Van 8 naar 17 miljoen kanalen

Hidde Burgmans
RTL XL
Published in
4 min readJan 4, 2017

RTL Gemist en RTL Video smolten in 2010 samen tot RTL XL. Een plek om tv-programma’s terug te kijken en films te ‘kopen’ die nog niet op televisie waren uitgezonden. In de afgelopen vijf jaar hebben we RTL XL ontwikkeld volgens een duidelijke visie, namelijk het toegankelijk maken van de sterren en programma’s van RTL. Recent, oktober dit jaar, hebben we nieuwe apps gelanceerd met het nieuwe logo. De weg naar er naartoe was boeiend en inzichtgevend. Ik neem jullie graag mee op onze reis.

Ik ben een groot fan van Simon Sinek en zijn TED talk. Simon beargumenteert dat producten met een duidelijke Why (waarom bestaat RTL XL) een veel diepere band scheppen met klanten, werknemers of partners. Neem Apple’s Why als voorbeeld: ‘Think Different’. Dit spreekt ongetwijfeld meer aan dan hun What: ‘Smartphones, tablet en computers van aluminium’.

Dit is de Why, How, What van RTL XL:

Why: We geloven in het bij elkaar brengen van mensen How: Door met de sterren en programma’s van RTL emoties los te maken What: Door een video ervaring die je altijd en overal kunt gebruiken

Klinkt zweverig, maar is dat niet. Wanneer wij gisteren samen Voetbal Inside hebben gezien, schept dat een band. We kunnen het namelijk hebben over waar we samen om moesten lachen, waar we ons over hebben opgewonden of waar we het roerend mee eens waren. Jij met Johan, ik met Gijp. Met RTL XL streven we ernaar om die video’s, die in meer of mindere mate emoties oproepen, op zoveel mogelijk momenten en apparaten aan te bieden.

Hoe vertaal je zo’n Why naar het product? We weten in elk geval dat het mensen weinig kan schelen of iets Gemist, Vooruitkijken of Live is. Ze hebben tijd en willen geëntertaind worden. Apparaten en momenten waarop mensen video kijken veranderen, maar de behoefte naar vermaak blijft onveranderd. Daarom focust RTL XL zich op het vervullen van drie behoeften:

Afleiding: Invulling geven aan momenten van verveling of mensen bedienen die actief afleiding zoeken. Dit doen we met korte video’s, artikelen of lijstjes op Facebook die je kunt kijken in de trein, op je werk of, zoals ik, in de wachtkamer van de tandarts. Op deze manier kunnen we content opnieuw verpakken, bijvoorbeeld de ’10 leukste fragmenten van Roy Donders’.

Ontspanning: Ontspannen en geëntertaind worden zonder er moeite voor te doen. Dit is een behoefte die lineaire televisie prachtig vervuld. Met RTL XL en Videoland hebben we de mogelijkheid om dit op individueel niveau te doen. Van 8 kanalen voor 8 doelgroepen naar 17 miljoen kanalen voor 17 miljoen Nederlanders. Daar zijn we nog lang niet, maar zetten wel stappen in de goede richting door onze aanbevelingen constant te optimaliseren.

Actie: Fans van programma’s mee laten spelen, mee laten doen of mee laten praten met een live tv-uitzending. Sinds januari hebben we Second Screen geïntegreerd in RTL XL. Daarmee kunnen we eenvoudig Second Screen ervaringen lanceren rondom tv-formats. Tijdens Carlo’s TV Café waren de finalisten van Holland Next Topmodel op bezoek en werd er aan de kijkers gevraagd om via RTL XL alvast je stem uit te brengen. De resultaten waren leidend voor het gesprek aan tafel.

Je begrijpt dat het oude RTL XL logo niet meer paste bij de Why. Het oude logo was statisch, mannelijk en het resultaat van de samensmelting tussen RTL Gemist en RTL Video in 2010. Daarom hebben we eind 2014 een pitch uitgeschreven en met onze partners Wunder en Triple-IT een nieuwe RTL XL stijl ontwikkeld. We wilden een stijl met de volgende uitgangspunten:

Menselijk: De stijl moet menselijk aanvoelen en onze gebruikers verbinden met de sterren, programma’s en zenders van RTL.

Consistent: De stijl moet toepasbaar zijn in UX, programma’s en advertenties zonder dat het zijn herkenbaarheid verliest. Je moet de stijl herkennen zonder het logo te zien.

Evolutie: De stijl moet future proof zijn en kunnen meegroeien met het product.

Het resultaat heeft iedereen kunnen zien in de RTL XL site en apps. De merkstijl is opgebouwd uit een lijn die elke vorm kan aannemen. Het kenmerkt zich door een handgeschreven lettertype, warme kleuren en menselijke interactie. Deze lijn verbindt de gebruiker met de sterren, programma’s en zenders van RTL.

We begonnen met een zeegroene kleur en hebben uiteindelijk gekozen voor gradiënt die is opgebouwd uit de kleuren van RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8. Het idee achter de gradiënt is dat jouw kleur er altijd in zit. Net zoals jouw favoriete video’s op RTL XL staan, maar wij niet bepalen welke je moet gaan kijken. That’s up to you!

--

--

Hidde Burgmans
RTL XL
Editor for

Service Designer & Product manager. Koos service design.