Kullanıcı Araştırmasının Sekiz Dikeyi

UX Research Playground
researchops-community-tr
7 min readMar 18, 2024

Kullanıcı araştırmacıları için neyin önemli olduğunu anlamadığınız sürece ResearchOps’a nasıl başlayabilirsiniz? Bu sorunun cevabını öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.

Geçen yıl @TeamReOps, #WhatIsResearchOps projesiyle küresel bir maceraya atıldı ve sonucunda yeni bir model (the #WhatIsResearchOps Framework) tanımladı.

The #WhatIsResearchOps Framework
#WhatIsResearchOps Framework

Bu model, 300'den fazla yanıt içeren bir anket ve 33 atölye çalışmasından elde edilen içgörüler referans alınarak oluşturuldu. Atölye katılımcılarına bağlam sunabilmek için analizimize, açık uçlu anket sorusuna verilen yanıtları kullanarak başladık:

‘Organizasyonunuzda araştırmanın etkin, verimli ve sürdürülebilir hale getirilmesi ile ilgili zorluklar neler?’

Sonuç olarak, atölyeden çıkan içgörüleri etiketlemek için kullanabileceğimiz bir taksonomi ve etiket seti ortaya çıktı.

Atölyelerden sonra ise, ResearchOps’un ne olduğuna dair anlayışımızı haritalamaya ve tanımımızı oluşturmaya odaklandık.

#WhatIsResearchOps — tanım
#WhatIsResearchOps — tanım

Bu tanımı ve modeli konferanslarda ve buluşmalarda paylaşırken birçok soru aldık. Soruların birçoğu ‘bu pratikte nasıl işliyor?’ ve ‘nasıl başlarım?’ etrafında döndü.

Kısacası, bu sorunun cevabının duruma bağlı olduğunu fark ettik.

Modelin nasıl işleyeceği ve nasıl başlayacağınız organizasyonunuzun olgunluğuna, ekibinizin büyüklüğüne, araştırmacılarınıza ve ne kadar araştırma yapıldığına bağlı. Ayrıca araştırmanın yönetim tarafından kabul edilmesine, ele aldığınız kapsama ve kaynaklara da bağlı.

Bu konuları Slack üzerinde ve yüz yüze konuşurken, daha fazla anlamamıza yardımcı olacak bazı verilere de sahip olduğumuzu fark ettik. Bu yılın başlarında bu verinin geri kalanına döndük ve daha fazla analiz yapmaya karar verdik. Sonuç olarak ise ortaya paylaşacağımız daha çok şey çıktı.

Kullanıcı Araştırmasının Sekiz Dikey’ini tanıyalım.

Kullanıcı Araştırmasının Sekiz Dikeyi
Kullanıcı Araştırmasının Sekiz Dikeyi

Bu sekiz dikey, kullanıcı araştırmasındaki ana odakları temsil etmekte. Bu dikeylerin altında, kullanıcı araştırmacıları veya “araştırma yürütücüleri” ile ilgili olan noktalar gruplanmış şekilde bulunmakta. Bu noktaların birçoğu araştırmanın etkin, verimli ve sürdürülebilir hale getirilmesinde karşılaşılan zorluklar olarak öne çıkıyor.

Ortam
Ortam

İlk olarak, 0rtam — bu, profesyonellerin araştırmanın operasyonel hale getirilmesinde zorluk olarak en çok bahsettiği, sürekli duyduğumuz, öne çıkan bir dikey.

Kapsam
Kapsam

İkinci olarak, Kapsam — işin büyük kısmı. Nasıl ve ne zaman — süreçler, yöntemleri içeriyor.

Temin ve yönetim
Temin ve yönetim

Üçüncü olarak, Katılımcı Temini ve yönetim. Her araştırmacının uğraştığı ve genellikle Araştırma Operasyonları üzerine düşünmeye yönlendirici olanı.

Veri ve bilgi yönetimi
Veri ve Bilgi yönetimi

Dördüncü olarak, Veri ve Bilgi Yönetimi — gerçekten sıcak bir konu! Sık sık çok değerli içgörüler, ekipler büyüdükçe ve değiştikçe kayboluyor. Bu kısım, “aynı çalışmaların tekrarlanmamasını nasıl sağlarız?” gibi soruları ele alıyor.

İnsanlar
İnsanlar

Beşinci olarak, İnsanlar. Sadece Kullanıcı Araştırmacıları değil, tasarımcılar ve ürün yöneticileri de araştırma yapabilir. Araştırma becerilerini destekleyip olgunlaştırmak için araştırma uygulayıcılarından oluşan bir grup oluşturabilir miyiz? Bu alandaki kariyer yolları nasıl görünüyor?

Organizasyonel bağlam
Organizasyonel bağlam

Altıncı olarak, Organizasyonel Bağlam. Organizasyonun olgunluk düzeyi nedir? Dış kısıtlamalar nelerdir? gibi soruları ele alıyor.

Yönetişim
Yönetişim

Yedinci olarak, Yönetişim. İşimizi etkileyen hukuki ve etik düşünceler nelerdir? gibi soruları ele alıyor.

Araçlar ve altyapı
Araçlar ve Altyapı

Son olarak, Araçlar ve Altyapı. Yeni ve gıcır gıcır araçları severiz, değil mi?

BU BAHSETTİĞİMİZ İŞLER ÇOK FAZLA!

Bu kadar çok kullanıcı araştırmacısının baskı altında hissetmesi şaşırtıcı olmasa gerek. Tüm bu ek işler odağımızın dağılmasına sebep oluyor.

Bu bahsettiğimiz işler çok fazla!
Bu bahsettiğimiz işler çok fazla!

Bu dikeyleri anladıktan sonra organizasyonlarımızda araştırmayı operasyonel hale getirmenin yollarını düşünmeye başlayabiliriz. Araştırma Operasyonları katmanının nerede devreye girebileceğini düşünebiliriz. Eğer Araştırma Operasyonları’nı bir katman olarak dahil edersek, bu şöyle görünebilir.

Araştırma operasyonları katmanının eklenmesi
Araştırma operasyonları katmanının eklenmesi

Buradaki başlıklar tek bir çatı altında toparlandığında “Araştırma Operasyonları” olarak tanımlanmaya başlar. Bu sayede bu işleri tek bir noktadan takip edebilir ve ne kadar süre aldıklarını ölçebiliriz. Bunu yaparak organizasyondan daha fazla yardım isteme imkanına sahip oluruz. Bu işler sadece ekip içinde de paylaşılabilir ya da belirli bir görev tanımına ve beceri setine sahip bir “Araştırma Operasyonları uzmanı” ekibe dahil edilebilir. Bu yaklaşım, yönetim katında zemin oluşturmak için bir başlangıç noktası olur. Bunu elde ettikten sonra, modeli kullanarak Araştırma Operasyonları katmanını daha ayrıntılı bir şekilde haritalayabilirsiniz. Kate Towsey’nin UXRConf’da belirttiği gibi, “araştırma operasyonlarında özelleşen insanları işe almak, araştırmacıların iyi olduğu konulara odaklanmasını sağlar.”

Araştırma Operasyonları Kabiliyetini Oluşturmak

Bu hedefi göz önünde bulundurarak, Araştırma Operasyonları modeline odaklanalım ve sekiz dikeyden her bir dikeyin modeldeki hangi bölümlerle en çok ilişkili olduğunu görelim.

İlk olarak, Ortam. Bu doğrudan araştırma pratiklerinin olgunluğuna dayanmakta. Chris Avore’un Tasarım Araştırması olgunluk modeli, bu dikey özelindeki ilk düşüncelerimizi şekillendirdi.

Chris Avore’un tasarım araştırması olgunluğu modeli
Chris Avore’un tasarım araştırması olgunluğu modeli

Daha yakın zamana geldiğimizde ise Leah Buley’in Invision için yaptığı çalışmadan da etkilendik.

Leah Buley’in Invision için çalışması
Leah Buley’in Invision için çalışması

Raporunda Leah, “ekipler, tasarımın ölçeklenmesini sağlayan bir altyapı oluşturdukça Level 2 “Connectors”dan Level 3 “Architect Teams” düzeyine geçerler. İşte tam da burada araştırma operasyonları devreye girer — özellikle sistemli bir yaklaşımla ilişkin olan tasarımcılar, mühendisler ve ürün yöneticileri gibi rolleri tamamlayan, tasarım pratiklerini ölçekleyici sistemler oluşturmaya odaklanan yarı-dedike veya tamamen dedike kişiler işe alınır.” diyor.

Eğer bir organizasyondaki araştırma pratiklerinin ne kadar olgun olduğunu anlarsak, muhtemelen neler başarabileceğimizi ve bir sonraki muhtemel adımların ne olması gerektiğini gerçekçi bir şekilde değerlendirebiliriz.

Sıradaki, Kapsam.

Kapsam
Kapsam

Kılavuzlar ve Şablonlar, Araştırma Operasyonları’na başlamanın basit bir yolu — tüm şablonları ve kılavuzları bir araya getirerek tek bir yerde toplamayı içerir. Bu dikey, özellikle araştırma yapan birçok araştırmacı olmayan kişinin olduğu durumlarda, bu kişilere eğitim verip rehberlik edebilmek için oldukça önemlidir.

Üçüncüsü, Katılımcı Temini ve Yönetim.

Temin ve yönetim
Temin ve yönetim

Bu genellikle insanları araştırma operasyonları üzerine düşündürmeye başlatan bir acı noktasıdır. Katılımcı temini ve idari işlemler, araştırmacılar için büyük bir zaman kaybı. Araştırma pratiklerinin olgunluğuna ve sıklığına bağlı olarak, bu farklı organizasyonlar için farklı şekillerde çalışmalıdır.

Olgun bir organizasyonda, iyi bir araştırma katılımcısı temini birimi hem organizasyon içi hem de dışından katılımcıları sağlamalı; tasarım ve kullanıcı araştırma süreçlerini ve ihtiyaçlarını anlamalı; örneklem belirleme, tarama işlemlerinden teşvik ödemelerine, katılımcılar ve tarama anketi yanıtlayanlar arasındaki döngüyü kapatmaya kadar geniş bir yelpazeyi ele almalıdır.

Dördüncüsü, Veri ve Bilgi Yönetimi.

Veri ve Bilgi YönetimiVeri ve Bilgi Yönetimi
Veri ve Bilgi Yönetimi

Bilgi yönetimi, araştırma yoluyla elde edilen bilgileri nasıl etkili, ilgili bağlamda ve anlaşılır hale getirdiğimizle ilgilidir. Gerçekten karmaşık olan bu konu nedeniyle Kullanıcı Araştırma Kütüphanesi’nin ortaya çıkışını gördük. Varlık yönetimi ise ham veya işlenmiş verileri nasıl yönettiğinizle ilgilidir.

Ayrıca araştırmamızı nasıl ilettiğimiz ve etkili hale getirdiğimiz de bilgi yönetimi ile ilgilidir.

Beşinci, İnsanlar.

İnsanlar
İnsanlar

ResearchOps sadece verimlilik, paydaşları destekleme ve veri yönetimi ile ilgili değildir. İnsanlar ve ilişkiler de önemlidir. Özellikle beceri oluşturmak, #WhatIsResearchOps atölyeleri boyunca sıkça duyduğumuz güçlü bir tema oldu.

Bu doğrultuda araştırmacılar, kariyer yolculuklarında netlik istiyor ve deneyimlerini, beceri setlerini, özgüvenlerini ve fırsatlarını geliştirmede destek bekliyor.

Altıncı, Organizasyonel Bağlam.

Bütçe
Bütçe

Ops, bütçeleri ve harcamaları sistemli bir şekilde takip ederek yardımcı olabilir.

Araştırma ortamları
Araştırma ortamları

Araştırma yürütülen ortamlar, modelin ilginç bir kısmını oluşturuyor — bu dikey sadece araştırma yapmak için kullanılan lablar veya fiziksel alanlarla ilgili değil, aynı zamanda iş birliği yapmak için bir araya gelme (fiziksel ve sanal) ortamlarıyla da ilgili.

Yedinci, Yönetişim.

Yönetişim
Yönetişim

Bu dikey, araştırma yürütme konusunda araştırmacılara güvenli, yasal ve çok önemli olan etik kurallara uygun bir model sağlamakla ilgili.

Son olarak, Araçlar ve Altyapı.

Araçlar ve altyapı
Araçlar ve altyapı

Yazılım ve donanımın satın alınması, lisanslanması ve yönetimi, sadece IT’ye bırakılamayacak bir zaman kaybı.

Bu işlerden bazılarını başkasının sorumluluğuna devretmenin, araştırmacıların iyi oldukları konulara odaklanmalarına yardımcı olabileceğini görebilirsiniz.

Araştırmacıların en iyisini yapmasına yardımcı olmak
Araştırmacıların en iyisini yapmasına yardımcı olmak

Bu sekiz dikeyi anladıktan sonra, hem Araştırmacılar hem de Araştırma Operasyonları uzmanları için neyin önemli olduğunu bir arada değerlendirebiliriz.

Araştırma Operasyonları topluluğu şu anda tutkulu bir şekilde araştırma konusunda ilgilenen ve araştırmanın ölçeklendirilmesi ve buna nasıl yanıt verileceği konusunda bir şekilde mücadele eden büyük bir topluluk (şu an 2300 kişiden oluşuyor ve büyümeye devam ediyor!).

Ayrıca biz Araştırma Operasyonları alanının nasıl geliştirildiğine önem veren bir topluluğuz. ResearchOps uygulayıcıları, kendilerini araştırma pratiklerinin organizasyonlarda ölçeklenmesine ve büyümesine olanak tanıyıp, araştırmanın gücünü artırmaya adamaktadır.

Bu sekiz dikey, ortak hedeflerimiz üzerinde çalışırken araştırmacılar ve ReOps arasında köprü görevi görüyor. Araştırma Operasyonları Topluluğu, küresel projelerimizde bu dikeylere dair sahip olduğumuz verileri işlemeye devam ediyor. Şüphesiz bu doğrultuda düşünce yapımız da zamanla evrilecek.

Eğer bize katılmak isterseniz, ResearchOps Topluluğu’nun Slack’e katılma formuna buradan erişebilirsiniz. Bunun dışında, Araştırma Operasyonları’na nasıl başlanacağına dair daha fazla okuma veya dinleme için aşağıya bakabilirsiniz:

Araştırma Operasyonları’na başlamanın yolları:

  1. Modeli görüntüle: https://bit.ly/2EmQun7
  2. Kumu görselleştirmesi için: https://bit.ly/2ZD8rEK
  3. Kate Towsey, User Interviews podcast: https://bit.ly/2X2M6nl
  4. Aaron Fulmar’ın Microsoft makalesi: https://bit.ly/2Yahcpt
  5. Lucy Walsh’ın Spotify makalesi: https://bit.ly/2PuWETK
  6. Hana Nagel’dan Research Ops Owl Bölüm 1: https://bit.ly/2J4ZTzI and Bölüm 2: https://bit.ly/2LdFN93

Bu yazı, Emma Boulton tarafından User Research London 2019 etkinliğinde yapılan bir konuşmaya dayanmaktadır. Orijinal sunum Kate Towsey tarafından oluşturulmuş ve Nishita Gill tarafından tasarlanmıştır. Zaman içinde Brigette Metzler, Emma Boulton, Holly Cole ve Tomomi Sasaki tarafından geliştirilmiştir. Diğer organizatörlerin ve Cheese Board’un geri kalanının katkılarıyla da evrilmiştir.

--

--