Snelle rijbewijskeuring voor ADHD of Autisme (ASS)

Een handleiding voor de nieuwe procedure van het CBR om voor het praktijkexamen versneld een rijbewijskeuring voor ADHD of Autisme (ASS) te doorlopen


Inleiding

Volwassenen bij wie een diagnose ADHD of autismespectrumstoornis (ASS) gesteld is moeten dit in Nederland melden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) door middel van een Eigen Verklaring, omdat ADHD en ASS de rijvaardigheid negatief kunnen beïnvloeden. Het melden van een diagnose ADHD of ASS leidt daarom tot de aanvraag van een medisch specialistische keuring door een onafhankelijke psychiater die bij het CBR geregistreerd staat als deskundige op het gebied van ADHD en ASS bij volwassenen.

De nieuwe versnelde procedure voor rijbewijskeuringen voor ADHD en autisme

Sinds 1 september 2014 kunnen niet eerder gekeurde rij-leerlingen met autisme of ADHD, voordat ze hun praktijkexamen gaan doen, direct zelf een afspraak maken bij een psychiater die hiervoor bij het CBR staat ingeschreven. Deze nieuwe versnelde procedure voor rijbewijskeuringen voor ADHD en autisme is bedoeld als een verbeterde service voor deze rij-leerlingen; de bedoeling is dat de keuringsprocedure bekort wordt, doordat de betrokkene niet eerst een Eigen Verklaring —deels ingevuld door zijn behandelend arts — hoeft in te dienen, maar deze zelf kan downloaden, invullen en meenemen naar de keurende psychiater. Deze keurende psychiater kan hij/zij ook zelf uitkiezen via een kaartje van Nederland waarop ze allemaal als bolletjes staan aangegeven.

De kaart met de bolletjes

Bij het aanklikken van deze bolletjes verschijnen de gegevens van de psychiater, enkele aanwijzingen en de prijs die voor de keuring gerekend wordt.

TIP: Vergelijk de prijzen door op meerdere bolletjes te klikken, want de prijsverschillen zijn groot!

Waarom werkt deze snelle keuringsprocedure (nog) niet?

Hiervoor zijn een aantal probleempunten aan te geven.

Het vinden van de juiste weg op de CBR website

De website van het CBR is onoverzichtelijk en onlogisch van opbouw. Waar moet je beginnen? De handleiding hiervoor wordt gegeven in de video onderaan dit verhaal (heb je moeite om je aandacht bij deze tekst te houden of ben je visueel ingesteld, dan kun je nu al doorscrollen naar de video).

En als de weg naar de Eigen Verklaring wel gevonden wordt, dan is de volgende hindernis het downloaden van de Eigen Verklaring, omdat daarvoor een

DigiD vereist is met wachtwoord, wat betekent dat je

  • al een DigiD moet hebben, anders moet je die eerst gaan aanvragen (www.digid.nl)
  • je DigiD moet kunnen terugvinden, anders opnieuw aanvragen
  • vervolgens je wachtwoord nog moet weten of
  • nog hetzelfde mobiele nummer moet hebben als de SMS-functie geactiveerd is, anders volgt een aanvraagprocedure voor het wijzigen van je mobiele nummer

Als een van deze hindernissen van toepassing is, dan kost het aanvragen van een (nieuwe) DigiD of ander mobiel nummer minstens 3 tot 4 dagen (je krijgt het per post thuisgestuurd).

Heb je de DigiD hindernis overwonnen, dan volgt het digitale afrekenen. Dit veronderstelt dat je

Aan internetbankieren doet en electronisch kan overboeken, bijvoorbeeld met IDEAL

Bij het bedenken van al deze zogenaamde klantvriendelijke procedures is niet stilgestaan bij het feit dat juist personen met ADHD of autisme chaotisch zijn en veel moeite hebben met het volgen van dit soort digitale procedures.

TIP:

Als het DigiD en het internetbankieren te grote hobbels blijken te zijn, kies dan voor de ouderwetse methode en

Haal een Eigen Verklaring bij het gemeentehuis, vul hem in en neem hem mee naar de keurende psychiater

Als DigiD en internetbankieren geen probleem vormen, bekijk dan op de onderstaande video hoe je bij het kaartje komt met de psychiaterbolletjes. Vergelijk de prijzen, let op de locaties en noteer het telefoonnummer/e-mail van de psychiater om een afspraak te gaan maken.

TIP: vergeet niet om de keurende psychiater te vragen hoe lang de wachttijd is om een afspraak bij hem/haar te maken. Ook deze wachttijden kunnen enorm verschillen!

http://youtu.be/_cLT7uL2-h8?list=UUoVmijK36dVuEQfI4NnXT5A

Vragen over dit onderwerp of commentaar kunt u mailen naar keuringrijbewijs@gmail.com.

Klik op “recommend” als u dit verhaal kunt waarderen.


Zoek je een rijbewijskeuring voor ADHD of autisme (ASS) waar je:

  • snel terecht kan?
  • niet te veel betaald?
  • de beoordeling van de Eigen Verklaring gratis is?
  • een afspraak kan maken buiten kantooruren?

KIJK DAN VERDER OP:

www.rijbewijskeuringADHD.nl

www.rijbewijskeuringautisme.nl

of bel naar 024–6452429

of mail naar keuringrijbewijs@gmail.com