Πώς να τραβήξουμε raw βίντεο με DSLR, μέρος Β

Fanourios Kazakis
room104
Published in
3 min readApr 23, 2014

Φτάνοντας στο σημείο να είμαστε έτοιμοι για γύρισμα, σημαίνει πώς έχει πέσει πολλή προετοιμασία. Και η αλήθεια είναι πως το κομμάτι του γυρίσματος είναι το πιο εύκολο.

Βασική προϋπόθεση φυσικά, να έχουμε προνοήσει και να έχουμε μαζί μας μπόλικο αποθηκευτικό χώρο σε σκληρούς δίσκους και κάποιο λάπτοπ έτσι ώστε με το που γεμίζει κάποια κάρτα να μπορεί κάποιος άλλος να την αδειάζει όσο εμείς συνεχίζουμε το γύρισμα και γεμίζουμε την επόμενή μας κάρτα. Εκτός αν έχουμε τόσο πολύ χώρο σε γρήγορες κάρτες που δεν θα χρειαστεί να φορμάρουμε καθόλου εν ώρα γυρίσματος… πράγμα δύσκολο.

Πρακτικά, το γύρισμα με raw βίντεο είναι σαν να τραβάς κανονικό βίντεο με την DSLR σου, με «αρνητική» διαφορά ότι πρέπει να έχεις το νου σου πιο πολύ στο πόση κάρτα μένει ανά πάσα στιγμή. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το μεγάλο πλεονέκτημα του να έχεις προ-επιλέξει το aspect ratio που θα παραδώσεις και έτσι να μην παιδεύεσαι μετά στο post και φυσικά, σε τυχόν δύσκολες και μη ελεγχόμενες φωτιστικές συνθήκες, το raw μπορεί να σε σώσει. Οποιοσδήποτε έχει χρησιμοποιήσει το Photoshop -το Camera Raw για την ακρίβεια ή άλλα αντίστοιχα εργαλεία- για να επεξεργαστεί φωτογραφίες τραβηγμένες σε raw καταλαβαίνει αμέσως τη διαφορά!

Επίσης, εκτός από το mlv_rec, είναι καλό να ενεργοποιήσεις και το module mlv_play, έτσι ώστε να μπορείς να κάνεις playback μέσα στη μηχανή. Δυστυχώς λόγω του μεγέθους των αρχείων είναι δύσκολο να γίνει σωστά η αναπαραγωγή τους, όμως από το τίποτα είναι καλύτερο να έχεις αυτή την επιλογή για όταν τυχόν την χρειαστείς.

Γυρνώντας μια ταινία μικρού μήκους, το πιθανότερο είναι πως δε μας νοιάζει καθόλου η κάμερα αν δε γράφει ήχο. Με το mlv_rec σε συνδυασμό με το mlv_snd module όμως, έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε και ήχο σε ξεχωριστό .wav αρχείο. Η δυνατότητα αυτή είναι πολύ χρήσιμη αλλά σε πολλές μηχανές με αργούς εγγραφείς ή στην περίπτωση πιο αργών καρτών, συμφέρει πιστεύω να μην την αξιοποιούμε έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε στην εικόνα μας όση παραπάνω πληροφορία μπορεί να πάρει από τη μηχανή μας. Οπότε, η κλακέτα απολαμβάνει πλήρη χρήση, όχι μόνο για να ξέρουμε ποιο πλάνο είναι ποιο. Για αυτόν όμως τον λόγο πρέπει να γίνει και πολύ σωστή και προσεκτική χρήση της.

Από τα γυρίσματα της μικρού μήκους ταινίας Bam Boom Bang vol. 2 — Φωτογραφία © του Βαγγέλη Τσάκα.

Το γύρισμα γενικότερα είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία που δε χρειάζεται να την κάνουμε πολύπλοκη χωρίς λόγο και αιτία. Σε αυτό το κομμάτι το Magic Lantern λάμπει, καθώς απλά δε μπλέκεται πουθενά και μας αφήνει να κάνουμε τη δουλειά μας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις που κάτι θα πάει στραβά και θα κολλήσει η μηχανή ή θα συμβεί κάτι άλλο και φταίει το Magic Lantern, χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή. Οι πιθανότητες λένε πως δεν είναι τίποτα απολύτως και πως ένα βγάλε-βάλε της μπαταρίας αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα. Αλλά ακόμη κι αν δεν είναι κάτι τόσο απλό, με λίγο πειραματισμό επί τόπου και λίγο troubleshooting θα λυθεί. Τα προβλήματα που δημιουργούνται συνήθως έχουν να κάνουν με κάποιο scriptάκι που μένει να τρέχει στο φόντο ενώ δεν έπρεπε και βγάζοντας για παράδειγμα την κάρτα μας {από την οποία έτρεχε το script} μπερδεύουμε τη μηχανή και κολλάει. Σε γενική ομολογία όμως δεν παρατηρούνται τέτοια προβλήματα συχνά και μπορούμε να κάνουμε ήσυχοι τη δουλειά μας. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το post-production

Originally published at room104.org on April 23, 2014.

--

--

Fanourios Kazakis
room104
Writer for

fnsgr is Fanourios Kazakis. He lives in Athens, Greece and he is a Director and Cinematographer.