Bödeln av Pär Lagerkvist
By Renata Bastos
Instagram: @renatasbookshelf
Kan det onda fruktas på en tid och beundras på en annan? Kan vi tycka synd om någon som dödar andra människor och avsky dem som predikar att de vill förbättra världen? Bödeln är en roman skriven 1933 av Pär Lagerkvist som väcker olika reflektioner i oss om olika ämnen som till exempel falsk moralism, ondska och medkänsla. På de 77 sidorna, visas människornas ondska på ett djupt sätt som gör oss, som läsare, obekväma men samtidigt mer och mer intresserade av hur författaren utforskade en kritik till fascism, rasism och religiös fanatism.
Karaktären som ger namn till boken visas på ett passivt sätt i nästan hela boken. I den första delen av historien är Bödeln på en krog, men han dricker bara och observerar människorna omkring sig. Han är en skrämmande figur som gör alla obekväma i krogen men han är ämnet i andra människors konversationer. Alla uppför sig som om ondskan skulle komma från Bödeln och inte från dem själva. Ingen tänker att han har känslor.
I den andra delen, blir Bödeln beundrad och alla i krogen är intresserade av hans figur. Nazisterna säger att de känner sig lyckliga att Bödeln är bland dem och att han, som de, skulle “rena världen”. I den här delen av boken, är ett jazzband på platsen och rasismen mot dem är tydlig och smärtsam för oss som läsare. Döden av dem som “är mindre” behandlas som segertecken. I ett visst ögonblick, visar Bödeln sina känslor och kallar sig själv “Kristus” och det provocerar en stark kritik och reflektion om falsk moralism.
När boken debuterade, fick den mycket kritik från de som identifierade sig med högerpartier och jag anser att det hände eftersom Pär Lagerkvist satte fascismen inför fascismen och ondskan inför ondskan. Jag tror att för att förstå boken är det viktigt att lämna religionen åt sidan, annars kan historien vara offensiv. Språket är vackert men författaren skriver på gammal svenska och det kan vara svårt för läsare som behöver översätta till ett annat språk.
Bödeln är en bok som blir svår att glömma och som kan förändra läsaren.
Använd inte denna text utan tillstånd./Please do not use this text without authorization.
INSTAGRAM: @renatasbookshelf