Stajyer Olmak ya da Olmamak 👩‍💻

Hülya Nur Aytaç
SabancıDx
Published in
4 min readJan 15, 2020

Öğrencilik hayatım devam ederken kurumsal iş hayatına başlama serüvenim geçtiğimiz sene içerisinde oldu. Öncellikle öğrencilik hayatından biraz bahsetmek gerekirse yoğun teorik derslerin görüldüğü bölümümüzde zaman zaman stresli anlar yaşasak da sakin kalmayı da başarabildik :) ve şimdi koskoca 4 yılın bitmesine çok yakınız.

Öğrendiğimiz bilgilerin ne kadar kulllanılabilir olduğunu ölçmek ve deneyim kazanabilmek için ben ve birçok arkadaşım staj ve part time iş gibi arayışlara yönelmiş durumda.

Bu sayede hem ilerlemek istediğimiz alanı daha rahat inceleyebilir hem de bakış açımızı genişletip yeni ilgi alanlarına adım atabiliriz diye düşünüyorum.

Şimdi bu arayış adımlarının durak noktası olan SabancıDx’teyim. Burada neredeyse 1 aydır yazılım geliştirme departmanında stajyer olarak çalışıyorum. Başladığım günden beri öğrendiklerim daha önce okulda karşılaşmadığım türden ve bu sayede daha önce kullanmadığım teknolojileri öğrenme şansım oluyor. Ayrıca iş ortamında olmama rağmen kampüs havasından uzaklaşmamış olmak da huzurlu hissettiyor.

Şimdi gel gelelim ilk ay neler öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum?

· Front End Development

· HTML

· CSS

· Git

· Bulma

· Bootstrap

· Gulp.js

· Sass

Front End Development

Daha önce aşina olduğum ama üzerinde çalışma yapmadığım bir konuydu. Şimdi kendileriyle daha sık vakit geçiriyoruz. Kısaca tanım olarak kullanıcıların etkileşime girdiği ön yüzün, HTML, CSS ve JavaScript teknolojilerini kullanarak geliştirilmesine front-end development diyebiliriz.

Peki nedir bu HTML, CSS ?

Aslında bunlar birçok kaynakta internet’in çekirdek teknolojileri olarak karşımıza çıkacaktır. Biraz ön yüz ile ilgilenmiş herkesin ilk duyduğu teknolojilerdir diyebiliriz.

Biraz açmak gerekirse;

HTML

İlk sürümü 1993 yılında gelmiş olup şuan da 2014 yılında çıkan ve 5. sürümü olan HTML5'i kullanmaktayız.

Açılımı Hyper Text Markup Language olup web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin işaretleme dilidir diyebiliriz. Ama bir programlama dili değildir.

  • Chrome, Safari, Firefox vb. gibi web tarayıcıları tarafından html kodları okunup siteyi çalıştırırlar.
  • metin, görsel, video gibi içeriklerin web sayfalarında paylaşılmasını ve bunları içeren sayfaları birbirine bağlamayı sağlar.

Şimdi CSS’i inceleyelim.

CSS

Açılımı Cascading Style Sheet olup HTML’e ek olarak web sayfalarında metin ve format biçimlendirme alanında birçok olanak sağlayan bir Web teknolojisidir.

Html sayfaları ilk başlarda sadece metinden oluşuyorken daha sonraları geliştikçe iyi bir görünüm ihtiyacı doğdu. CSS kodları sayesinde HTML’in tasarım anlamında sağladığı imkanların yanında bize büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak için de türkçede basamaklı stil şablonu olarak geçen CSS’in ilk sürümü 1994 yılında çıktı. Ve şuanda var olan son sürümü CSS3 de 2012'den beri kullanılmaktadır.

CSS kodlaması sırasında ilk başta HTML kodlarının iç kısmına yazılır. Hangi türde yapılacak ise (body veya head bölümlerinde)ona göre seçilebilir. Bu işlemler ile beraber bir nevi yedek CSS dosyaları hazırlanır ve işlem yapılma zorunluluğu doğduğunda HTML içerisinden çıkarılabilirler.

Bootstrap

Web sayfaları veya uygulamalarında kullanılabilecek, HTML ve CSS tabanlı tasarım şablonlarını içerir. Sayfaları veya uygulamaları geliştirmek için kullanılabilecek araçlar bütünü ve ön yüz çatısı olarak tanımlanabilir.

Bootstrap içerisindeki butonlar, navigation bar, etiket, hazır tablolar, menüler ve bunun gibi sağladığı birçok imkan sayesinde web sitelerimizi tablet, bilgisayar, telefon ve her türlü ekran çözünürlüğünde sorun olmadan çalışacak şekilde ayarlamamıza yarayan açık kaynak kodlu frameworktür.

Bulma

Flexbox tabanlı açık kaynak kodlu modern CSS framework’üdür. Nedir bu flexbox?

Flexible Box Module’ün yaygın kullanımıdır. Esnek kutu düzeni, bir kap içindeki responsive(duyarlı) öğelerin ekran boyutuna bağlı olarak otomatik olarak düzenlenmesini sağlar.

Bulma’yı npm aracılığıyla kolaylıkla edinilebiliriz. JavaScript gerektirmeyen yapısı oluşturduğumuz projelerde rahatlıkla kullanabilir.

Daha detaylı inceleyebilmek için faydalı olduğunu düşündüğüm kursu paylaşmak isterim.

Gulp.js

Web geliştirmede akış oluşturma sistemi olarak kullanılan açık kaynaklı bir JavaScript araç takımıdır. İş akışını otomatikleştiren Node.js ve npm üzerine kurulu bir görev koşucusu diyebileceğimiz Gulp.js’i bilgisayarımızda kurmadan önce Node.js bulunması gerektiğini unutmayalım.

Gulp.js’e alternatif olarak Grunt da kullanılmaktadır. Fakat tercih edilme bakımından Gulp.js’in daha çok ilgi gördüğünü söyleyebiliriz.

Sass

Açılımı Syntactically Awesome Style Sheet olup CSS’in işini oldukça kolaylaştıran ve ilk sürümü 2006 yılında çıkmış dinamik bir biçim şablonlama dilidir. Sözdizimsel Müthiş Stil Sayfaları olarak çevrilen Sass en popüler CSS ön işlemcileri arasında gelir.

CSS kodlarındaki karmaşıklığı kaldırıp daha okunaklı kod yazmamızı sağlar.

Değişken kullanmak ve kontrol etmek, iç içe geçmiş yazım kolaylığı sağladığı gibi mixins, imports, for loop, if statement gibi yapıları sayesinde bir nevi CSS’i programlama dili gibi kullanmamıza olanak sağlar.

Şimdilik öğrendiklerim ve öğrenmeye devam ettiğim konular bunlardı.

Öğrenmeye ve paylaşmaya devam etmek dileğiyle …

--

--