III. Főkönyv feltöltése a R!PORT-ba

A főkönyvek menüre kattintva láthatja a korábban feltöltött főkönyveit valamint további főkönyveket tölthet fel. A feltöltési segédletre kattintva részletes információt adunk arról, hogy mely könyvelőprogram milyen főkönyvi lekérdezésékkel használható.

A támogatott könyvelői szoftverek jelenleg a következők:

· ComboSoft

· DelthaCONTO

· Hessyn

  • Forint-Soft

· Kulcs-Soft

· Novitax

· Qsoft

· RLB 60

· Tensoft

· Apollo

· Infotéka

· Dimenzió

· Eso 9

· Nagy Machinátor

· IMA ERP

· Exact Globe Next ERP

Az egyes programokhoz tartozó leírásokat a progromon belül is meg lehet találni, de itt egy részletes leírás.

A sikeres és nem sikeres feltöltés

Amennyiben sikeres a feltöltés azonnal adatokat fog tartalmazni a R!PORT összes modulja, ezt nevezzük nyers jelentésnek. Amennyiben sikertelen, arról hibaüzenet tájékoztat.

Fontos

elképzelhető olyan feltöltés, mely ugyan sikeres, de mégis inkonzisztens adatot ad, tehát a mérleg nem zárt. Ezt mindig a cég neve melletti felkiáltójellel jelöljük és általában az előző havi „belekönyvelések”, vagy nem konzisztens főkönyvi számozások a probléma okozói (főleg RLB, Apollo esetén). Ilyenkor érdemes újra feltölteni az állományokat, vagy a hibás főkönyvi számokat javítani.

Fontos

Figyelem, az előző feltöltéseket soha nem kell törölni, ha új főkönyveket töltünk fel, azok mindig felülírják az előzőeket.

A feltöltött főkönyvek mellett mindig megjelenik az Összes főkönyv és kapcsolat törlése gomb. Ezt a gombot csak akkor használjuk, ha alapértelmezett helyzetbe szeretnénk visszaállítani a céget, tehát az összes adatát a paraméterezésekkel együtt törölni akarjuk. A művelet nem visszafordítható.

Mi történik a programban, miután a főkönyvet feltöltjük?

A főkönyv feltöltése után a R!PORT menüben, az Eredménykimutatásban és a Mérlegben is megjelennek a havi adatok. Ezt a jelentést nevezzük nyers jelentésnek.

A nyers jelentésben a főkönyvből kiolvasott adatok úgynevezett eredmény- és mérleg kategóriákba kerülnek.

Ezt a program úgy éri el, hogy a főkönyvből kiolvassa a kétjegyű főkönyvi számok egyenlegeit és azokat elhelyezi a releváns kategóriákba. (pl. Eredménykimutatáshoz kapcsolódó főkönyvi számokat az árbevételbe vagy a fix költségekbe, a mérleghez kapcsolódó főkönyvi számokat a forgóeszközökbe, vagy éppen a hosszú lejáratú kötelezettségekbe)

A kettes szintű főkönyvi számok alatti bontásokat is beolvassa a rendszer, de ezek a nyers jelentésben nem láthatóak.