De grote definitieve wat kan er allemaal wel (en niet) bij Reporters Online FAQ

Reporters Online
Reporters Online
Published in
5 min readSep 22, 2016

Reporters Online is een collectief van freelancers die voor eigen rekening artikelen publiceren in online kiosken als Blendle. Daar hebben we een systeem voor dat freelancers steeds meer mogelijkheden biedt om hun eigen werk uit te geven. Tijd voor een overzicht, al was het maar omdat sinds kort aanzienlijk meer kan dan voorheen. Komt ‘ie:, met zo min mogelijk nerdspeak:

- Ik heb een artikel dat ik graag in Blendle wil publiceren. Hoe doe ik dat?

Door ons het betreffende artikel in Word te mailen, bij voorkeur voorzien van een of meer foto’s. Wij doen de rest. Je mag ook een andere tekstverwerker gebruiken. Of het artikel ergens online zetten en ons de link sturen. Wat niet mag is een PDF sturen.

- Waarom niet?

Omdat we zo’n beetje alles in een paar seconden tot voor ons bruikbare tekst kunnen verwerken, maar PDF’s niet.

- Waar staat dat artikel dan later, als ik het gestuurd heb?

In Blendle dus. En, desgewenst en als ze weer open zijn, bij eLinea. Lezers kunnen het daar kopen. Het staat ook op Reporters Online zelf. Dat laatste is een min of meer toevallig bijproduct van de manier waarop we werken. Het idee is dat ze het in online kiosken kopen en lezen, niet bij ons.

- Hoe weet ik hoe vaak dat artikel gelezen en gekocht wordt?

Daar sturen we eens per kwartaal een overzicht van, als je het sneller wilt weten kun je het vragen. Ergens begin 2017 gaan we proberen om de overzichten maandelijks te sturen.

- Waarom kan ik dat overzicht niet zelf opzoeken?

Wij krijgen allerlei data van kiosken als Blendle. Die kun je daar in principe zelf ook bekijken. Alleen zie je dan niet alleen je eigen data, maar ook die van al onze andere auteurs. Dat is niet de bedoeling, qua privacy.

- Ok. En als ik dan nog een artikel wil publiceren?

Idee is dat je er van het eerste artikel dat je publiceert ongeveer 50 verkoopt. Niet omdat dat nu zo per se moet, maar omdat het — als het minder is — noch voor jou, noch voor ons veel zin heeft. Overigens heeft vrijwel iedereen die bij ons meedoet geen enkele moeite om dat aantal te halen. Bij je tweede artikel krijg je een eigen account bij ons, kun je inloggen en zelf je artikelen plaatsen.

- Hoe dan?

Door ze in ons Wordpress-cms te uploaden. Daar valt een hoop over te zeggen, voor wie het wel eens eerder heeft gedaan is het een fluitje van een cent en voor anderen is er een uitgebreide handleiding. De ultrakorte samenvatting van die laatste is: als je de kop en de tekst in de daartoe bestemde vakken plaatst, als we kunnen zien wat het intro van het stuk is, als de tussenkoppen vet zijn en we beeld hebben — liefst in het systeem, desnoods per mail — is het al voor 95 procent klaar.

- Ik heb een eigen website. Kan ik mijn artikelen daar ook op verkopen?

Ja, als je Wordpress als CMS gebruikt.

- Hoe werkt dat?

Je installeert een zogeheten ‘plugin’ — die wij maken. Als je niet weet hoe dat installeren moet, doen wij het. Daarna is het een kwestie van een knopje aanvinken en lezers kunnen je stukken kopen. Ze betalen daarbij met hun Blendle-account. Werkt vrijwel altijd out of the box goed, en zo niet: dan zorgen we ervoor dat het gaat werken.

- Staan mijn stukken dan meteen ook in Blendle zelf?

Nee. Als je je artikelen in Blendle wilt zetten halen we ze van je site en sturen ze door. Het enige wat jij daarvoor hoeft te doen is ons laten weten dat we je stukken moeten komen ophalen, en in je cms het knopje ‘send to Blendle’ aanvinken.

- Waarom kan ik niet zelf mijn stukken in Blendle zetten?

Omdat Blendle en andere kiosken de stukken die wij sturen makkelijk kunnen plaatsen en de stukken die jij stuurt vermoedelijk niet. We leggen met alle plezier uit waarom dat zo is, maar dat gaat niet zonder over <div>’s en RSS en nog een heleboel andere technische dingen te beginnen.

- Ik heb geen Wordpress site maar eentje met … als CMS. Kan het dan ook?

Stukken bij ons in het systeem zetten wel, maar stukken op je eigen site verkopen niet en we kunnen ze ook niet geautomatiseerd op komen halen. In ieder geval dit jaar blijft dat ook zo..

- Ik heb geen Wordpress site maar ik wil er wel een. Hoe kom ik daaraan?

We kunnen er een voor je installeren. Dat doen we met alle plezier, al dan niet via partners, maar het kost wel wat geld. Hoeveel hangt af van hoeveel werk we er aan hebben. Een eenvoudige Wordpress-site, waar je alleen maar af en toe een artikel op wilt publiceren en bijvoorbeeld een overzicht van je portfolio, kun je overigens prima zelf maken. Kost niks.

Reporters Online pro

Tot zover de basics. Veeeeeeeel meer infomatie vind je hier en (over de plugin, in het Engels) hier. Voor wie de smaak te pakken heeft inmiddels: sinds kort kan via Reporters Online ook het onderstaande.

- Ik wil mijn artikelen graag in Blendle publiceren, maar dan liever onder een eigen merk en niet onder de vlag van Reporters Online. Kan dat?

Zeker. Zie bijvoorbeeld hier.

- Hoe werkt dat?

In principe niet zo veel anders dan hoe het hierboven beschreven staat, althans: voor jou. Voor ons werkt het wel anders. We vragen een apart account bij Blendle voor je aan, waarbij je zelf logo en fonts en nog een paar dingen kunt kiezen. Je kunt ook zelf bepalen hoeveel je artikelen kosten (standaard bij Reporters Online is 29 cent voor korte en 69 cent voor lange artikelen). Wij zorgen ervoor dat alles netjes klaar staat en we installeren een opgevoerde versie van onze plugin op je eigen site.

- Kan ik zo’n eigen uitgave ook krijgen als ik geen Wordpress-site heb, of helemaal geen site heb?

Ja.

- Als ik een eigen uitgave krijg, kan ik dan ook abonnementen verkopen?

Nu nog niet, ergens de komende maanden wel. Voor het verkopen van abonnementen moet je overigens een eigen Wordpress-site hebben, anders gaat het niet.

- Kan ik, met een eigen uitgave, ook zelf opzoeken hoeveel artikelen en abonnementen er verkocht worden, zonder dat aan jullie te vragen?

Yep.

- Wat kost dat?

Anders dan bij al onze andere activiteiten rekenen we voor de installatie van een eigen uitgave in Blendle set-up kosten, €299 euro voor een complete installatie. Het is nogal een werk namelijk. Voor onderhoud en updates rekenen we €50 per jaar, die we verrekenen met de royalties over de verkoop van je stukken.

--

--