Így növeld a hatékonyságod lazítással!

Lássuk be, mindannyian szeretünk elfoglaltak lenni, vagy legalább elfoglaltnak látszani. Ez nem is csoda, hiszen mára “elfoglaltnak lenni” kulturális jelenségnek számít.

Azonban fontos, hogy a mindennapi hajtás közben egy kicsit kikapcsolódjunk; ehhez nyújtanak segítséget az alábbi hatékonyságnövelő tippeink:

5 hatékonyságnövelő technika

Hogyan lehetséges, hogy elfoglalt helyett inkább hatékonyak legyünk, ezáltal jobban teljesítsünk? A hatékonyságnövelő technikákat azért találták ki, hogy az erőfeszítésből eredmény legyen. Az alábbi módszerek segítenek ebben, azonban érdemes többet is kipróbálni, hiszen az eltérő munkamódszerek miatt nem mindenkinek működnek azonos hatékonysággal.

  1. hatékonyságnövelő technika: Pomodoro technika

A Pomodoro technikát az olasz Francesco Cirillo fejlesztette ki. Az elv egyszerű: oszd fel a munkaidődet azonos időegységekre, vagyis minden ledolgozott 25 perc után tarts egy 5 perces szünetet. Fontos kiemelni, hogy abban a 25 percben amit munkára szánsz semmi mással ne foglalkozz! Semmi Facebook, Viber vagy Insta sztori! A jól megérdemelt 5 perces pihenőben bármit csinálhatsz, azonban légy fegyelmezett a pihenőidő betartását illetően!

2. hatékonyságnövelő technika: S.M.A.R.T. feladatlista

Ez a technika is viszonylag egyszerű: listázd az elvégzendő teendőidet. A lényeges elem benne, hogy a listádon szereplő teendőidet a S.M.A.R.T. elv határozza meg. A rövidítés az angol Specific, Measurable, Achievable, Realistic és Time-Related vagyis konkrét, mérhető, teljesíthető, reális, és időben meghatározható jellemzőket takarja, azaz ennek megfelelően kell megfogalmaznod a teendőidet.

Például:

Jó megfogalmazás: “Felhívni Zolit és Gergőt 11.20 előtt.”

Rossz megfogalmazás: “Beszélni pár lehetőségről.”

3. hatékonyságnövelő technika: GDT-módszer

Érdemes elolvasni David Allen magyarul is megjelent “Hatékonyságnövelés stresszmentesen” című könyvét. Allen egy újfajra rendszert dolgozott ki arra hogyan iktassuk ki az életünkből a figyelemelterelő tényezőket.

Munkavégzés során jelentős problémát jelent, hogy nem látjuk tisztán és nem határozzuk meg pontosan mik a feladataink és azok elvégzéséhez mik a szükséges lépések. Tanulmányozd az elvégzendő feladataid listáját, állapítsd meg, hogy a rajta szereplő tételek közül melyiket tudod elintézni. Ha valamelyiknél elakadsz, azt hagyd ki vagy delegáld át másnak.

4. hatékonyságnövelő technika: Ne szakítsd meg a láncot!

Ez a technika legjobban a hosszútávú célok elérésében segíthet. Tűzz ki egy célt magad elé és adj neki egy végső határidőt. A hátralevő napokat számolva láthatod, hogy mennyi időd van még elérni a kitűzött célt, hogy ezzel is motiváld magad.

5. hatékonyságnövelő technika: Do it yourself!

Javasoljuk, hogy próbáld ki mindegyik technikát, sajátítsd el azokat az elemeket, amiket be tudsz építeni a napi rutinodba. Így kifejlesztheted a saját technikádat a legnagyobb hatékonyság elérésére.

Jó kísérletezést kívánunk!

Like what you read? Give Zsuzsanna Bíró a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.