UX İstanbul ve Dev Teknoloji Şirketlerinin UX’e Bakışı

Sahibinden Design Team
Sahibinden Design
Published in
4 min readMar 11, 2019

UX İstanbul her yıl dünyanın farklı yerlerindeki kullanıcı deneyimi profesyonellerini İstanbul’da buluşturan, Türkiye’nin ilk uluslararası kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik konferansı. Gelen konuşmacılar, dünyanın en gelişmiş teknoloji şirketlerinden kullanıcı deneyimi tasarımcıları veya ürün yöneticileri oluyor. Bu yılki konferansta en dikkat çeken birkaç konuşmacı Google UX Design direktörü Elizabeth Churchill ve Amazon Kıdemli UX Tasarımcısı Daria Tarawneh oldu.

Material Design ve Ürün Mükemmelliği

Elizabeth Churchill, UX Director at Google / Fotoğraf: https://uxistanbul.org/uxistanbul-2019-2/

Elizabeth Churchill, Google UX ekibinin direktörü, öncesinde eBay, Yahoo gibi büyük teknoloji firmalarında kullanıcı deneyimi tasarımcısı olarak çalışmış. Churchill, konferansta Google’ın Material Design felsefesi, kültürü ve teknik yapılarından bahsetti. Google’ın uzun araştırma süreçleri sonucunda oluşturduğu UX ve UI standartların şirketler tarafından kullanıp uygulanmasından, ve bu uygulamaları iyileştirmek için yaptıkları çeşitli testler sonucunda ortaya çıkan ‘sweet spot’ aralığında bulunan tasarımlar üzerinden seçim yaptıklarından söz etti. Churchill, tasarlanan textfield UI Componentler’i şu parametreler üzerinden test edip değerlendirdiklerini söylüyor:

Identifiability / Discoverability — Kullanıcılar bunun text field olduğunu anlıyorlar mı?

Scannability / Readability — Kullanıcılar, bir kompozisyon veya form yapısında text field olduğunu anlıyorlar mı?

Findability — Kullanıcılar belli bir text field’i bulabiliyorlar mı?

Legibility — Kullanıcılar text field’lerin içeriklerini, durumlarını, ve parametrelerini anlıyorlar mı?

Efficiency — Kullanıcılar bir formu hızlıca ve hatasız doldurabiliyorlar mı?

Ürün Mülemmelliği İlkeleri

Google’ın başlıca bu ilkeleri kullanıcı deneyimi tasarımının merkezine koyduğu kıstaslar şunlar;

· Focused Utility

· Simple Design

· Crafted Execution

Churchill, Material Design sisteminin kurulma kararının Larry Page’in “Ben ürünlerimde daha tutarlı bir tasarım istiyorum” yorumu ile alındığını söylüyor.

“Kutu (buton), daha gölgeli olduğu zaman daha buton olduğunu hissediyoruz.”

Material Design sistemini tasarlarken, öncelikle materyalin ne olduğunu tanımak için çıkaracakları ürünleri fiziksel olarak üretip objeleri test ettikten sonra “katman ve gölgelerin” öneminin çok fazla olduğunu keşfettik diyen Churchill, izlettiği videoda her bir ikonu nasıl fiziksel olarak ürettiklerini, bunların gölgelerini birbirleri ile ilişkisini gözlemlediklerini ve dijital olarak çizimlerinde bu çalışmalarının onları gölge sistemini kullanmaya nasıl ittiğini anlatıyor. Çalışmalarını tasarım haline getirdikten sonra yaptıkları testlerde “Kutu (buton), daha gölgeli olduğu zaman daha buton olduğunu hissediyoruz.” yorumunun geldiğini ve sonunda gölgeyi ve katmanları sistemlerine eklediklerini söylüyor.

Google, bu sistemi oluşturduktan sonra, başka şirketlerden ürün tasarımcıları çok fazla guide isteğinde bulunduğu için https://material.io/ adresinde bu hizmeti herkese açıyor, sonrasında herkese nasıl bulduklarını sorduklarında ise cevapları şu şekilde oluyor;

· Iterasyon azaldı.

· Motivasyonumuz arttı.

· Daha fazla uyuyabiliyoruz.

· Daha az toplantıya katıldık.

Material Design ‘da şu anda 120+ çalışan var, ekip hala kendileri ve kendi design guide’larını kullanan bütün diğer tasarımcılar için en düzenli ve en iyi sonuç verecek tasarımları yapmak için çalışmaya devam ediyorlar.

Amazon’un Sondan Başlayan Süreci

Dariah Tarawneh, Senior UX Designer at Amazon / Fotoğraf: https://uxistanbul.org/uxistanbul-2019-2/

Amazon Kıdemli UX tasarımcısı Daria Tarawneh, konuşmasında Amazon’da geçirdikleri tasarım süreçlerini, bu süreçleri nasıl yönettiklerini, ne gibi yöntemleri faydalı bulduklarını, nelerin onların deneyime yaklaşırken onlar için olmazsa olmaz olduğundan bahsetti. Amazon’da süreçlere bütün ürünü hazırlayıp sonra sunuma hazırlamaktansa, tersten başladıklarını söyleyen Tarawneh yeni feature fikirleri olan tasarımcıların bu süreçlere “6 Pager” dedikleri bir sistemle başladıklarını söylüyor.

Bu sistemde 6 sayfalık bülten:

· Basın Bülteni,

· Müşteri soruları ve paydaş soruları olmak üzere 2 ye ayrılan; faydaları, rakipten farkları ve görsel flowları içeren Sıkça Sorulan Sorular,

· Ürünü nasıl suncaklarını içeren görsellerden oluşan bir görseller

kısımlarından oluşuyor.

Bu bülteni hazırlayan tasarımcılar hazırladıkları bülteni ekibe sunuyorlar. Ekip bu feature için heyecanlanırsa, kullanıcı için ihtiyaç olduğunu düşünürse o zaman çalışmalar başlıyor. Tarawneh, sürece sondan başlayıp hazırlıkları ona göre yapmanın kullanıcıya sunacağımız şeyi daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor, kullanıcının ihtiyaçlarına nasıl yaklaşacağımızı anlamamızı sağlıyor, diyor.

“Elinizde sihirli bir değnek olsa ve sadece bu sitede bir şeyi değiştirebilecek olsaydınız, bu ne olurdu?”

Kıdemli tasarımcı, Amazon’da kullandıkları dikkat çekici bir ihtiyaç belirleme yöntemi olan ‘Sihirli Değnek’ yönteminin doğru kararlar vermelerinde oldukça faydasını gördüklerini belirtti. Kullanıcılara veya şirket içindekilere sordukları; “Elinizde sihirli bir değnek olsa ve sadece bu sitede bir şeyi değiştirebilecek olsaydınız, bu ne olurdu?” sorusundan söz eden Tarawneh, Sihirli Değnek sorusuna aldığınız cevap sitede değiştirmeniz gereken en önemli şeydir; çünkü akla ilk gelen şey en çok rahatsız eden ve acilen değişmesi gereken şeydir, her seferinde bu soruyu sorarak en önemli sorunları belirleyebilir, ve kullanıcıya daha sorunsuz bir deneyim sunabilirsiniz, diyerek bu yöntemi ihtiyaç belirlemede ne kadar önemsediklerini vurguluyor.

İhtiyaç belirlemede bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta olan Needs ve Wants, yani ihtiyaçlar ve istekler arasındaki farkları anlatan tasarımcı, tasarımcılar olarak tasarım sorunu çözerken ihtiyaçları öğrenmenin ve dolayısıyla gerçek sorunun çözümlenmesinin önemini vurguladı. Bu tür sorunları bulabilmek için ‘Askaholic’ olması gerektiğini anlattı. Sorulması gereken 4 soruyu şu şekilde sundu:

· Kullanıcı / Müşteri kim?

· Çözmeye çalıştığımız sorun nedir?

· Kullanıcının ne istediğini ve neye ihtiyacı olduğunu nerden biliyoruz?

· Deneyim nasıl?

Bütün bu süreçlerin sonunda ortaya çıkan tasarım eğer gene de müşteri tarafından kullanımda zorluk yaşıyorsa, kendi ürünleri konusunda ısrarcı ve inatçı olmamayı prensip olarak belirlediklerini, kullanıcının kullanamadığı veya ihtiyaç duymadığı için kullanmadığı özelliklerin acilen yeniden ele alındığını söylüyor. Amazon için her zaman en önemli olan unsur kullanıcıdır, diyen Tarawneh; ürünü yapan kişilerin fikirleri ile ilerlemeyin, müşterinizi dinleyin diyerek Amazon süreçlerinde kullanıcının önemini vurguluyarak konuşmasını bitiriyor.

--

--

Sahibinden Design Team
Sahibinden Design

Sahibinden ürünlerindeki tüm tasarımcıların ortak içeriklerine buradan erişin