Ürün Özellik Haritası (Product Feature Map) ve Kullanım Alanları

Merve Kondakçı
Sahibinden Technology
3 min readSep 19, 2023

Ürün Yol Haritası & Ürün Özellik Haritası Nedir?

Ürün yol haritası; ürünün belirlenen zaman dilimi içerisinde planlanan gelişiminin temsilidir. Aynı zamanda bir ürünle ilgili çalışmaların görsel gösterimidir. Ürüne eklenecek özellikleri, geliştirmeleri ve bu çalışmaların zaman planlamasını ana hatlarıyla göstermeye yardımcı olur.

Ürünün var olan özelliklerini, geliştirme aşamasında ve geliştirilmesi planlanan özelliklerini bir bütün olarak görerek ürünün belirlenen hedeflere uygunluğunun değerlendirilmesine yardımcı olur. Bu görsel çalışma için çeşitli toollar kullanılabilir. (Örn: Miro) Yatay düzlemde akış olarak ya da merkezden başlayıp dairesel olarak genişleyen bir yapıda oluşturulabileceği gibi tamamen hayal gücüne kalmış bir şekilde görsel bir çalışma da tasarlanabilir.

Ürün özellik haritası genellikle iki ana aşamadan oluşur:

1. Aşama: Ürünün sunduğu özellikler yer alır. Bu özelliklerde ürünün kullanımı ve değerini artıran özellikler ayrıca da belirtilebilir.

2. Aşama: Müşteri ihtiyaçları veya kullanıcı gereksinimleri yer alır. Bu, ürünün müşteri veya hedef kitlenin ihtiyaçlarını karşılamasına odaklanır. Ürün için belirlenen hedefler kapsamında önceliklendirme yapmaya da fayda sağlayabilir.

Ürün Özellik Haritalarını Kim, Ne İçin Kullanır?

Ürün özellik haritaları, ürün yöneticileri, geliştirme ekipleri ve paydaşlar tarafından bir ürünün gelişimini planlamak, önceliklendirmek ve çalışmaları daha net bir şekilde görüntülemek için kullanılabilir. Ürünün vizyonuna, hedeflerine ve müşteri ihtiyaçlarına göre işlere öncelik vermelerine ve geliştirmenin genel iş stratejisiyle uyumunun gösterimine yardımcı olabilir. Ürün özellik haritaları, ürün stratejisini paydaşlara ve müşterilere iletmek ve gelecekteki yinelemeler için geri bildirim ve içgörü toplamak için de kullanılabilir.

Ürün Özellik Haritası Neler İçerir?

Her ürün için farklılık gösterebileceğinden dolayı, fikir olması için içerisine eklenebilecek başlıklara örnek olarak aşağıda paylaşıyorum.

  • Ürün Vizyonu ve Hedefleri
  • Temel Özellikler ve İşlevsellik (Kullanılan ekran başlık ve detayları, mobil/web ayrımları vb.)
  • Hizmet Alınan/Verilen Firmalar
  • Müşteri Talepleri ya da İyileştirme Noktaları (Pazar analizi veya müşteri araştırmaları ile desteklenebilir.)
  • Raporlama Çalışmaları
  • Müşteri İletişim Kanalları, Zamanlamaları, Özet İçerikleri

Ürün Özellik Haritasının Faydaları Nelerdir?

  • Ürün özellik haritası, bir ürünün geliştirilmesi için açık ve net bir görsel sağladığı için oldukça önemlidir.
  • Ürünlerin var olan özelliklerini ve genel planlanan çalışmaları kısa sürede anlatmak çoğu zaman kolay değildir. Basit ve anlamlı gösterimler oluşturularak ürünü kısıtlı sürede anlatmaya yardımcı olur.
  • Görsel bir çalışma olması sebebiyle anlatım sağlanan kişilerde iyi bir algı oluşabilir. Görseller, konuşma ile desteklendiğinde insanların anlatılan konuyu tüm detaylarıyla hatırlaması mümkün olur.
  • Her bir özellik, ürünün hedef pazara ve müşteri gereksinimlerine olan uygunluğunu gösteren bir noktayla temsil edilebilir. Böylece ürünün hangi özelliklerinin müşteri beklentilerini karşıladığı, hangi alanlarda daha fazla iyileştirme gerektiği açıkça görülebilir.
  • Ürünün güçlü ve zayıf yönlerini net bir şekilde anlamayı destekler.
  • Ürünle ilgili gelecek adımların net bir şekilde görüntüleyip ürün özellik haritasına katkı sağlama ve öncelik belirlenmesine fayda sağlar.

Ürün Özellik Haritası Ne Sıklıkla Güncellenmelidir?

Bir ürün özellik haritasının, genellikle üç ayda bir düzenli olarak güncellenmesi öneriliyor. Ancak ürün dinamikleri ve kullanım alanına göre daha sık ya da daha seyrek güncellenebilir.

Ürün Özellik Haritaları Kullanım Alanları Nelerdir?

Ürün özellik haritası kullanımı çok geniş kapsamda düşünülebilir. Ürünler için asıl kullanımı gerçekleştirilirken birçok farklı alanda da kullanım gerçekleştirilebilir.

  • Yeni kurulan bir şirketin var olan işlevleri ve hedefleri için ürün özellik haritası benzeri bir görsel çalışma yapılabilir.
  • Bir öğrencinin bir derse ait olan konularını da bir ürün olarak kabul edip, tamamlama motivasyonu için bu harita tekniği kullanılabilir.
  • Farklı alanlarda yıllık kişisel hedefleri olan bir insan, ilgili alanlarda olduğu yeri ve varmak istediği nokta için gerekli olan çalışmaları bu çalışma ile görselleştirebilir.

Zaman ayırdığın için teşekkürler.

Merve Kondakçı, sahibinden.com — Product Manager

--

--