Peberrod — Hvordan ser den ud?

Denne artikel er en guide til, hvordan du finder, og kender peberrod ude i den danske natur. Video finder du i artiklen.

Vejen på billedet er meget lidt trafikeret. Tag altid højde for forurening når du sanker.

Hvordan ser peberrod ud?

Peberrod kan kendes på sine massive læderagtige blade, som tit snor sig om sig selv. Bladene er tydeligt markeret med hvide “åre”, som går fra midten, og ud til de takkede kanter. Duften af peberrod er tydelig når roden blottes. Brug din følesans og lugtesans.

Herunder kan du se billeder af peberrod:

Bemærk bladets hvide skelet og takkede kanter.
Roden snor sig vildt i mulden under bladene.
Peberrod set fra oven.
Her er selve roden.

Videoen er filmet i Gjerrild på Djursland. Husk noget at grave med, da roden let knækker. Det skete for mig, som du kan se herunder:

Mærk, duft og smag (en lille smule) — Du er ikke i tvivl når du dufter peberrodens intense duft.

Høst

Når du høster peberrod skal du i gang med at grave. Roden går sjældent lige ned, hvorfor du skal grave roden fri, inden du trækker den op. Det kan være lidt af en kamp!

Duft og smag

Duften er særegen, og man er ikke i tvivl. Hvis du er i tvivl om hvordan peberrod dufter kan du eventuelt købe en peberrod og lære duften at kende. Den smager nærmest som den dufter og kan sammenlignes med wasabi eller sennep. Roden er hvid, og kan være trævlet.

Opbevaring

Når roden er renset og skrællet kan den opbevares i køleskabet eller fryseren. Jeg har hørt om, at man tidligere har opbevaret peberrod i trækasser med fugtigt sand — på den måde har den kunnet holde sig i helt op til 10–12 måneder.

Skyld, rens og skræl roden.

Fugtigt, køligt og mørkt er gode betingelser for peberroden. Som med andre rødder er det bedste at lade den ligge i jorden og grave den op ad hoc. TIP: Undgå at rive en hel rod i forvejen, i stedet kan du rive den frisk over dit måltid for at bevare smagen.

Find mig:

Hvis du kan lide det du ser og læser — find mig på Youtube, Facebook og Instagram alt sammen under navnet Rodvild.

LÆS:

Her til slut vil jeg gerne understrege, at når man samler sine egne spiselige urter i naturen foregår det udelukkende på eget ansvar. Spis aldrig noget du ikke ved hvad er! Skulle uheldet være ude finder du nummeret på giftlinjen her: 82 12 12 12