Új üzleti modellek a könyvelési piacon

Magyar diszruptorok a gyorsulás korában

RIPORT
Published in
4 min readSep 8, 2019

--

Szupernóva

Napjainkban több mobileszköz kapcsolódik össze a bolygónkon, mint ahány ember él a Földön, pedig az emberiség felének még nincs is mobiltelefonja, okostelefonja vagy tabletje. Egy évtizeden belül, amikor elérjük, hogy mindenki mindenkivel összekapcsolódjon, az akkor létrejövő kollektív szellemi kapacitás elképesztő lesz.

Craig Mundie a Microsoft egyik vezető tervezője szerint ez egy szupernóva. Ez nem valami pihe-puha felhő, ez egy komoly csillagrobbanás, ami mindenkit érint és aminek hatására minden megváltozik. (Friedman,2017)

Új üzleti modellek a könyvelésben

A hagyományos könyvelési-tranzakció alapú, “havi díjas” üzleti modell Magyarországon is átalakulóban van. Ebben a cikkben nem trendeket, lehetséges utakat mutatunk be, hanem valódi, működő modelleket tárgyalunk, melyek a jövő könyvelési piacát már most is formálják.

Tankönyvszerű modellekből jelenleg kevés van, hatásuk azonban mégis egyre markánsabb. Közös bennük, hogy létrejöttüket a szupernóva tette lehetővé, enélkül nem alakulhattak volna ki és nem fejlődhetnének ennyire gyorsan.

Modell 1. — Oktatás, tudáscentrumok

Az első modell az oktatási felületek, tudásanyagok, tudáscentrumok. Nemcsak azért kerültek első helyre, mert már most is akad köztük olyan, ami kifejezetten a könyvelést helyettesítheti, hanem azért, mert a legmarkánsabb, leggyorsabban terjedő és legtermészetesebb modell.

Az oktatási felületek, tudáscentrumok működtetőinek közös jellemzői:

  • Vállalkozóknak kínálnak oktatási és egyéb tudásanyagot, jellemzően vállalkozás kezdéshez, vagy könyveléshez szorosan kapcsolódó témákhoz (adózás, üzleti tervezés, satöbbi).
  • Az elérhető anyagok közül vannak ingyenesek, de fizetősök is.
  • Médiumot tekintve a tudás, blogok, hírlevelek, facebook nyílt/zárt, vagy akár fizetős csoportok, youtube csatornák, letölthető tudásanyagok formájában érhetőek el.
  • Egyre több a fizetős tartalom és egyre tipikusabb, ahogy ezek a modellek kinövik az eredeti célt és életre kelnek, önálló jövedelemtermelő képességgel. Ennek ellenére a háttérben általában egy könyvelőiroda hagyományos üzleti modelljének “ügyfélszerző” motorját hajtották, vagy jelenleg is azt hajtják. Ebből a szempontból tehát még hibrid modellekről beszélünk.
  • Az esetek többségében ezek a formátumok néhány jól definiált személy köré épülnek, akik hiteles és professzionális márkaértéket jelentenek a formátumok fogyasztóinak. Ezek a személyek fenti tevékenységet magas hivatástudattal, elköteleződéssel, sokszor tapintható személyes érzelmekkel és deklarált célokkal végzik. Teljesmértékben kihasználják a szupernóva azon képességét, amely felerősíti az egyén erejét és képessé teszi őket, hogy akár milliókat tanítsanak, szórakoztassanak, neveljenek platformjaikon.

Legsikeresebb magyar megoldások:

Mándó Milán: Minner ökoszisztéma, Szilágyi Anita: Vuray György — Vállalkozz Okosan ökoszisztéma, Ökrös Erika: Könyvelés-Adótanácsadás, Lakó Enikő, Molnár Szabolcs: Katás leszek, Fülöp Olga: Számpatikus,

Modell 2. — Távmunka, virtuális asszisztensek

A szupernóva hihetetlen “áramlási” képességeivel kapcsolatos modell a távmunka, vagy a virtuális asszisztensek modellje. A szupernóva ugyanis lehetővé teszi a rendszerek összekötését, távoli elérését, az áramlásba való bekapcsolódást fizikai jelenléttől függetlenül.

A virtuális asszisztens megnevezés mögött jóval több van egy egyszerű asszisztensnél, vagy adatrögzítőnél. Ez egy gyűjtőfogalom, amit azokra a magasan képzett szakemberekre használunk, akik online módon, a távolból látják el feladataikat egy, vagy egyszerre akár több vállalkozást is támogatva.
A virtuális asszisztensek szakosodhatnak végzettségüknek, képzettségüknek, érdeklődési körüknek, korábbi tapasztalataiknak megfelelően. A VA-k szolgáltatók, a szolgáltatások köre lefed szinte minden területet.

Változatos megoldásokkal találkozunk a piacon az együttműködési lehetőségek vonatkozásában, de a virtuális asszisztensek jellemzően saját vállalkozást működtetnek. Szolgáltatásaikat saját otthonukból, vagy az általuk szabadon választott helyszínről — (közösségi) iroda/ kávézó — nyújtják, saját infrastruktúrájukat használva. Bár árazási szempontból sokkal közelebb állhat a hagyományos tranzakciós modellekhez, azt hiszem mindannyian érezzük, hogy itt is egy új formátum és alternatíva jelent meg a mai könyvelők számára. (Bódogh, 2019)

Modell 3. — Platformok, platform-tanácsadók

Talán jelenleg még a legkiforratlanabb és legkevesebb megjelenési formát mutató modell a platformok és a platform-tanácsadók modellje. Ez a modell a szupernóva “sokak ereje” képességét használja ki.

A platformokon megjelenő sok felhasználó képes olyan problémákat együtt megoldani, melyekhez korábban könyvelőhöz kellett fordulnunk.

A jól működő platformok tulajdonosai a sokak erejét, a válaszok megtalálását segítő mechanizmusokat képesek monetizálni, akár hirdetési bevételek, akár egyéb formában. Így gyökeresen más üzleti és árbevételi motort létrehozva, mely a hagyományos könyvelési modellre jellemző volt.

Ezeken a platformokon jelenhetnek meg másoknál elhivatottabb, hitelesebb és magas szakmai képességeket demonstráló tanácsadók, akiket a közösség elismer és likeokkal jutalmaz. Ezek a platform-tanácsadók később egyedi projektszerű megbízásokkal szereznek jövedelemet.

Médiumot tekintve Magyarországon a Faceboon kívül, még nem igazán van olyan platform melyen ez a fajta modell valóban “dolgozik”.

A Facebookon azonban több ilyen csoport is található. Könyvelési modellek szempontjából a legjobb magyar példa a KKV KATA — kisadózók csoportja.

Összefoglalás — Mindenki különleges akar lenni

Rengeteg cikkünk szól lehetséges folyamatokról és trendekről a jövő könyvelésében.

Most azt mutattuk meg, hogy a digitalizáció, a felhő, vagy szupernóva hatására hazánkban is léteznek olyan modellek, melyek könyvelőknek termelnek már most is jövedelmet, nem a hagyományos, mondhatnánk egy különleges módon.

A digitális technológiák miatt soha sem volt még az ember történetében olyan időszak, amikor ennyire jó és kifizetődő dolog különlegesnek lenni. De szintén nem volt még olyan időszak, amikor ennyire rossz, vagy nehéz átlagosként vállalkozásunkat működtetni.

A fenti modellekben közös, hogy ha különleges vállalkozást működtetsz, kiváló terméket vagy szolgáltatást értékesítesz, akkor rengetegen megtalálnak és rád figyelnek, ha viszont átlagosan működsz, akkor sok millió másik vállalkozással versenyzel ugyanazon a piacon. Pedig Te egész biztosan különleges vagy, és már alig várjuk, hogy egy újdonsággal rukkolj elő:) Hajrá!

Szeretnél hasonló cikkeket olvasni Tőlünk. Itt tudsz feliratkozni hírlevelelünkre.

--

--