Könyvelők a digitalizáció korában II.

Haldoklik a könyvelés? Az RLB a legnépszerűbb könyvelőprogram? Bács-Kiskun az “adóoptimalizáció” központja? — elemzések a Google Trends használatával

A R!PORT fejlesztése során számos módszert használunk annak érdekében, hogy valóban jó terméket fejlesszünk könyvelőknek. Rengeteg kérdőíves kutatást, interjút készítünk, analitikai eszközöket használunk annak érdekében, hogy megértsük, hogyan használjátok, vagy éppen nem használjátok a programot.

A sok eszköz közül talán az egyik legérdekesebb a Google Trends, melynek segítségével akár egy teljes piacot vagy trendeket lehet elemezni. Az alkalmazás a Google adatain alapulva nyújt statisztikákat arról, hogy a felhasználók mely kifejezéseket milyen gyakorisággal kerestek/keresnek a neten.

„Alapesetben (meglehetősen leegyszerűsítve) megnézhetjük, almát, vagy körtét termesszünk-e az alapján, hogy a keresők számára melyik gyümölcs a legnépszerűbb”

A könyvelői piac elemzése során mi is használtuk ezt a remek eszközt, mely során számos érdekes összefüggést találtunk, melyet most is, ahogy korábban — legalábbis részben — megosztunk veletek. Az adatokat persze óvatosan kell kezelni, sőt a most közölt grafikonokat és kapcsolódó megjegyzéseinket is inkább „bulvár” jelleggel tesszük közzé. Komoly következtetésekre ebben a formában semmiképpen sem ajánljuk. Akinek azonban van kedve, tovább finomíthatja a kereséseket és levonhat saját magának következtetéseket a jelennel, vagy akár a jövővel kapcsolatban, ahogy egyébként az házon belül mi is megtettük.

Haldoklik a könyvelés?

Első körben itt is van néhány dia, a könyvelés mint keresési kulcsszó gyakoriságának alakulásával kapcsolatban. Mind hazai mind nemzetközi környezetben megvizsgáltuk, hogyan alakulnak a keresési kifejezések a könyveléssel kapcsolatban.

“Könyvelés” kulcsszó — erős lefelé tartó trend 2008-tól
“Könyvelőiroda” kulcsszó — lefelé tartó trend 2008-tól
“Accounting” angol kulcsszó világszerte — szabályos lefelé tartó trend 2004-től

A magyarországi trendekre egyébként mondhatnánk:

hogy persze, hiszen egyre csökken a cégek és a cégalapítások száma,

de mindenképpen figyelemreméltó a nemzetközi kulcsszavak gyakoriságának csökkenése. A cégalapítások számának visszaesése Magyarországon egyébként statisztikai tény, de azért megnéztük, hogy a Google Trend mit mond erről.

“cégalapítás”, mint keresési kulcsszó — csökkenő trend 2008-tól
cégalapítás és könyvelés kulcsszó együttmozgása

Ha már itt jártunk, kíváncsiak voltunk, hogy melyik a “keresettebb” szakma az ügyvéd vagy a könyvelő, legalábbis ami a keresési szavak gyakoriságát illeti.

Érdemes megfigyelni, hogyan nő az olló a két szakma keresési gyakorisága között. Ezen a tényen maximum a Könyvelő c. amerikai film tudott segíteni átmenetileg 2016 végén, 2017 elején. Miközben tehát csökken a cégek száma az ügyvédek iránti keresések egyre nőnek.

A cégeket egyre kevésbé érdekli gazdálkodásuk?

Az hogy csökken a könyvelőkkel kapcsolatos kulcsszavak keresési gyakorisága jelenthetné azt is, hogy egyre kevésbé érdekli a cégeket könyveléssel, adókkal kapcsolatos témák, így megnéztük itt is csökkennek e a keresési kulcsszavak gyakorisága.

Nézzük tehát az ehhez kapcsolódó kulcs kereséseket.

A klasszikus :) az “ÁFA” kulcsszó keresési gyakorisága — enyhén csökkenő
“Osztalék” kulcsszó gyakorisága — enyhén csökkenő
“társasági adó” kulcsszó gyakorisága — enyhén emelkedő
Mérleg kulcsszó gyakorisága — stagnáló
Beszámoló kulcsszó — enyhén emelkedő
Cafeteria kulcsszó — enyhén emelkedő
Könyvelés vs. eredménykimutatás — csökkenő olló

Fentiek alapján úgy tűnik, hogy a könyveléssel, gazdálkodással kapcsolatos kulcsszavak keresési gyakorisága inkább enyhén nő, vagy stagnál, mint csökken.

A gazdálkodással kapcsolatos kulcsszavak vizsgálata során vettük észre, hogy bizonyos főleg az “adóoptimalizálással” kapcsolatos kulcsszavak keresési aránya Bács-Kiskun megyében szinten minden kapcsolódó kulcsszóra szignifikánsan nagyobb mint más megyékben, de második helyről szinte sosem mozdul el.

Cafeteria kulcsszó keresési aránya régiónként
Áfa keresési kulcsszó keresési aránya régiónként

Ezek után persze arra is kiváncsiak voltunk, az “adócsalás” szóra vajon melyik megyében keresnek rá a legtöbben.

Érdekességek

És végül néhány érdekesség. Egyrészt megnéztük, a Google Trend szerint melyik a lekeresettebb magyar könyvelő program. Illetve bemutatunk néhány erősen emelkedő trendű kulcsszót, melyeknek úgy érezzük vannak, vagy lehetnek a könyveléshez, a könyvelőkhöz kapcsolódó következményei.

Magyarországi könyvelő programok “keresésből” való részesedése 2004-től
Paypal keresési kulcsszó gyakorisága 2004-től
“Online banki ügyintézés” keresési kulcsszó gyakorisága 2004-től
“Fintech” keresési kulcsszó gyakorisága 2004-től

Ha akarod látni, hogy a fentiekből hasznosítható információkat, hogy építjük be termékünkbe, látogass el a R!PORT új oldalára, melyet kifejezetten könyvelőknek készítünk.