SALIS HOTEL & MEDICAL SPA: INIMA OSPITALITATII IN TRANSILVANIA!
Turismul inseamna in primul rand oameni priceputi, ospitalitate, grija fata de turist si un mediu imbibat de cultura si oportunitati de aventura si descoperire. Turda si SALIS HOTEL&MEDICAL SPA indeplinesc toate aceste criterii reusind sa fie inscriptionate drept zone sigure in timp de pandemie si destinatii exceptionale recomandate turismului.
Turismul a fost fara indoiala puternic impactat de catre recentele evenimente si prezentarea catre corpul diplomatic din Romania a frumusetilor tarii noastre a avut de suferit. Cu toate acestea in vara Vrancea a primit vizita expertilor internationali in turism iar acum in toamna regiunea Turda-Aries beneficiaza si ea de promovare in cadrul programului DESCOPERA ROMANIA!
Toamna si iarna anului 2020 si anul 2021 aduc cu ele noi provocari in a descoperii si prezenta noi destinatii deoarece, pe langa considerentele uzuale vizand bogatia culturala a destinatiilor alese, frumusetile naturale si incarcatura de patrimoniu obligatorii pentru a atrage turistii si a capta atentia corpului diplomatic, mai trebuie adaugate si considerentele de siguranta sanitara si de prevenire a epidemiilor.
Una din zonele ce in mod clar au atras atentia este Turda-Valea Ariesului.
Patrimoniul arhitectural si istoric, comorile de traditii si bogatia naturii, toate au contribuit a face din Turda o destinatie favorita pentru anul 2021
Muncipiul Turda este un taram fermecat ce uneste in mod clar oferta pentru cei ce iubesc aerul, curat, natura si frumusetiile ei (caci regiunea se bucura de vestitele parcuri naturale Cheile Turzii si Cheile Turenilor si adevarata minune a naturii si a omului deopotriva, Salina Turda, aleasa in 2018 intre componentele brandului de tara) dar si elementele de cultura si traditie.
Turda sta foarte bine si la acest capitol oferindu-le calatorilor o ocazie de aur pentru a descoperii farmecul Principatului Transilvaniei prin fostul Palat Princiar (astazi sediul Muzeului de Istorie) loc unde s-au desfasurat nu mai putin de 127 de reuniuni nobiliare si intruniri ale Dietei (parlamentul) Principatului.
Se mai adauga comorile Cetatii vechi din Turda, Biserica reformata din Turda Veche, Biserica catolica, Biserica Reformata-Poiana, Complexul Franciscan, Biserica Șovagăilor, Casa Tabacarilor etc.
Ei bine din toate aceste motive destinatia recomandata diplomatilor este tocmai regiunea de belsug si cultura a zonei: Turda-Aries.
Echipa de experti pentru programul DESCOPERA ROMANIA va fi gazduita de SALIS HOTEL & MEDICAL SPA pentru perioada 29 octombrie-2 noiembrie 2020 si vor descoperi cele opt obiective esentiale pentru o calatorie deosebita si completa in Turda: Castrul Roman-Potaissa, Salina Turda, Palatul Princiar, Cheile Turenilor, Mormantul-Monument al lui Mihai Viteazul, Cetatea Coltesti, Saraturile Turzii, castrul de la Moigrad-Porolissum etc.
SALIS HOTEL & MEDICAL SPA va primi cu aceasta ocazie sigiliul de aprobare al institutiei de turism mondial prin CERTIFICAREA DE BUNE PRACTICI PENTRU CURATENIE SI SANATATE si PREVENIRE COVID 19 garantand astfel un mediu perfect sigur nu doar pentru expertii in turism, dar si pentru toti cei ce vor sa petreaca un concediu linistit si placut.
♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦
Mai multe despre CERTIFICAREA MODEL DE BUNE PRACTICI SANITARE SI COMBATERE COVID 19 (SARS-COV-2) puteti afla de aici:
CERTIFICAREA SIGUR SI CURAT-PREVENIRE COVID 19
CERTIFICAREA DE BUNE PRACTICI PENTRU SIGURANTA SI CURATENIE IN DOMENIUL PREVENIRII COVID
♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦
In fond aceasta este ideea de baza a programului DESCOPERA ROMANIA, aceea de a va permite si dvs sa va bucurati de o vacanta perfecta, de a descoperii comorile ascunse ale Romaniei si ca atare va prezentam traseele gandite pentru expertii in perioada sederii lor in Turda si la SALIS HOTEL & MEDICAL SPA.
PALATUL PRINCIAR-INIMA TRANSILVANIEI
Fost Palat al principilor Transilvaniei, centru al dezbaterilor Dietei-Parlamentului Transilvaniei palatal incarneaza cel mai binie perioada de maxima inflorire a Transilvaniei medievale.
Astazi in palat functioneaza Muzeul de Istorie Turda ce cuprinde o bogata colectie de preistorie cu 250 de artefacte, ocolectie romana și postromana, cu 24.526 de bunuri culturale, o colecția medieval-moderna si memorialistica, cu 7087 de piese — numismatică, podoabe, carte veche, arme, accesorii și distincții militare, bresle, sigilii, diplome nobiliare, documente și fotografii alaturi de o colectie etnografica si de arta ce însumează aproximativ 750 de piese: icoane și obiecte de cult, mobilier, unelte, obiecte de uz casnic și gospodăresc, textile și port, ceramică, instrumente muzicale.
SALINA TURDA
Salina Turda sau “Paradisul de sub pamant” din Cluj este unul dintre cele mai frumoase si apreciate locuri subterane ale lumii, fiind remarcate si promovate in cadrul numeroaselor topuri ale publicatiilor nationale si internationale. Mai mult, in anul 2017, peste 610.000 de turisti au vizitat Salina Turda, peste 35% dintre acestia fiind straini.
♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦
Mai multe informatii despre programul DESCOPERA ROMANIA destinat prezentarii unei audiente internationale, dar si interne, a frumusetiilor Romaniei si orientat in special spre corpul diplomatic acreditat la Bucuresti puteti descoperii in articolele de mai jos:
Calatoria de vara a diplomatilor in 2020 in VRANCEA poate fi descoperita aici:
Calatoria de vara a diplomatilor in 2019 in VRANCEA poate fi descoperita aici:
Albumul foto al calatoriei din vara 2017 poate fi accesat aici: CABINET PRESEDINTE IRICE
Albumul foto al calatoriei din vara 2016 poate fi accesat aici: CABINET PRESEDINTE
Calatoria din 2011, in Delta Dunarii, poate fi redescoperita aici:
Calatoriile in Moldova pot fi redescoperite aici: Bucovina si Iasi
♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦
CHEILE TURENILOR
Cheile Turenilor impresionează prin salbaticie si naturalete fiind denumite si Cheile Turului de catre localnici, au o suprafata de aproximativ 25 de hectare și o lungime de vreo 2 km. Formarea lor se datorează paraului Valea Racilor, care a străpuns calcarele din zonă dinspre nord.
Cele mai vechi urme de locuire umana din Cheile Turenilor dateaza inca din mileniul al V-lea î.Hr. Alte descoperiri datează din perioada finală a epocii neolitice și din epoca bronzului. Din epoca dacică și romană a fost descoperită o mică locuință din secolele I î.Hr.. — I d.Hr. și câteva puncte de observație în legătură cu Castrul Roman de la Potaissa.
CASTRUL ROMAN POTAISSA
Castrul Roman Potaissa este cel mai important monument istorico-arheologic din zona. Cu o imensă valoare pentru patrimoniul istoric national, castrul a aparținut Legiunii a V-a Macedonica, fiind construit în anul 168, în timpul campaniilor nordice ale imparatului Marcus Aurelius.
Cu laturile lungi — de nord si sud — de 573 m si cele scurte — de est si vest — de 408 m, uriasul dreptunghi pe care-l descrie Castrul Roman ocupa o suprafață de 23,37 ha.
Prin orientarea si pozitia sa, castrul este un exemplu perfect pentru arta militara a timpului. Astfel, poarta decumana este orientată spre zona mai inalta (spre vest), iar platoul pe care a fost construit este ferit de inundatii si de torenti, dar suficient de aproape de un curs de apa.
Platoul are pozitie dominanta asupra orașului antic si asupra teritoriilor din preajma, ceea ce permitea o bună vizibilitate, pana la distante apreciabile.
MONUMENTUL DEDICAT EROULUI PRIMEI UNIRI: MIHAI VITEAZUL
Mormantul lui Mihai Viteazul este tot aici, in imediata apropiere a orasului Turda.
Trupul marelui voievod a fost inmormantat aici. Capela initiala realizata de Doamna Stanca, vaduva marelui voievod, a fost realizata sub forma unei troite.
Monumentul nou — obeliscul — a fost inaugurat pe data de 5 mai 1977. Înalt de 1601 cm, pentru a evoca anul morții domnitorului — 1601, obeliscul este opera sculptorului Marius Butunoiu.
Este confecționat din beton armat, placat cu travertin de Ruschita, pe un soclu dreptunghiular din tuf vulcanic. Are trei laturi, simbolizand cele trei principate romane unite sub Mihai Viteazul în anul 1601.
La baza fiecarei laturi se afla stemele celor trei principate romane, executate din marmură alba de Simeria de către artistul clujean Vasile Rus Batin.
In vecinatatea Mormântului lui Mihai Viteazu gasim, Biserica Mihai Voda, copie după Biserica Mihai Voda ridicată în Bucuresti de către Mihai Viteazul.
CETATEA COLTESTI
Cetatea Trascaului, o lata denumire sub care mai este cunoscuta cetatea Coltesti, (numita astazi astfel pentru ca se afla in vestul satului Coltesti, la numai 30 km de Turda).
Declarata monument istoric, Cetatea Trascaului a fost construita la 705 m altitudine de subvoievodul Trascau dupa invazia tatarilor (in anul 1241).
La vremea aceea, cetatea avea donjon (un turn inalt, pastrat astazi doar partial) si locuinta (un turn cu cinci etaje). Cele doua turnuri erau legate intre ele prin ziduri, formand o curte interioara. Odata cu eliminarea familiei nobililor de Trascau, in 1713, trupele imperiale austriece au distrus si cetatea, astfel ca astazi mai pot fi vazute doar o parte din zidurile incintei si cele doua turnuri. In plus ne putem bucura si de peisajul de o frumusete rara oferit de intreaga zona a Muntilor Trascau.
SARATURILE TURZII
Astazi principalul obiectiv este reprezentat de statiunea Baile Sarate ce face parte din rezervatia naturala “Saraturile Ocna Veche”si este aflata la numai 4 km de centrul orasului Turda si la 360 m altitudine.
Statiunea este atestata din 1834, desi forma si marimea actuala le-a capatat abia in perioada interbelica, atunci cand dr. József Hanko impreuna cu farmacistul Velitis au analizat compozitia chimica a apelor si au realizat cat de binefacatoare pot fi. Lacurile s-au format in urma alunecarilor de teren favorizate de exploatarile miniere de sare din regiune, incepute inca de pe vremea romanilor.
Depresiunea inconjurata de padure dispune astazi de 15 lacuri sarate (cu concentratii diferite de sare), unele dintre ele fiind amenajate ca zone de agrement. Cele mai cunoscute sunt Lacul Roman (care functioneaza ca si strand), Lacul Privighetorii (14 m adancime), Lacul fara Fund (19 m adancime), Lacul Csiky (cel mai mare lac antropogen din Transilvania, care masoara o adancime de numai 5 m), Lacul natural Kimpel, cu apa dulce sau Lacul Nyalkas (Lacul Mocirlos).
CASTRUL ROMAN DE LA POROLISSUM
Desi situat intr-un alt judet (Salaj) totusi conceptional si istoric apartinad aceleiasi perioade cu castrul de la Potaissa este castrul roman de la Porolissum se întinde pe teritoriul administrativ al localităţii Moigrad, com.
Suprafața totală a sitului este de aprox. 500 ha, din care a fost cercetat doar o mică suprafață (sub 10%).
Porolissum a fost fondat probabil în vara anului 106 p. Chr. Certificatul de naştere al aşezării este reprezentat de diploma militară, descoperită aici. Eliberată la 10 august 106 p.Chr., aceasta se prezintă sub forma a două plăcuţe de bronz cu inscripţii în limba latină, certificând dobândirea cetăţeniei romane de către Marcus Ulpius Novantico, soldat într-o unitate militară a armatei romane din provincia Dacia.
Toponimul Porolissum, apreciat ca fiind de origine dacică, înseamnă “loc de trecere”, “trecătoare”, și este în strânsă legătură cu prezenţa în vecinătate a trecătorii “Poarta Meseșeană” — importantă cale de acces între spaţiul pannonic şi cel transilvan. Trecătoarea a avut o deosebită importanţă strategică şi militară, încă din antichitate.
Porolissum s-a dezvoltat ca o aşezare civilă în jurul castrului militar roman, devenind mai apoi un prosper oraş de graniţă, cu un important potenţial economic, comercial şi de producţie, dar și un puternic focar de spiritualitate romană. Porolissum a dobândit statutul de municipium, în perioada împăratului Septimius Severus (193–211).
♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦
Speram ca acest traseu destinat diplomatilor si tuturor celor ce iubesc frumosul, cultura si Romania se va constituii si in traseul dvs de vacanta caci zona Turda este o destinatie perfecta in orice perioada a anului avand ce oferii drumetului insetat de istorie, calatorului iubitor de natura si intotdeauna fiind un loc special pentru turistul ce doreste lux, odihna in cele mai bune conditii, rasfat culinar si gazde perfecte si toate acestea se regasesc intotdeauna in mediul ospitaler al SALIS HOTEL & MEDICAL SPA recomandarea noastra si a echipei de experti in turism ce pregateste diplomatilor cele mai frumoase si perfecte sejururi.
La randul dvs daca doriti un voiaj perfect nu ezitati sa mergeti pe sfatul expertilor alegand SALIS HOTEL & MEDICAL SPA: inima ospitalitatii transilvane!