Foto: Ruter As / Redink, Fartein Rudjord

Ett års kollektivreise med Ruters designsystem

Designsystemer kan være omfattende, men det handler om å gjøre det enklere å løse vanskelige oppgaver.

--

De fleste i Oslo og Akershus har på en eller annen måte et forhold til Ruter. Samtidig er det de færreste – antar jeg – som vet hva vi jobber med for å gjøre livet enklere for alle som reiser med oss.

Ruter publiserer informasjon i en rekke forskjellige flater: fra apper og websider, til skjermer, skilt og plakater på stasjoner, holdeplasser og kjøretøy. I tillegg utvikler vi industridesign for vitriner, søyler, skilt og lignende, slik at informasjonen får den nødvendige plassen den trenger og at produktene er enkle å vedlikeholde. Alt henger sammen.

Informasjonsflyten er noe vi ta vare på gjennom hele kundereisen, fra kunden starter planleggingen, til de er trygt fremme gjennom en jungel av holdeplasser, kjøretøy og andre reisende. For å jobbe effektivt og konsekvent hjelper det derfor med retningslinjer — rett og slett fordi vi ikke ønsker å gjøre samme oppgave flere ganger.

Fra manualer til system

Designsystemer er egentlig ikke noe nytt i kollektivbransjen — kollektivselskaper har hatt trykte veiledere i årevis. Et eksempel er New York City Transit Authority Graphics Standard Manual.

New York City Transit Authority Graphics Standards Manual fra 1970

Ruter har også hatt flere lignende veiledere i Oslo og Akershus opp gjennom årene, men fokuset har stort sett vært på ting som har endret seg langsomt.

I den digitale tidsalder har informasjonsdeling i digitale flater vokst eksponentielt, og samtidig har behovet for enkel og rask publisering, redigering og utvikling av innhold og digitale produkter økt. Her er det spesielt utfordrende å pakke inn informasjon, funksjon og form i en sammenhengende og helhetlig brukeropplevelse.

I 2011 utviklet vi en digital designmanual der vi samlet og tilgjengeliggjorde retningslinjene våre, men over tid ble innholdet utdatert. Det var ressurskrevende å holde alt oppdatert til enhver tid, samtidig som plattformen ikke videre skulle støttes. I tillegg støttet ikke manualen behovet for digitale utviklere, der retningslinjer bare var som bilder og tekst.

Hvordan kunne vi lage noe bedre?

For å løse utfordringene, satte vi opp et team som skulle jobbe fulltid sammen med oss for å finne en løsning på problemet. Ettersom retningslinjene for fysiske flater var mindre mangelfulle og kritiske, fokuserte vi i første rekke på støtte til de digitale flatene. Da Ruter allerede hadde tatt en strategisk beslutning for å satse på React, ga dette også noen føringer for arbeidet.

I begynnelsen snakket vi mye med forskjellige utviklere og designere for å kartlegge arbeidsmetodene deres, og for å finne ut hva som ikke fungerte. I tillegg var vi i kontakt med NAV og FINN som allerede hadde begynt med designsystem for å lære beste praksis. Da vi endelig fant ut hva som passet Ruter, kunne vi etablere prosesser, ta i bruk verktøy, og begynne å bygge komponenter for å teste innholdet på ulike flater.

I tillegg til å lage gjenbrukbare komponenter, oppdaget vi tidlig nytten av å bygge nettverk. Det var viktig å etablere gode relasjoner med personer som jobber med oppgaver som designsystemet kan være med å forenkle. Designsystemet lar personene bruke tiden på å løse de vanskelige oppgavene — på en enklere måte.

Mye av jobben handler om å arrangere møtepunkter, undervise, lytte, spørre og diskutere hvordan designsystemet kan hjelpe andres arbeidshverdag. Vi snakker noen ganger om at teamet som jobber med designsystemet er en slags helpdesk, og helt ærlig, det er en god beskrivelse.

Så hva har vi lært i løpet av et år?

Vi har lært at et velfungerende designsystem først og fremst handler om å etablere gode kontakter i bedriften, støtte og vise andre hvordan et designsystem kan hjelpe dem. Det fungerer ikke å lage et system i skjul for deretter å tre det ned over hodene på de ulike produktteamene. De må involveres. Prosessen må være transparent.

Vi begynte med små og enkle komponenter, for deretter å gradvis øke omfang og kompleksitet. Det er lett å tenke for stort, prøve å løse alt på én gang og dermed senke fremdriften.

Vi forsøker alltid å være åpne for nye løsninger og idéer. Det er viktig å være tilbøyelig for å justere kursen basert på nye brukerbehov — behovene er ferskvare!

Det er med stor entusiasme vi ser hvordan designere og utviklere allerede jobber tettere og bedre sammen, til tross for at det fortsatt er et stykke igjen for bedre å kunne støtte de ulike avdelinger i Ruter. Vi er godt i gang, og innrømmer gjerne at vi aldri blir helt ferdig, men det er nettopp dette som gjør designsystemet levende.

Mer om Ruter designsystem:

Følg 3min på Facebook, så blir du oppdatert på de ferskeste sakene!

--

--