Microsoft’un Azure dedikleri

Mustafa Sadedil
SabancıDx
Published in
5 min readAug 5, 2019

Microsoft farklı alanlarda hizmet veren birçok ürününün adında Azure ismini kullanmaya başladı. Hatta mevcuttaki bazı ürünlerinin ismini de değiştirerek Azure kelimesini eklediğini görüyoruz.

Yıllardır kullandığımız Microsoft Office ailesine de yakında Azure Office derse şaşırmam. Tabii şimdilik böyle bir söylenti yok.

Azure — Kelime karşılığı olarak, parlak mavi ve gökyüzü anlamlarına geliyor

Neden böyle bir yazı yazma ihtiyacı duydum?

Aslında bu içerikte bir yazı yazma niyetim yoktu. Hatta bu yazıya, SabancıDx’te kullandığımız Azure DevOps Multi-Stage YAML Pipelines hakkındaki deneyimlerimizi anlatmak için başlamıştım. Ancak Azure DevOps’un, herkes tarafından bilinen Azure’dan farklı bir ürün olduğundan bahseden bir önsöz yazayım derken konu büyüdü ve bu yazı ortaya çıktı.

Merak edenler için, YAML Pipelines ile ilgili yazı daha sonraya kaldı.

Neymiş bu Azure?

Bugün burada üç farklı ürün ve platformdan bahsetmeye çalışacağım. Bunlar birbirlerinden epey farklı dünyaları anlatmakla birlikte üç tane ortak noktaları var: Microsoft tarafından geliştirilmeleri, yazılım geliştirme yaşam döngüsü (SDLC) sürecinde bulunmaları ve Azure ismini içermeleri.

  1. Microsoft Azure
  2. Azure DevOps
  3. Azure Data Studio

1. Microsoft Azure

Anahtar kelimeler : Bulut servis sağlayıcı, IaaS, PaaS
Çıkış tarihi : 2010
Eski adı : Windows Azure
Benzer ürünler : Amazon AWS, Google Cloud Platform, Alibaba Cloud
Web sitesi : https://portal.azure.com

Microsoft Azure, bulut bilişim kavramının popüler olduğu ilk günlerden beri mevcut. Ayrıca Azure ismini ilk kullanan Microsoft ürünü. Dolayısıyla herhangi birisi bir bağlam vermeden cümle içerisinde “Azure” dediğinde, insanların büyük çoğunluğunun aklında ilk canlanan şey de bu oluyor. Tam adı ise Microsoft Azure Cloud Computing Platform & Services.

Şu sıralar bulut bilişimden bahsedilirken her ne kadar Amazon AWS adı öne çıksa da Microsoft Azure, Microsoft’un en büyük gelir kalemlerinden birisini oluşturuyor. Microsoft’un 2019 gelirine dair bilgiler görmek isteyenler için bir link de buraya ekleyelim.

Peki, Bulut Servis Sağlayıcı (Cloud Provider) Nedir?

Cloud Provider kavramına uzak birisi için Microsoft Azure’u bir metafor kullanarak anlatmaya çalışacak olursak şöyle diyebiliriz:

Microsoft Azure kullanmak; yağına suyuna bakmadan, kaskosuyla sigortasıyla uğraşmadan, servisine gitmeden, hatta bakım tarihini bile bilmeden araç sahibi olmak gibi.

Üstelik kontağı kapattıktan sonra para ödemene gerek yok.

Microsoft Azure Portal — Yeni sanal makina oluşturma sayfası

İçerdiği servislerden birkaç örnek:

  • App Services (IIS vs. yönetmeden, web uygulaması host etmek için)
  • Virtual Machines (Donanım sahibi olmadan sanal sunucu kullanmak için)
  • Sql Databases (Depolama, yedekleme, ölçekleme gibi görevleri dert edinmeden veritabanı sahibi olmak için)
  • Kubernetes Services (Birçok parçadan oluşan Kubernetes Cluster’ını adım adım oluşturmak zorunda kalmadan, hazır olarak kullanabilmek için)
  • Container Registries (Kişiye özel Docker imajlarını saklayabilmek için)
  • Function App (Tek bir fonksiyonu servis olarak çalıştırabilmek için: FaaS)
  • Cognitive Services (Doğal Dil İşleme (NLP), Konuşmayı Metne Çevirme (TTS), vs. hizmetleri hazır olarak kullanabilmek için)

Ek bir bilgi olarak Microsoft Azure’un kapsamını anlatabilmek için şunu söyleyebilirim. Yukarıda örnek olarak verdiğim servisler, Microsoft Azure’daki toplam servislerin %10'undan bile daha azını oluşturuyor. Tüm servislere göz atmak için bu linki takip edebilirsiniz.

2. Azure DevOps

Anahtar kelimeler : DevOps, CI/CD, Issue Tracking, Source Control
Çıkış tarihi : 2013 (Visual Studio Online)
Eski adları : Visual Studio Team Services (VSTS),
: Visual Studio Online
Benzer ürünler : GitHub, Trello, Jenkins, GitLab,
: Atlassian Product Suite
Web sitesi : https://dev.azure.com

Azure DevOps ise, Azure ismini sonradan alan Microsoft ürünlerinden bir tanesi. Geçen yıla kadar Visual Studio Team Services ismi ile biliniyordu.

Microsoft Azure ile birlikte kategorize edecek olursak;

  • Microsoft Azure yazılımın çalıştırılması kısmıyla,
  • Azure DevOps ise yazılımın geliştirilmesi kısmıyla ilgileniyor diyebiliriz.
Azure DevOps — Boards > Backlogs

İçerdiği servislerden birkaç örnek:

Microsoft Azure’da yüzlerce servis olduğu için çok detayına girmedim ancak Azure DevOps servislerini birkaç cümle ile özetlemek istiyorum.

  1. Azure Boards
Muadilleri: Jira, Trello, GitHub Issues, GitLab Issue Board

Azure Boards, yazılım geliştirme projelerinizi takip edebileceğiniz birçok küçük parçadan oluşuyor. Bunların içerisinde Kanban panoları, metrikler, grafikler, madde/hata takip sistemi gibi parçaları sayabiliriz.

2. Azure Pipelines

Muadilleri: Jenkins, Travis CI, Bamboo, GitLab CI/CD

Azure Pipelines, continuous integration / deployment / testing kısımlarında bize yardımcı olacak otomasyon araçlarını içeriyor. Kendi uygulama mimarimize göre aşağıdakine benzer adımlar tanımlayıp, bunları otomatize edebiliyoruz:

  • Kodu, source control sisteminden çek
  • Paketleri ilgili depolardan restore et (NuGet, Npm, Maven, vs.)
  • Build oluştur
  • Unit / Integration testlerini çalıştır
  • Release hazırla (bir paket hazırla)
  • Bu paketi, Test / QA / Prod ortamlarına deploy et
  • İşlemi bitir

3. Azure Repos

Muadilleri: GitHub, GitLab, Bitbucket, Herhangi bir TFS Sunucu

Azure Repos ise kodlarımızı tutabileceğimiz bir Source Control sistemi. İçerisinde Pull Requests, Code Review, Branch Policies, Pull Request Policies gibi birçok farklı mekanizmayı da barındırıyor. Ayrıca söylememe gerek var mı bilmiyorum ama Azure Boards ve Azure Pipelines ile birlikte entegre bir şekilde çalışıyor.

Azure Repos, şimdilik sadece Git ve Team Foundation Version Control (TFVC) sistemlerini destekliyor

3. Azure Data Studio

Anahtar kelimeler : SQL, Query Editor, Database Administration
Çıkış tarihi : 2017
Eski adı : SQL Operations Studio
Benzer ürünler : SQL Server Management Studio (SSMS),
: pgAdmin, Toad for SQL Server
Web sitesi : https://aka.ms/azuredatastudio

Listedeki son ürünümüz olan Azure Data Studio, bu listeye sırf isim benzerliğinden girmiş desek abartmış olmayız. Çünkü Microsoft Azure ya da Azure DevOps gibi dev platformların aksine, kendi bilgisayarınızda çalışan cross-platform bir uygulamadan başka bir şey değil.

İlk olarak 2017 sonlarında SQL Operations Studio adı ile, Microsoft’un kendi SQL Server Management Studio ürününe rakip olarak ortaya çıktı ve bir yılı bile geçmeden Microsoft adına “Azure” kelimesini eklemeden rahat edemedi.

Azure Data Studio — Dashboard

Azure Data Studio, Microsoft’un çok beğenilen Visual Studio Code adlı kod editör uygulaması baz alınarak open source olarak geliştiriliyor. Hatta yazılım geliştirme ekibi ara ara VSCode’da yapılan altyapı değişikliklerini de bu uygulamanın koduyla birleştiriyor. VSCode tabanlı olmasının en büyük artılarından birisi ise şüphesiz eklenti desteği. Henüz kendisine ait bir Extension Marketplace olmasa da manuel olarak yüklenen eklentilerle bile çok güçlü hale getirilebiliyor.

Şimdilik Microsoft SQL Server ve PostgreSQL veritabanlarına bağlanma desteği mevcut. İleride farklı Database Provider destekleri de eklenecek gibi gözüküyor.

Azure Data Studio, benim kişisel olarak da çok severek kullandığım bir ürün. Yıllardır SSMS kullanan kişilerin alışkanlıklarına biraz ters gelse de, eklenti desteğinin artması ile kullanılması kaçınılmaz uygulamalar listesine gireceğini düşünüyorum. Belki ileride Azure Data Studio övdüğüm bir yazı ile birlikte gelebilirim.

I know Azure!

Başka bir yazının önsözü olarak başlayan bir yazı için iddialı bir uzunluğa eriştiğime göre yazıyı burada sonlandırabilirim.

Kafanızda bir şeyleri netleştirmek için bu yazıyı okuyup, cümle içerisinde Azure kelimesini kullananların neyi kastetmek istediğini sorgulayacağınız bir duruma da düşmüş olabilirsiniz. Bakalım Microsoft, Azure ismini başka nerelerde kullanacak?

Diğer yazılarda görüşmek üzere. Hoşçakalın.

Kaynaklar

--

--