De (niet zo) ultieme gids voor 20-ish dagen Nieuw-Zeeland

Kenny Vermeulen
Reis Rond De Wereld
8 min readMar 20, 2017

--

Impulsieve aankopen kunnen over het algemeen twee kanten op: de faliekant foute en de wow dit is veel beter gelopen dan ik had verwacht. Onze beslissing om naar Nieuw-Zeeland te gaan was alvast compleet impulsief. Error fare gezien online (foutje in ’t systeem waardoor de vlucht goedkoper uitvalt dan normaal) en op een paar uur beslist om gewoon te boeken.

Voorkennis over Nieuw-Zeeland: nul. Paar maand en een fout geboekt hotel later (hotel was maand te vroeg geboekt) stonden we gepakt en gezakt in Auckland. Aantal kiwis gespot op dat moment: nul.

Paar feitjes over Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeeland bestaat uit 2 eilanden. Je moet dus op een bepaald moment van ’t ene eiland naar het andere.

Hoogseizoen is er van december tot februari. Dan is ’t wat drukker, duurder en warmer. Wij zaten er van eind februari tot begin maart. In totaal 20 dagen.

Wildkamperen is niet toegelaten zonder self-contained vehicle. Ze hebben al iets te veel last gehad van mensen die hun afval gewoon dumpen. In ruil zijn er over het hele land DoC (Department of Conservation) sites. Meer daarover later.

In Nieuw-Zeeland rijden ze links. Een internationaal rijbewijs is verplicht of een vertaling van je rijbewijs.

Een visum is niet nodig (voor Belgen). Hoera!

Nieuw-Zeeland is duur.

De vlucht.
Duh. Wij vlogen dankzij de error fare voor zo’n 500 euro met Thai Airways.

De huur van wagen.
Je kunt opteren om te liften of het openbaar vervoer te kiezen, maar dat is niet overal even eenvoudig.
In onze Jucy Cabana zat een keukentje met vuur en wat bestek, pot en pan en waterkoker. De zetels vormen eigenlijk vrij makkelijk telkens om tot een verrassend comfortabel en ruim bed. Huurprijs: 1500 euro/20 dagen

De benzine.
De benzine stond bij ons bezoek tussen de 1–1,3 euro/liter. Je tankt best in grootsteden in plaats van afgelegen gebieden. Toevoer daar is moeilijker dus de naft is duurder.

De overzetboot.
Bij sommige huurmaatschappijen kun je de auto ditchen in Wellington (in ’t Noorden dus) om in ’t Zuiden (Picton) een nieuwe op te pikken. Dat drukt de prijs denk ik wel.
Wij moesten met auto en 2 personen het water over. Duur van de tocht: 3,5 uur. Kostprijs: rond de 200 euro.

Binnenlandse vlucht.
Een lus maken met de wagen en terug op hetzelfde punt uitkomen is vrij lastig aangezien je met een oversteek zit tussen de twee eilanden. Op het einde van je trip moet je dan wel terug naar de gepaste luchthaven reizen. Of je kiest verschillende vertrek en terugkeer vluchten, of je neemt een binnenlandse vlucht. Goedkoopste maatschappijen zijn JetStar en Air NewZealand.

Overnachtingen.
Hier kun je zo zot of zo goedkoop in gaan als je wil. Wildkamperen mag niet maar je vindt in de ‘Camping NZ’ app ontzettend veel kampeeropties met telkens de nodige reviews, prijsindicaties en adresgegevens bij.
Een goeie kampeerplek voor je tent of auto komt op 20–25 euro voor 2. Vind je ergens een basic DoC-site dan betaal je maar 10–15 euro. Het loont echt wel om die app even te checken en de reviews te lezen.

Eten.
Plannen is wel een beetje de boodschap aangezien je af en toe door onbewoonde stukken rijdt. Inkopen doe je best in grootsteden in supermarkten als New World of Pak’n Save.
Tip: in New World hebben ze klantenkaarten voor travellers. Je bespaart er best wel wat centjes mee. Hoera!

Activiteiten.
Net als bij overnachtingen kun je hier zo zot of goedkoop in gaan als je kiest. Goed nieuws: veel musea zijn gratis. Slecht nieuws: echt coole dingen zijn eerder toeristisch en dus duur.
Bungeejumpen? 200 euro/pp. Walvissen spotten? Zelfde prijs. Zwemmen met dolfijnen? Ok, je snapt het ondertussen wel. Heb je zakken geld kun je uiteraard ook hier en daar voor een helikoptervlucht kiezen.

Hoe zag onze planning er uit en wat zijn de must do’s?

We kozen ervoor om dagelijks rond de 150km te rijden in de ochtend (zo’n 2–3 uurkes) om zo niet te moe te zijn van het rijden en nog iets aan onze dag te hebben.

Je kunt uiteraard plekken overslaan of ’s nachts rijden maar dat zagen wij dus niet zitten.

Noord-Eiland

Dag 1–3 Auckland + Piha beach

  • Auckland Gallery. Gratis museum.
  • Piha Beach. 40min rijden van Auckland.
  • Overnacht in: Avondale Motor Park. Prijzig maar wel dichtst bij het centrum (30min met bus)

Dag 3–4 Redwoods Forest — Lake Tarawera

  • Wandeling door Redwood Forest.
  • Overnacht: Lake Tarawera Outlet. Permit kopen aan DoC site eerst. Opgelet: gravel weg van ongeveer 25km. Het is dus wel wat afzien maar daarna zit je aan een lake in je eentje. Echt te zalig.

Dag 4–5 Tarawera Falls — Aratiatia Rapids — Crators of the Moon — Napier

  • Araitatia Rapids. Vroeger waterval, nu een dam. Dam opent paar keer per dag. Wel cool om te zien.
  • Tarawera Falls. Vrij toeristisch. Ziet er uit als de Rapid River in Bellewaerde.
  • Crators of the Moon. Een aantal modderputten en geisers. Niet zo speciaal.
  • Overnacht: Napier. Gratis parking aan ’t water. Vrij druk in ’t hoogseizoen wel.

Dag 5–6 Havelock North — Palmerston North

  • Havelock North. Schoon rustig stadje. Ideaal om nog eens in de beschaving te stoppen.
  • Overnacht: Palmerston North Holiday Park. Vrij duur maar ontzettend proper en vol leuke eendjes. Hihi.

Dag 6–7 Paekakariki

  • Overnacht in: Battle Hill Farm Forest Park. Ideale stop tussen Palmerston en Wellington. Wandelpaden brengen je tussen de schapen. Rustig plekje.

Dag 7–8 Wellington — Picton — Whatamango Bay

  • Te Papa museum in Wellington. Gratis, super interactief nationaal museum. Serieus, waren maar meer musea zo tof.
  • Picton: niks eigenlijk.
  • Overnacht in: Whatamango Bay. Half uurtje van Wellington. Ideaal als je de ferry zoals ons iets later op de middag neemt en nog voor het donker ergens wil stoppen.

Zuid-Eiland

Dag 8–9 Lake Rotoiti

  • Overnacht in: West Bay Camping Ground. Rustig. Niet speciaal. Hou rekening met sandflies vanaf nu. Sandflies zijn muggen maar dan 3 miljoen keer irritanter. Serieus.
  • Alpine Lodge. Iets voor West Bay is er een restaurant met de beste pizza ooit. Serieus, ik droom er nog altijd van. Krokante, dunne korst. Klaargemaakt in een houtoven volgens mij en met overheerlijke ingrediënten. We twijfelden die avond om gewoon nog eens terug te rijden en nog een te kopen. Mmmmmm.

Dag 9–10 Tauranga Bay (seals + light tower) — Punakaiki

  • Tauranga Bay: ZEEHONDEN! En een vuurtoren. De wandeling naar de vuurtoren is leuk maar de vuurtoren op zich is niet extreem fotogeniek.
  • Overnacht in: Punakaiki Beach Camp. Propere plek. Ietwat duurder en vrij druk ook. Warme douches, de nodige ovens en wasplek. Recht aan ’t water en superdicht bij de Pancake Rocks en Caves. Vergeet zeker die Caves niet binnen te wandelen. Gratis en beetje creepy.

Dag 10–11 Fox Glazier

  • Fox Glazier: kleinste van 2 glaziers. Pak minder toeristisch. In februari is er absoluut niks te zien. Misschien wel de grootste anti-climax van de reis.
  • Overnacht in: Fox Glacier Lodge: handig gelegen. Vrij duur voor wat het maar is voor de rest.

Dag 11–12 Lake Hawea

  • Monro Beach Walk. Als je heel vroeg of heel laat komt, kun je misschien pinguïns zien.
  • Overnacht in: Kidds Bush Reserve. Supermooi uitzicht. Beetje lastig weg om naartoe te rijden maar waaaaw zo heerlijk om daar te overnachten.

Dag 12–13 Queenstown

  • Canyon Swing. MUST DO! Hoogste canyon swing in de wereld. Je betaalt best wel wat maar de thrill is zooooo nice. Check mijn YouTubekanaal voor een 360-video van het hele gebeuren.
  • Overnacht in: Queenstown Top 10 Holiday Park. Dicht bij het centrum. Wreed proper park (zijn de meeste Top 10 parken wel). Duurdere segment.

Dag 13–14 Manapouri

  • Manapouri is ideaal voor een daguitstap naar Milford Sound of Doubtful Sound. Milford is de toeristische van de 2. Tip volgens de locals ook: doe Milford met de kayak en Doubtful met de boot. Vanuit Manapouri kun je het goedkoopst naar beide.
  • Overnacht in: Manapouri Motorhome and Caravan Park. Extreem cleane plek. Doet een beetje Britse gardens aan. Ernaast zitten alpaca’s. Ga zeker eens zien. Als je geluk hebt, mag je ze voederen. Gratis ende voor niets!

Dag 14–15 Doubtful Sound — Balclutha

  • Doubtful Sound is fantastisch. Enige nadeel, het regent er 200 dagen per jaar. Als je pech hebt (zoals wij) zit je dus in de regen op je boot. Het uitzicht blijft magnifiek. Denk Jurrasic Park bomen, watervallen en nog andere planten. Met wat geluk spot je zeehonden en pinguïns. Wij namen de Real Journeys toer omdat die iets verder kon varen dan zijn concurrent.
  • Overnacht in Balclutha Motor Camp. Volgens onze berekeningen de ‘kortste’ weg om het eiland over te steken van links naar rechts. Ritje van 4 uur. Motor Camp is proper en alle voorzieningen zijn aanwezig.

Dag 15–16 De Catlins

  • Het gebied rond Balclutha heet de Catlins. Je vindt er verschillende watervallen en mogelijkheden tot wildlife spotten.
  • Overnacht in: Balclutha Motor Camp. We waren te moe om nog iets anders te zoeken.

Dag 16–17 Dunedin

  • Dunedin is eigenlijk wel een coole, creatieve stad. Ik had ‘m niet zo geestig verwacht. Er is een tof museum of 2 en een aantal botanische tuinen. Doe zeker de street art toer!
  • De steilste straat ter wereld. Iets uit het centrum. Echt wel fucking steil.
  • Overnacht in: Warrington Reserve. Gratis grasveld dat echt overvol raakt met auto’s als je pech hebt. Wel direct aan het strand met de mogelijkheid tot het spotten van zeehonden en pinguïns!

Dag 18–19 Oamaru

  • Oamaru is steampunk heaven. Klein stadje met een tof steam punk park en wat kleinere bezichtigingen. Er zitten in Oamaru ook pinguïns die je ‘s avonds rond 20u30 kunt spotten langs de kade. Meer daarover nog wel eens in een apart verhaal.
  • Onderweg naar Oamaru passeer je een aantal wildlife spotter plekken. Zeker stoppen bij Shag Point!
  • Overnacht in: Harbour Tourist Park Oamaru. Rustig plekje tegen de haven met 2 dollar wifi voor je hele site. Groot deel van dit artikel werd geschreven via die wifi.

Dag 19–21 Akaroa

Plek om dolfijnen te spotten. De Hector’s dolfijn, kleinste en zeldzaamste marine dolphin in de wereld. Neem de Akaroa Sailing Cruise. Je zit rustig op zee in een zeer kleine groep met een ongelofelijk vriendelijke kapitein. Het verhaal van Akaroa is wel grappig. Ik wijd er nog wel een aparte post aan.

Dag 21–22 Christchurch

Auto afgedropt. Rondgetjoold in ‘t stad. Christchurch werd 6 jaar geleden serieus verwoest door een aardbeving. Gevolg: vele gebouwen werden én worden platgegooid. Op andere plekken kwamen al nieuwe, vaak creatieve zaken in de plek. Ga zeker naar de verschillende gratis musea. Christchurch NZ Art Gallery en Christchurch Museum.

Dag 22–23 Auckland

Geen zak gedaan. Beetje geshopt. Overnacht in Airbnb.

--

--

Kenny Vermeulen
Reis Rond De Wereld

Verified op Twitter. Mijn oprechte excuses daarvoor. Creatief Directeur bij Duke & Grace. Speelt al eens op Ministerie van Sport en Belgiumers.