Kriya Yoga Pranayama — Omurga Nefesi

Ömer Melih Aksoy
Şifahane
Published in
5 min readDec 9, 2015

Bu nefes tekniği Kriya Yoga’nın önemli ve temel nefes tekniklerinden biridir ve bütün omurga, beyin, çakralar ve bütün sinir sistemi üzerinden bütün vücudu etkiler. Bedeninizi ve Zihninizi derin meditasyona hazırlar. Kriya Yoga Farkındalığı ve Bilinci açmak ve Kundalini enerjisini yükseltmek için Merkezi Sinir Sistemi merkez alarak şekillenmiş çalışmalardan oluşur.

Nefes yediklerimizi enerjiye çevirmemizi sağlar ve böylece bizi besler. Aynı zamanda vücudun her daim çalışan bir temizleme mekanizmasıdır. Nefes farkındalığı kazanmak hem vücudumuzun daha verimli ve etkili çalışmasını sağlar, hem de temizleyicidir. Nefes aynı zamanda beden ve zihin arasındaki köprüyü de kurar. Nefesin farkında olmak ve nefesi kontrol etmek enerji, duygu ve düşüncelerimizi kontrol etmemizi sağlar.

Kriya Yoga Pranayama nefes tekniğini kısaca anlatmak gerekirse, nefes alırken dikkatimizi omurganızın en altındaki Mooladhara (Kök) Çakradan başlayıp omurga boyunca bütün çakraları tek tek geçerek, en son Ajna (3. Göz) Çakraya kadar nefesi çıkardıktan sonra alışı bitirip, verirken geri Mooladhara Çakraya dönmek ve bu döngüyü belirli bir süre boyunca tekrarlamaktır. Bu Kriya Yoga Pranayamanın temelidir ve bunun üzerine eklemeler veya bir takım varyasyonlar yapılabilir.

Böylece bu nefes tekniğinde enerji fiziksel bedende omurgaya, enerji bedeninde ise merkezi sinir sistemine bağlı Sushumna enerji kanalına yönlendirilmektedir. Sushumna enerji kanalı Kundalini enerjisinin yükseldiği ana enerji hattıdır. Sushumna temizlendiği sürece Kundalini sağlıklı bir şekilde Sushumna kanalından yukarı çıkar. Bu nefes tekniğinin Kriya ve Kundalini Yoga’da bu kadar önemli olmasının sebebi de budur. Merkezi sinir sistemindeki bir etkisi de beynin iki lobunu eşit oranda çalıştırmasıdır.

LoShuWorldOfWonderful_fig28

Kriya Pranayamanın arındırıcı etkisi sadece Sushumna enerji hattıyla sınırlı değildir. Bu tekniğin Ida ve Pingala da dahil olmak üzere vücutta bulunan bütün enerji hatlarını arındırmaya ve şifalandırma etkisi vardır. Benzer bir şekilde Nadi Shodana Pranayama da vücuttaki bütün enerji kanallarını temizler ancak Sushumna üzerindeki etkisi dolaylıdır ve Ida ve Pingalayı birbirinden izole etme amaçlanır. Kriya Yoga Pranayama da ise Ida ve Pingalanın enerjileri kendi aralarında dengelenerek füzyona sokulur. Böylelikle Ida’nın Dişil enerjisi ile Pingala’nın Eril enerjisi birleşir ve güçlü bir Sattvik enerji elde edilerek Sakinlik hali sağlanır. Bu da meditasyon için şart olan enerjidir.

Kriya Pranayamanın sayısız faydası vardır, bunlardan bir kaçı:

- Bedendeki bütün enerji kanallarının temizler
- Bağışıklık ve sindirim sisteminin güçlendirir
- Vücuttaki Prana enerjisinin arttırır
- Doğru nefes alma alışkanlığının sağlar
- Ciğer kapasitesini arttırır
- Zihinsel sakinlik sağlar
- İrade gücü ve farkındalığın artmasını sağlar
- Stresin atılarak bedenin ve zihnin rahatlamasını sağlar

Şimdi Temel Kriya Yoga Pranayama tekniğini uygulamak için:

- Sırtınız dik bir şekilde rahat oturun. Yerde veya sandalyede oturabilirsiniz. Yerde oturarak bacaklarınızı çaprazlamanız eril dişil enerjilerin birleşmesini kolaylaştıracaktır.

- Dilinizi öndeki iki dişinizin damağınızla birleştiği noktaya yerleştirin veya yukarı doğru damağınıza bastırın.

- Farkındalığınızı bedeninize getirin ve bir süre diyaframdan ve karından derin nefesler alarak rahatlayın. Düşüncelerinizi izleyin ve uçup gitmelerine izin verin.

- Nefesiniz bu çalışma boyunca olabildiğince rahat, derin ve dolu olsun. Karnınızdan başlayarak nefes alın ve ciğerlerinizi doldurun. Karnınızda, göğsünüzde, boğazınızda, ciğerlerinizdeki gerilimleri çalışmadan önce serbest bırakın.

- Şimdi dikkatinizi kuyruksokumunuzun hemen altında bulunduran Kök çakranıza yönlendirin. Dikkatinizi bir kaç nefes burada tutun ve enerji hissiyatına yoğunlaşın.
- Nefes alırken farkındalığınızı omurga boyunca, çakraların da farkında olarak, yukarı taşıyın. Beyine geldiğinizde yukarı gitmeyi bırakıp, 90 derece ileri doğru dönüp, dikkatinizi ve farkındalığınızı iki kaşınızın ortasına yönlendirin.
- Nefes verirken aynı yolu takip ederek aşağı inin.

- Böylelikle bir tur tamamlamış olursunuz.

- Böylece 5 veya 10 dakika süresince nefesinizi farkındalığınızla birlikte yukarı ve aşağı taşıyın.

Şimdi bu temel teknik üzerinde yapabileceğiniz bir takım ekleme ve modifikasyonları biraz ele alalım.

Başlangıçta odaklanmanızı kolaylaştırmak için çakraları numaralandırabilirsiniz. Nefesinizi yukarı taşırken çakraları numaralandırarak 1'den 6'ya kadar sayabilirsiniz. 1- Mooladhara, 2- Svadisthana, …, 6- Ajna. Verirken de 6'dan geriye doğru sayın.

Dilerseniz çakralar boyunca yukarı çıkarken içinizden Bija Mantraları geçirirek çakraları aktifleştirebilir ve dengeleyebilirsiniz. Yukarı çıkarken sırayla Lam — Vam — Ram — Yam — Ham — Om ve nefes verirken geri Om — Ham — Yam — Ram — Vam — Lam

Hayalgücünüzle bedeninizi, sushumna kanalınızı ve çakralarınızı gözünüzde canlandırıp, farkındalığınızı da beyaz bir ışık olarak hayal ederek, bu ışığı nefes alıp verirken yukarı aşağı da taşıyabilirsiniz.

Nefes verişlerinizin nefes alışlarınızdan daha uzun olması, bu teknikten daha çok fayda almanızı sağlar. Bunun için nefes verirken boğazınızda friksiyon yaparak yani Ujjayi Pranayama ile nefes veriş sürenizi uzatabilirsiniz. Bu arındırıcı etkisini arttıracaktır.

Bu tekniği her gün iki defa yapabilirsiniz. İlk etaplarda 10 dakikayı geçmeyin. Meditasyonlardan önce bu tekniği kullanmanız, size kattığı sakinlikten ötürü meditasyondan daha çok verim almanızı sağlar.

Dilinizi dişlerinizle damağın birleştiği yere veya damağınızdaki tümseğe bastırmak bir enerji anahtarı vazifesi görür. Bu tekniğin gerçek etkinliği için çok önemlidir. Daha ilerleyen seviyelerde dil damağında arkasından ilerleyerek burun kanalı boyunca yukarı çıkar, buna Kechari Mudra denir. Ancak bu tekniğe şimdi girmiyorum.

Bu çalışmayı yaptığınız ilk aylarda Ajna çakradan yukarı Taç çakraya çıkarsanız, bir takım rahatsızlıklar yaşabilirsiniz. Kundalini açık bir Taç çakra varlığında yukarı doğru şiddetli bir şekilde hareket etmeye meyillidir, bu durumda da önüne çıkan bütün engelleri yıkarak veya yakarak geçer ve bu size zarar verebilir. Bu yüzden merkezi sinir sisteminiz hazır değilken ve çakralarınızda bir takım önemli blokajlar varken Taç çakraya çıkmak Kundalini enerjisinin dengesiz bir şekilde yükselmesine ve mevcut bulunan blokajlara göre türlü türlü rahatsızlıklar oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca kontrol edemediğiniz veya anlamlandıramadığınız psişik durumlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden en az 3–6 ay kadar Taç çakradan mümkün olduğunca uzak durun ve ancak bu yolu daha önce sağlıklı bir şekilde deneyimlemiş bir Usta bir Kriya veya Kundalini Yoginin gözetiminde bunu yapın. Taç çakraya çıkma zamanı, Sushumna kanalı tamamen temizlendiği zaman gelecektir.

Dilerim bu çalışma size Ruhsal yolculuğunuzda yardımcı olur ve hayatınıza Huzur, Barış ve Farkındalık getirir.

--

--