Om hvordan vi jobber med bærekraft i Ruter

Bærekraft er et stort tema. Det skal være kjernen i alt vi driver med i Ruter og vi skal være et verktøy for en bærekraftig samfunnsutvikling. Men hva betyr det? Hvordan organiserer vi oss for å oppnå dette, og hvordan måler vi suksess av vår bærekraftsinnsats?

Vi håper denne artikkelen bidrar til inspirasjon og nye idéer hos deg, og at vi får tilbakemeldinger på hva vi kan gjøre bedre.

Bærekraft er kjernen i alt vi driver med

Planetens tåleevne, ressurs- og arealeffektivitet og nåværende og fremtidige innbyggeres mulighet til å leve gode liv. Hensynene er mange når vi skal bidra til å lage et transportsystem som ivaretar dette. I det perspektivet blir en bærekraftig reise mye mer enn en reise uten direkte klimagassutslipp (ja, vi tenker på den privateide elbilen her). Figuren under illustrerer poenget på en enkel måte:

For oss i Ruter handler bærekraft om å bidra til en attraktiv og levende hovedstadsregion. Arealer skal bli brukt til formål som skaper gode liv for innbyggerne. Tilbudet vårt skal være for alle i vår region, uavhengig av forutsetninger. Vi må ta hensyn til miljø, natur og klima ved å redusere samfunnets ressursbruk og miljøinngrep. Og alt dette må gjøres på en økonomisk effektiv måte.

En bred tilnærming til bærekraft

Av og til hører vi at bærekraftsarbeid beskrives som å gjøre det vi allerede gjør, bare på en mer bærekraftig måte. Dette blir for snevert.

Et selskap som tar bærekraft på alvor, må først definere hva selskapet er til for (populært kalt purpose) og hvordan selskapets løsninger / forretningsidé kan bidra til å skape et mer bærekraftig samfunn. Og så — siden tilnærmet all aktivitet innebærer bruk av ressurser med tilhørende negative miljøkonsekvenser, må vi redusere de negative konsekvensene så langt det lar seg gjøre.

Bærekraftsarbeidet i Ruter kan derfor oppsummeres med at vi jobber i disse to sporene:

1) Sørge for at Ruters strategier og mål støtter opp under samfunnets ønsker om et mer bærekraftig samfunn (av noen kalt «doing more good»)

2) Redusere den negative påvirkningen vår virksomhet har på samfunnet til et minimum (av de samme noen kalt «doing less bad»)

Ruter er i den heldige situasjon at vår forretningsmodell er tuftet på deling av ressurser. Vårt utgangspunkt er dermed at vår virksomhet bidrar til mer bærekraftige løsninger i samfunnet (spor 1), primært gjennom at våre tjenester løser mange av folks transportbehov mer ressurseffektivt enn privatbilismen gjør. Vi må likevel kontinuerlig arbeide for å forbedre våre tjenester, blant annet gjennom å se på hvordan vi kan legge til rette for aktive mobilitetsformer (sykkel og gange), og sikre at tilbudet er tilgjengelig for flest mulig. Vi må også vurdere om vi kan tilby noen tjenester som innebærer at innbyggerne får dekket sine behov uten å måtte reise (spor 1). Eksempler på sistnevnte kan være at varen kommer til deg, eller at du kan jobbe hjemmefra eller på et lokalkontor¹. Samtidig må vi også arbeide for å redusere vår negative påvirkning på klima og natur, samt ivareta sosiale bærekraftsaspekter i våre tjenester, drift og verdikjeder (spor 2). Eksempler på dette kan være å gjennomføre tiltak for å sikre menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i hele verdikjeden, oppgradere holdeplasser så de er tilpasset personer med en funksjonshemming, stille krav om regummiering av brukte bussdekk, eller å elektrifisere bussparken.

¹ Dette er for øvrig hovedårsaken til at vår visjon er bærekraftig bevegelsesfrihet og ikke for eksempel bærekraftig mobilitet. Den mest bærekraftige reisen er den du ikke gjennomfører (og samtidig får dekket det behovet du i utgangspunktet hadde for reisen).

Ruter er et verktøy for bærekraftig samfunnsutvikling

Ruter er til for å hjelpe våre eiere, Oslo og Viken, med å levere løsninger for et bærekraftig samfunn. I en kompleks verden i endring, kan vi ikke sitte og vente på at eierne skal fortelle oss hvilke løsninger som er best eller hvordan vi skal ivareta bærekraftshensyn i vårt arbeid. Vi må forstå eiernes overordnede mål, for så å foreslå og gjennomføre mulige løsninger.

Ruters strategier og mål tar derfor utgangspunkt i våre eieres mål, som igjen er forankret i FNs bærekraftsmål. Hvilke strategiske verktøy vi bruker for å ivareta bærekraft i strategiarbeidet, kan du lese om her. Kokt ned til én kort setning handler Ruters overordnede strategi om at vi må tilby innbyggerne demokratisk styrt og bærekraftig bevegelsesfrihet. Altså, løsninger som gir bevegelsesfrihet til den enkelte, satt sammen i et system som ivaretar de helhetlige bærekraftshensynene.

Utgangspunktet vårt er innbyggerne og deres mobilitetsbehov. Får vi etablert så gode tjenester at vi kan tilby et reelt alternativ til den privateide bilen, vil vi gi eierne våre en bedre mulighet for å styre utviklingen innen mobilitet i tråd med samfunnets ønsker om mer bærekraftige løsninger.

Fremover vil vi derfor ikke operere med én selskapsstrategi og én bærekraftsstrategi. Gitt logikken over bør bærekraft og strategi i større og større grad bli én og samme sak. En bærekraftsstrategi vil fort kun handle om spor 2 (do less bad), og det blir altså for snevert. Men, selvsagt må vi også jobbe målrettet og systematisk med spor 2. Mer om det lengre ned.

Hva er vesentlig i Ruters arbeid med bærekraft?

Begrepet bærekraft dekker en stor bredde av temaer innen kategoriene klima og miljø, sosiale forhold og god selskapsstyring. For å få effekt av bærekraftarbeidet må vi prioritere og finne de områdene der vi som selskap kan gjøre mest nytte, enten selv eller gjennom andre. Vi overrasker nok ingen ved å annonsere at vi har gjennomført en vesentlighetsanalyse (vi benytter GRIs standard for bærekraftsrapportering²). Med utgangspunkt i vurderinger fra våre interessenter og Ruters ansatte, definerte ledergruppen områder vi mener a) har betydning for Ruter og våre interessenter og b) Ruter har mulighet til å påvirke. Denne analysen er utgangspunktet for Ruters videre arbeid for å bli en mer bærekraftig virksomhet (og er grunnlag for vår bærekraftsrapportering). Resultatet fra vesentlighetsanalysen gjennomført i 2022 ser slik ut:

² GRI: Global Reporting Initiative. Etter vår oppfatning det beste rammeverket for bærekraftsrapportering

Selv med de mest vesentlige temaene identifisert, må et selskap fortsatt tjene penger eller — som for oss — forholde seg til offentlige budsjettrammer. I arbeidet med å utvikle selskapet i en mer bærekraftig retning, vil det være mange bærekraftstiltak som enten er lønnsomme i seg selv eller som kan oppnås ved å jobbe smartere. Samtidig er det viktig å anerkjenne at flere tiltak for å skape et mer bærekraftig tilbud vil koste penger. Det vil naturligvis være enklere å få gjennomslag for endringer som er økonomisk positive, men vi kan ikke og skal ikke begrense oss til de tiltakene som bidrar positivt til Ruters selskapsøkonomi. Noen tiltak må gjøres rett og slett fordi de er riktige for samfunnet³.

I praksis betyr dette at vi fortløpende må bygge kompetanse og en kultur for å inkludere bærekraftshensyn i alt av Ruters arbeid. Gjennom god kjennskap til de ulike temaene kan alle i organisasjonen inkludere disse hensynene i små og store beslutningsprosesser. Slik bidrar vi mest mulig effektivt med de ressursene vi har tilgjengelig.

Ofte vil man måtte gjøre avveiinger mellom ulike hensyn, og da er en god og tillitsbasert dialog med våre eiere sentral. Et eksempel er vår reise mot utslippsfri drift: I 2015 startet Ruter et løft for å få buss- og båtparken elektrifisert, og begynte å teste de første elbussene i 2017. Dette kan kanskje fremstå som et enkelt valg å ta i dag, men det var ikke like åpenbart da beslutningen ble tatt⁴. At vi likevel fikk til dette, skyldes fremsynte og kompetente eiere, styret og ansatte i Ruter.

³ Da Jan Grue ble årets Osloborger, ga han Ruter rettmessig kritikk for å ikke levere et godt nok tilbud til personer med funksjonshemminger. I et intervju med Handikapnytt beskriver han dette godt «Vi kan ikke late som om tilrettelegging og inkludering ikke koster. Noen ganger er det noe man må gjøre fordi det er moralsk rett, ikke fordi det lønner seg» (les hele intervjuet her)

I boken «Purpose + Profit» skriver George Serafeim at han tidlig 2016 ble latterliggjort da han nevnte Tesla, og ble fortalt av mektige folk i bilindustrien at selskapet var en vits som ikke burde bli tatt seriøst

Organisering av bærekraft i Ruter

Vi har organisert bærekraftsarbeidet som følger: Ansvaret for gjennomføring av det konkrete bærekraftsarbeidet ligger i linjen. Så, eksempelvis: ledelsen i Ruter setter retning, innkjøperne stiller krav til kjøretøy og tjenester som skal leveres, app-utviklerne jobber for at appen kan brukes av flest mulig, kundesenteret tar pulsen på kundenes utfordringer og gir tilbakemeldinger til dem som jobber med å levere tjenestene osv. Samtidig har vi et team på fem personer med et helhetsansvar for strategi og bærekraft.

Det kan selvsagt argumenteres for at når bærekraft er — og skal være — så tett integrert i alt vi gjør, trengs det ikke noe sentralt bærekraftsteam. Vi tror at vi som selskap fortsatt har en vei å gå før vi er overflødige. For å sikre felles retning og fart på operasjonaliseringen er det smart å ha noen med et helhetsansvar. I tillegg til våre oppgaver knyttet til strategiutforming og operasjonalisering, skal vårt team være et kompetansemiljø som pusher organisasjonens bærekraftsambisjoner og tilrettelegger, støtter og gjennomfører konkret bærekraftsarbeid, samt bidrar til å synliggjøre resultater.

Hvordan måler vi suksess?

You get what you measure, heter det. Kan vi leve etter dette prinsippet i vårt arbeid med å skape bærekraftig bevegelsesfrihet? Tja, eller egentlig nei. Målsettinger og oppfølging av konkrete leveranser er naturligvis viktig. Status for elektrifiseringen av bussparken, antall henvendelser fra kunder som har klaget på diskriminering, trafikksikkerhet osv. er indikatorer vi måler og følger opp. Vi jobber også nå med å sette klimamål i tråd med Paris-avtalen. Dette vil være et viktig verktøy for å jobbe systematisk med å redusere klimagassutslipp fra hele verdikjeden. Vi har stor tro på en utvikling der bærekraftsrapportering blir like selvsagt og standardisert som finansiell rapportering.

Samtidig må vi anerkjenne at veldig mye av det vi må endre for å nå bærekraftsmålene ikke er direkte målbart⁵ ⁶. Bærekraft må derfor være en del av ledelsesfilosofien, kulturen og måten hver av oss jobber på. Å få bærekraft inn i Ruters DNA er en populær måte å si dette på. Bærekraft må som nevnt tas hensyn til i store og små beslutninger i selskapet, hver dag. Akkurat det er ikke spesielt enkelt å måle.

Se for eks : HBR (2021), Overselling sustainability reporting (tilgjengelig her) og EY (2022), Enough — A review of corporate sustainability, in a world running out of time (tilgjengelig her)

Alex Edmans beskriver dette bra når han sier at selskapers bærekraftsinnsats ikke nødvendigvis kan måles, men må vurderes: «Sustainability isn’t something that you can measure; it’s something you assess» (tilgjengelig her, eventuelt hør podcast med Edmans om temaet her) og at det er en stor fare for at selskaper som er for opptatt av å måle kan «hit the target, but miss the point» (se for eks her)

Veien videre for bærekraftsarbeidet i Ruter

Per mai 2023 er vi i gang med å skrive ut mer detaljert hvordan vi jobber med bærekraft i Ruter. Dette vil utarbeides i kombinasjon med et kompetanseløft på bærekraft for hele selskapet. Et sånt dokument har som formål å samle alle tråder om hvordan vi jobber med bærekraft: Hva betyr bærekraft i Ruter, hvordan er bærekraft integrert i våre selskapsstrategier, hvilke temaer er definert som vesentlige og hvorfor, hvem har ansvar for hva, og hvilke mål setter vi oss innenfor ulike områder. Dette vil gi oss i bærekraftsteamet et viktig verktøy for å pushe ambisjoner og følge opp, men ikke minst et grunnlag for å samarbeide og konkretisere hva som må til for å oppnå de målene vi setter oss.

Andre konkrete saker vi jobber med inkluderer utforsking av hvordan vi kan redusere indirekte utslipp fra verdikjeden og vår rolle i naturkrisen. Vi jobber også med et realt løft for å sikre at tilbudet vårt er tilgjengelig for en større og mer mangfoldig del av befolkningen.

Vi vil gjerne høre dine tanker

Da har du lært litt om hvordan vi jobber med bærekraft i Ruter. Vi har tro på denne tilnærmingen, men den kan garantert forbedres. Vi hører derfor veldig gjerne fra deg om du har noen tips til hva vi kan gjøre bedre, eller ønsker å diskutere noe av det vi har beskrevet her nærmere. I skrivende stund består strategi- og bærekraftsteamet av følgende personer:

- Håvard: linkedin.com/in/brittmark/

- Ole Kristian: linkedin.com/in/okgjertsen/

- Johan: linkedin.com/in/johangjarum/

- Kristina: linkedin.com/in/kristina-marcelius-hjulstad/

- Wenche: linkedin.com/in/wenche-pedersen-22b8b915/

🐞

--

--