETİM

3. İşletmenin, su tüketimi, ısıtma ve soğutma için enerji tüketimi, elektrik tüketimi ve genel enerji tüketimi konusunda verileri toplaması ve izlemesi (Kapalı alan m² başına veya geceleme başına enerji tüketimi, aylık, üç aylık ve yıllık raporların hazırlanması ve dosya halinde saklanması)

[Enerji IoT Platformu]

İlgili noktalara kurulacak ölçüm cihazları veya hazırda varsa hazırdaki ölçüm cihazları platforma entegre edilebilir. Bu cihazların ölçtüğü değerler platformda anlık olarak izlenebilir, saklanabilir. Böylece rapor hazırlarken, platformun veri çekme özelliğini kullanarak, raporda istenen zaman aralığındaki(Aylık, 3 Aylık, Yıllık) veriyi çekip hazırlayacağınız rapora ekleyebilirsiniz.

[Yönetmelik]

8. İşletmenin enerji ve su tüketimini hesaplamak ve izlemek için ilave sayaç ve ölçü aletleri kullanılması,

(Mutfak, çamaşırhane, konaklama üniteleri, bahçe, teknik üniteler vb. her biri 2 puan, toplam 6 puanı geçemez)

[Enerji IoT Platformu]

Bu noktalara ölçüm cihazları eklenerek platform üzerinden izlenebilir. İstenildiği zaman o veri alınıp kullanılabilir.

[Yönetmelik]

F- ENERJİ

a) Tesiste Enerji Verimliliği ve Tasarrufuna Yönelik Önlem ve Çalışmalar

[Enerji IoT Platformu]

Platform, yukarıda bahsetmiş olduğum tüketim izleme, analiz etme ve anlık rapor çekebilme gibi özellikler yanında enerji üretimi yapan sistemleri yönetmek için izleme, analiz etme ve karar destek mekanizması olarak kullanılabilir.

[Yönetmelik]

69- Tesiste elektrik, ısıtma ve soğutma sağlanmasında yeni teknolojilerin kullanılması;

- Trijenerasyon sistemi,

- Kojenerasyon sistemi,

[Enerji IoT Platformu]

Şebeke ve yakıt fiyatları Platform üzerinden izlenerek Kojenerasyon ve Trijenerasyon devreye alınıp devreden çıkarılacakları zamanlar önceden belirlenebilir. Böylece enerjiyi daha ucuza mal etme imkânı yakalanmış olur.

[Yönetmelik]

b) Tesiste Güneş, Rüzgar, Jeotermal, Hidro, Dalga Enerjisi, Biyogaz vb. Yenilenebilir Enerji Kaynağı Kullanım

[Enerji IoT Platformu]

Platformun Enerji Santral Yönetimi Uygulaması’yla santralin üretimi ve tesislerin tüketimi eş zamanlı izlenerek kıyaslamalar ve kazanç-zarar hesapları yapılabilir.

Görüldüğü üzere Yeşil Yıldız Sertifikası teoride alınmış bir sertifika olmaktan çok tesisin doğru çalıştırılması ve gezegenin doğal yapısının korunması&sürdürülebilmesi adına birçok önemli yaptırıma sahiptir. Turizm tesisleri Yeşil Yıldız Sertfikası başvurusu yaparken konuya bu açıdan bakarak motive olmaları oldukça önemlidir.

NOTLAR:

http://tuyup.turizm.gov.tr/Yayinlar/Ye%C5%9Fil%20Y%C4%B1ld%C4%B1z%20Bilgi%20Bro%C5%9F%C3%BCr%C3%BC.pdf

Author: İrem Baş, Summer Intern at Reengen

--

--

Reengen
reengen

Energy IoT Platform is a PaaS Analytics Solution for Global Energy & Utilities Industry