OpenShift 101 — Kurulum

Önsel Akın
SabancıDx
Published in
4 min readJun 3, 2019

--

Container mimarisi yaygınlaşmaya başladığından beri, uygulama geliştirme ve dağıtma süreçlerindeki yeni icadlara ve bu icadların sağladığı kolaylıklara hayran olmamak elde değil. Şirkette kullanmaya başladığımız ve yeni inceleme imkanı bulduğum OpenShift de kısa zamanda (1 saat) bende hayranlık uyandıran teknolojilerden biri oldu.

RedHat OpenShift, uygulamaların derlenme, yayınlama ve yönetimlerinde biz yazılımcılara kolaylık sağlamak amacıyla geliştirilmiş olan bir uygulama platformu.

Bildiğiniz gibi container’lar, altyapı ve işletim sisteminden tamamen bağımsız, izole edilmiş bir ortam içinde çalışan proseslerdir. OpenShift sayesinde, container tabanlı uygulamalar yaratma, dağıtma ve yönetme süreçlerinde, kendin pişir kendin ye modeliyle çalışarak çok daha hızlı hareket edebiliyoruz.

OpenShift ile çalışmak için ne Docker ne de Kubernetes bilmenize gerek yok. OpenShift bir PaaS çözümü olduğu için, ihtiyacınız olan tek şey kaynak kod. Uygulamayı OpenShift üzerinde çalıştırmak için, OpenShift arayüzünden bir uygulama şablonu seçip, kaynak kodları çekmek yeterli. Geriye kalan tüm adımları OpenShift sihirli bir şekilde kendisi hallediyor; OpenShift’in uygulama için gerekli olan tüm altyapıyı hazırlamasını, gerekiyorsa uygulamanın HA (Highly Available) bir şekilde çalışması için gerekli konfigürasyonu oluşturmasını, kurulum ve yayınlama kurallarının tanımlanması gibi bir dünya işlemi kast ediyorum.

OpenShift’i kurmak hızlıca gerçekleştirilebilecek birşey değil. Birçok sunucu üzerinde farklı bileşenleri düzgün şekilde konfigüre etmek gerekiyor. OpenShift’i bu şekilde kurmak yerine sadece 1 node üzerinde çalışacak bir OpenShift cluster’ı kurmak, öğrenme sürecinde işimizi kolaylaştıracaktır. Kurulumu yaparken okd (OpenShift Origin) üzerinden ilerleyeceğiz. okd OpenShift’in open source versiyonu ve aynı zamanda upstream kaynağı. Yani OpenShift’e eklenecek yeni özellikler önce okd içinde geliştiriliyor. okd ile birlikte gelen Minishift uygulaması ise, yukarıda söylediğim gibi tek node’luk bir OpenShift cluster kurulumunu oldukça kolaylaştırıyor.

OpenShift kurulumu sırasında Terminal ve CLI araçları kullanacağız. Sonrasında ise bir kez bile Terminal arayüzü göstermemeye söz veriyorum :-)

Minishift Kurulumu

Her işletim sistemi için bir kurulum yöntemi olduğunu söylememe gerek yoktur diye düşünüyorum. Ben fanatik bir Mac OS kullanıcısı olduğum için kurulumu burada yapacağım. Windows kurulumu konusunda hiçbir tecrübem olmamakla birlikte, Linux’e kurulum da gayet kolay. Dokümantasyonu takip etmeniz yeteli.

Aslında okd dokümantasyonu altında Minishift kurulumu oldukça detaylı anlatılmış ancak benim gibi birçok kurulum adımında brew kullanıyorsanız kurulum yolunda bir iki taşa takılmanız mümkün. Aşağıdaki adımları takip ederseniz sorun çıkmadan kurulumu yapabilirsiniz.

Önce bir sanallaştırma sürücüsü kurmamız gerekiyor. OpenShift’in dokümantasyonunda VMWare de kullanabileceğiniz yazıyor ama boşuna denemeyin. okd github repo’sunda okd geliştiricilerinden birisi “VMWare ile test bile etmiyoruz, dokümantasyondan çıkartalım abi bu VMWare ifadesini.” şeklinde düşüncelerini ifade etmiş. Bu nedenle xhyve tercih ediyoruz.

Normal şartlar altında xhyve sürücüsünü aşağıdaki komutla kuruyoruz:

$ brew install docker-machine-driver-xhyve

Ancak güncel versiyondaki bir uyumsuzluk nedeniyle ben önceki versiyonu kurdum:

$ brew install https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/homebrew-core/7310c563d662ddbe094f46f9600cad30ad3551a6/Formula/docker-machine-driver-xhyve.rb

Kurulumun son satırında gösterildiği gibi aşağıdaki komutları sırayla çalıştırarak gerekli güvenlik ayarlarını yapıyoruz:

$ sudo chown root:wheel $(brew --prefix)/opt/docker-machine-driver-xhyve/bin/docker-machine-driver-xhyve$ sudo chmod u+s $(brew --prefix)/opt/docker-machine-driver-xhyve/bin/docker-machine-driver-xhyve

Sanallaştırma hazırlığı bittiğine göre, şimdi Minishift’i kurabiliriz:

$ brew cask install minishift

Buraya kadar herşey yolunda gittiyse artık cluster’ı ayağa kaldırabiliriz:

$ minishift start

Web Console’un çalıştığı adresi çıktının en sonunda görebilirsiniz. Geriye sadece tıklayıp konsola geçiş yapmak kalıyor.

Bir önceki terminal penceresinde de görebileceğiniz gibi developer hesabı ile web konsoluna giriş yapabilirsiniz.

Kurulum tamamlandığına göre şimdilik sizi konsolu kurcalama işi ile başbaşa bırakıyorum. Devam yazısında, konsolda neler yapabileceğimizi konuşacağız.

--

--

Önsel Akın
SabancıDx

Cloud Native Engineer @ Container Solutions. Formerly @ SabancıDX, DoğuşTeknoloji, KoçSistem. Trained hundreds at BilgeAdam, KoçBryce, Netron, Microsoft etc.