Su İçme Önemi: 7 Faydası ve 7 Zararı

Bebeklere Net
Sağlık
Published in
6 min readApr 29, 2020

Günde kaç litre su içmemiz gerekiyor, su içme faydaları ve zararları hakkında bu makalemizde sizlere bilgi veriyoruz. Su, evrenin temelidir. O olmadan Dünya’daki yaşamın varlığı düşünülemez. Tüm canlı organizmaların yaşamı için su gereklidir. İnsan vücudunun yarısından fazlası sudan oluşur, bu nedenle insan vücudunun normal çalışması, tüm metabolik süreçlerin sağlıklı akışı ve kimyasal reaksiyonlardan arınmak için günlük olarak yeterli su tüketilmesi gerekir.

Su, çeşitli gıda ürünlerini eritmek ve mutfak yemeklerine gerekli lezzeti sağlaması için yemek pişirmede aktif olarak kullanılır. Yemek hazırlarken, hazırlanan yemeğin lezzetini bozmamak için saf içme suyu kullanılması tavsiye edilir. Sağlıklı içme suyu bir mağazadan satın alınabilindiği gibi, musluk sularını arıtmak için ev filtreleri kullanılarak da elde edilebilir.

İçme Suyunun Bileşimi İçin Gereksinimler

Su mükemmel bir çözücüdür. Bu nedenle kaynağına bağlı olmak koşuluyla, kimyasal ve bakteriyolojik bileşimde ve fiziksel özelliklerde büyük ölçüde değişikliğe uğrayabilir. Sağlığı korumak için sadece temiz olan ve mineral bakımından zengin olan; aynı zamanda insan sağlığı için güvenli olan fiziksel özelliklere sahip temiz sular tercih edilmelidir.

Fiziksel göstergelere göre, içme suyu şu özelliklere sahip olmalıdır:

  1. Her şeyden önce, su renksiz olmalıdır. Suda herhangi bir renk bulunması, suyun kirli olduğunu ve içinde çözünmüş maddelerin varlığını gösterir.
  2. Suyun çamurlu olmaması gerekir. Sudaki bulanıklık, içinde iyice dağılma imkanı bulmuş ve çözünmemiş partiküllerin varlığını gösterir.
  3. Suyun kokusuz olması gerekir. Suda bir kokunun varlığı, içinde çözünmüş kimyasal ve biyolojik elementlerin varlığını gösterebilir.
  4. Suyun belirgin bir tadının olmaması gerekir. Sudan alınan bir tadın varlığı, suyun saf olmadığını gösterir.
  5. İçme suyu; patojenik bakteri ve mikroorganizmalar, ayrıca toksik ve radyoaktif elementler içermemelidir.

Bunlara ek olarak:

  1. İçme suyunun hidrojen göstergesi 6–9 pH aralığında olmalıdır.
  2. Suyun mineralizasyonu 1000 mg / l’i geçmemelidir.
  3. Suyun sertlik oranı litre başına 7 miligram eşdeğerini aşmamalıdır.
  4. Suyun permanganat oksidasyonu 5 mg / l’den fazla olmamalıdır.
  5. Suda petrol ürünlerinin varlığı 0.1 mg / l’den fazla olmamalıdır.
  6. Sürfaktanlar 0.5 mg / L’den fazla olmamalıdır.
  7. Fenolik indeks 0.25 mg / l’den fazla olmamalıdır.

Ayrıca suyun kalitesini değerlendirirken, organik ve radyoaktif maddelerin konsantrasyonu (çözünmesi) önemlidir.

Günde Ne Kadar Su İçilmeli?

Gün boyunca sağlığımızı korumak ve cildimizin tazeliğini koruyarak bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için, kilolarımızla doğru orantılı su miktarını almamız gerekmektedir. Vücutta yetersiz su miktarı ile birlikte; ağız kuruluğu, halsizlik, baş ağrısı, yüksek tansiyon şeklinde rahatsızlıklara sebep olabilecek dehidrasyon durumlarını meydana getirebilir. Bu nedenle gün içinde yeterince su içmeniz gerekir. Suyu çeşitli içeceklerden almak yerine (çay, kahve, meyve suları vs.) saf halde su içilmesi çok daha önemlidir. Çünkü suyla hazırlanan bu tür içecekler, vücutta biriken suyu atamaz ve vücutta tutar. Bu da çeşitli dehidrasyon durumları yaratır.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, normal koşullar altında, sağlığını koruması için bir yetişkinin vücudunun kilogramı başına günde en az 30 mililitre su içmesi gerekir. (Tartıdaki kilonuz x 0,03 = … litre. Elde edilen litre miktarı günlük almanız gereken su miktarını size vermiş olur). Örneğin 70 kg. Ağırlığındaki bir yetişkin, vücut sağlığını koruyabilmek için gün boyunca; 70 x 0,03 = 2,1lt. su içmelidir.

Fiziksel efor harcanan işler veya spor sırasında, sıcak havalarda, alkol veya kahve içerken daha fazla su tüketilmelidir. Ayrıca bazı hastalıklar için, zararlı maddelerin vücuttan hızlı bir şekilde uzaklaştırılması bakımından, doktorlar, daha fazla su içmenizi önerir.

Çocuklarda ise vücut yetişkin bir insana göre daha hareketlidir. Bu da çocukların metabolik süreçlerini daha hızlı gerçekleştirir. Bu nedenle kiloları başına yetişkinlerden daha fazla su içmeleri gerekir. Bir çocukta vücut hızlı gelişim halindedir. Bu nedenle çocuk vücudu bir yetişkinden daha fazla suya ihtiyaç duyar. İnsan yaşamı boyunca, vücuttaki su hacmi yaş ilerledikçe azalır. Yeni doğanların yaklaşık % 90'ı sudan oluşur, 5–7 yaşında bir çocuğun vücudunun % 80'i sudur. Bir yetişkinin vücudu % 65; bir yaşlının vücudunun ise % 50'si sudan oluşur.

Kilosuna Bağlı Olarak Bir Kişi İçin Günlük İçme Suyu Oranı

Tipik olarak, vücudun kendisi kişiye ne zaman ve ne kadar su içmesi gerektiğini susuzluk hissi yaratarak belli eder. Ancak bazı durumlarda, bir kişi suya ihtiyaç duysa bile susuzluk hissetmeyebilir. Bu nedenle, gün boyunca yeterli miktarda su alındığını bilmek ve vücuda su sağlamak önemlidir.

Neden Bu Kadar Su İçmek Zorundayız?

Bir yetişkinin vücudu % 65'i sudur. İnsan beyni % 75 sudur, kandaki su oranı % 83, kasların % 76 ve iskeletin % 22'dir. Günlük değerlerden daha az su içerseniz dehidrasyon meydana gelir. Yani insan vücudundaki su oranı düşer, vücudun normal çalışması bozulur, metabolik süreçler yavaşlar, bu da bazı sağlık ve hastalıklara yol açar. İnsan vücudundaki su eksikliği, geri dönüşümsüz yaşlanma süreçlerine ve kronik hastalıkların ortaya çıkmasına bile neden olabilir.

Tipik olarak su eksikliğinin, çeşitli organlarda ağrı, mide ekşimesi, hazımsızlık, mide bulantısı ve kusma, ağız kokusu, uykuda sayıklama, yorgunluk, sinirlilik, endişe, baş ağrısı gibi semptomları vardır.

İnsan vücudundaki su eksikliği metabolik süreçlerde bir azalmaya yol açar. Bu da yağların birikmesine sebep olur. Vücuttaki yeni hücrelerin yenilenmesini ve çoğalmasını yavaşlatır. Toksinlerin ve zararlı maddelerin vücuttan salınması yavaşlatır. Böylece bağışıklık sistemimiz zayıflar ve kolayca hastalanırız. Uzun süre az miktarda su almak tırnaklar ve saçları kırılganlaştırır, cildi kurutur ve yaşlandırır. Sindirim sistemi, kabızlık, karın ağrısı, bağırsaklarda rahatsızlıklara sebep olur. Bunlara bağlı olarak vücut, kişinin sinir sistemini ve zihinsel durumunu olumsuz etkileyerek stres yaşatır.

Vücudunuzu dehidrasyon durumuna getirmeyin. Susuzluğunuzu gidermek için suyun her zaman elinizin altında olmasına dikkat edin. Günlük su alımını normal aralıkta olacak şekilde kontrol etmek gerekir. Bu, vücudun normal işleyişini, sağlığını ve iyi bir ruh halini sağlayacaktır.

Kilo vermek isteyenler için bol miktarda su içmek özellikle önemlidir. Genellikle aşırı kilo alımının nedeni, su ve tuz dengesizliğidir. Günlük su miktarını vücuda kazandırmak, su ve tuz dengesini geri kazanmaya, toksinleri vücuttan çıkarmaya ve metabolik süreçleri normalleştirmeye yardımcı olur.

Ancak aşırı miktarda su da içmemelisiniz, yukarıdaki formülde gösterildiği gibi kilogram başına günlük su oranını tüketmeniz yeterlidir. Önerilen aralıktaki içme suyu kilo kaybına katkıda bulunacaktır.

Su Tüketimi Nasıl Olmalı?

Suyun vücut için faydalarını arttırması bakımından, şu basit kurallara uyulması önerilir:

  1. Aç karnına bir bardak su için.
  2. Su içmeyi bir anda değil, gün içine yayarak yapın. Yudum yudum su içmek daha doğrudur.
  3. Yemekten 30 dakika önce su için.
  4. Soğuk su içmenin çeşitli zararları vardır. En doğrusu oda sıcaklığındaki suyu içmektir.
  5. Sadece temiz ve filtrelenmiş suları tüketin.
  6. Kilogram başına önerilen günlük su alımını düzenli olarak takip edin.
  7. Suyun içine karanfil, elma, çubuk tarçın, doğal bal ekleyebilir veya limon damlatabilirsiniz.

Suyun Vücut İçin Faydaları Nelerdir?

Uyandıktan sonra, bir kişinin bir bardak temiz su içmesi önerilir. Mideye girdikten sonra, su gastrointestinal sistemi (sindirim sistemi) nazikçe başlatır, yiyecek alımı için hazırlar. Ek olarak, gece boyunca mide duvarlarında toksinler oluşabilir ve bunları vücuttan atmanın en doğal yolu sudur. Ek olarak, bilindiği gibi, aç karnına bir bardak su içilirse vücut canlanır ve bir insanı sabahları kendine getirmeye yardımcı olur.

Su, vücutta meydana gelen tüm önemli süreçlere katılır, sağlık ve uzun ömürlülüğün anahtarıdır. İşte suyun insan vücudu için en yararlı özellikleri:

Limonlu Veya Ballı Suyun Faydaları

Suyun faydalı niteliklerini artırmak için, taze sıkılmış limon suyu veya bal eklenebilir. Bu iki bileşen, vücut üzerinde faydalı bir etkiye sahip olan vitamin ve mineral deposudur.

Limon, bağışıklık sistemini uyaran C vitamini içermesi bakımından önemlidir. Bağışıklığı geliştirmesi, vücudu pek çok vitamin ve faydalı element ile doyurması açısından faydalıdır. Ayrıca limonlu su, ülserin midedeki tahrişini engelleyeceğinden dolayı peptik ülseri olan kişilerde tüketilmesi önemlidir.

Bal, vücudun normal çalışması için önemli olan besinlerin bulunduğu bir depodur. Bir çay kaşığı balı bir bardak temiz suda seyreltmeniz oldukça yararlıdır. Ballı su, vücudu çok sayıda faydalı madde ile beslemesi, vücudu tazelemeye teşvik etmesi ve güç vermesi bakımından faydalıdır.

Toksinlerin ve gastrointestinal sistemin temizlenmesi için aç karnına limon veya ballı su içilmesi önerilir. Ayrıca, limonlu veya ballı içme suyu kilo kaybına katkıda bulunur.

Fazla Su İçmenin Zararları Nelerdir?

Su, vücuda girebilecek ve zarar verebilecek maddeler ve bakteriler barındırıyorsa sağlığa zararlı olabilir. Bu nedenle içme suyunun kalitesine dikkatli yaklaşmanız gerekir. Sağlığınız için sadece temiz su için. Musluk suyu kullanılıyorsa, zararlı kirlilikleri temizlemek için filtrelerden geçirilmesi ve içindeki zararlı bakterileri öldürmek için kaynatılarak içilmesi önemlidir.

Ayrıca, aşırı su kullanımı vücuda zarar verebilir. Vücudun içinden geçen büyük miktarda su, böbrekleri ve kalbi ağır bir şekilde yorar. Bu da çeşitli rahatsızlıklara yol açar.

Böbrekler üzerinde bir yük oluşturduğu için çok fazla suyu bir anda içmek zararlıdır. Su içmeyi gün boyuna yayarak, az miktarda, hatta yudum yudum su içmek daha iyidir.

Mideyi ve vücudu bir bütün olarak soğuttuğundan dolayı soğuk su içmek zararlıdır. Sıcak havalarda bile ılık su içmek daha iyidir.

Her şeyi ölçülü olarak tüketmek en doğru olandır. Su gün boyunca eşit olarak içilmelidir.

Bebeklere.net Facebook Paylaşımları için tıklayınız.

Genel Sağlık kategorimizi ziyaret ederek daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Originally published at https://bebeklere.net on April 29, 2020.

--

--

Bebeklere Net
Sağlık
Editor for

https://bebeklere.net — Bebekler hakkında merak edilen bilgiler, tavsiyeler ve değerlendirmeleri içerir