Stressad? Dra åt skogen!

Rodolfo Agency
Jun 17, 2016 · 2 min read

Ny forskning visar att du blir mindre stressad av att titta på träd.

Vi har länge vetat att vara ute i naturen kan ha en lugnande effekt på sinnet. Nu visar även nya studier att du snabbare kommer till ro efter en stressig uppgift — bara genom att titta på träd.

Vad visade studien?

I studien fick en grupp individer genomföra en stress-relaterad uppgift, så som att förbereda ett tal eller att lösa en matteuppgift, framför en jury. Efteråt fick försökspersonerna titta på videos i 360-grader av ett stadslandskap. Tricket var att de videos som visades innehöll olika stor mängd träd. Antalet träd varierade mellan 0–70% i varje video. Resultatet visade att ju fler träd det fanns i videon, desto snabbare kom personerna till ro efter den stress-relaterade uppgiften de precis genomfört.

Och vad betyder det?

Träd kan alltså ha samma effekt på oss som viss medicin har; ju mer du tar, desto större blir effekten. Men studien visade också att även små doser av träd gör skillnad. Så nästa gång du känner dig stressad över en uppgift, ta några minuter till att vila ögonen, och hjärnan, på ett träd. Om du inte råkar ha ett träd i närheten kan du alltid ha en skog som bakgrundsbild på din dator.

Källa

Rodolfo Insights

Ett bibliotek med kärnfulla fakta om mänskliga beteenden, baserat på psykologiska studier. Helt gratis. Framtagna av Rodolfo Agency.

Rodolfo Agency

Written by

Design, tech och psykologi på Upplandsgatan 14 i Stockholm.

Rodolfo Insights

Ett bibliotek med kärnfulla fakta om mänskliga beteenden, baserat på psykologiska studier. Helt gratis. Framtagna av Rodolfo Agency.