Ürün Yöneticisinin Sorumlulukları Nelerdir?
Ürün Yöneticisi Kimdir? Yazımda bu rol için bir tanımlama yapmaya çalışmıştım. Bu yazımda da sorumluluk alanlarından bahsetmek istiyorum.
Ürün yöneticisi olmak çok yönlü yaklaşıma sahip olmayı gerektirir. Müşteri ile ilişkiden vizyon belirlemeye, öncelik belirlemeden pazar araştırmasına, geliştirme aşamasından tasarım çalışmasına kadar farklı alanlarda her ürün yöneticisinin sorumluluk ve bilgi seviyesi değişir. Aynı kademede bulunan ve aynı alt yapılardan yetişmiş farklı ürün yöneticilerine ne yaptıklarını sorduğumuzda, çok büyük ihtimalle farklı yanıt alırız.
Ürün yöneticisinin sorumluluk alanları ve bunlara ayırdığı zaman, projeye, ürüne, şirkete ve sektöre göre değişiklik gösterir. Hatta start-up şirketinde çalışmak, pazar payını oluşturmuş bir şirkette çalışmak ve danışmanlık şirketinde çalışmak bile bu sorumlulukları farklılaştırır. Yine de bir ürün yöneticisi, teknoloji, son kullanıcı ve iş geliştirme grupları arasındaki boşlukları dolduracak şekilde konumlanır.
Ürün yöneticisi herkesten geri bildirim alarak, tüm parçaları bir araya getiren bir iletişim ve koordinasyon merkezi olarak görev alır.
Ürün yöneticisinin sorumluluklarının çerçevesinin daralıp genişlemesi, bir ürün yöneticisinin 360 derece bakış açısını daraltmaz. Ürün yöneticisi, ürünün nihai başarısından sorumludur. Bu nedenle ürünü oluşturan tüm temeller hakkında bilgiye ve bakış açısına sahip olmalıdır.
Ürünün çerçevesini çizen bu temelleri aşağıdaki gibi özetleyebilirim. Bir ürün yöneticisi bu konular hakkında bilgi sahibi olmalı ve ürününü bu bilgiler ile harmanlayarak belirli bir doğrultu üzerinde ilerletmelidir.
Burada kısaca bir infografiğe sığdırdığım her bir başlık, kendi içinde özel olarak çalışılması ve detaylandırılması gereken başlıklardır. Umuyorum ki her bir konu başlığı için ayrı ayrı yazı yazabileceğim.
Bu temel konu başlıklarının her birinin içinde bulunuyor olmak, farklı ekiplerle çalışma gerekliliğinin doğurduğu doğal bir sonuç. Kimi başlıklar günlük hayatı doldururken, kimisi haftada birkaç saatin ya da ayda birkaç günün ayrıldığı başlıklar olabilir.
Şunu özellikle vurgulamak gerekir ki, bir ürün yöneticisi buradaki başlıkların tamamından %100 sorumlu değildir: Vizyon ve strateji konularında, şirketin üst kademe yöneticileri ürüne belirli bir yol çizmiş olabilir. Pazarlama ve satış yönünde atılacak adımlar belirli bir seviyeye kadar kararlaştırılmıştır olabilir. Şirketin kullanıcı deneyimi çalışması yapan bir ekibi varsa bu ekip kullanıcı deneyimini şekillendirmeye zaten hakimdir. Örnek verdiğim bu konular ve diğer başlıklarda, bir ürün yöneticisi iş çerçevesini ve gidilmek istenen yönü anlamalı, bu doğrultuda kararlar alabiliyor olmalıdır.
McKinsey & Company’nin 2018 yılında yayınladığı bir makalede, bir ürün yöneticisinin dikkatini gerektiren faaliyet alanlarının çeşitliliği ve bunlara ayırdığı zamanlar üzerinden sorumluluk seviyeleri açıkça görünmektedir.
Yine aynı makaleye göre, ürün yöneticilerinin %80'i aktif olarak tasarım faaliyetlerine katılıyor, %80'den fazlası pazara açılma kararlarına ve neredeyse %50'si fiyatlandırma kararlarında söz sahibi oluyor. Ek olarak, ürün yöneticilerinin %60'ı takip ettiklerin metrikleri elde etmeleri için temel analitik becerilere sahip.
McKinsey & Company’nin bu analizinde olmayan ancak bahsedilmesi gereken bir diğer nokta ise, bir ürün yöneticisi zamanının çok büyük bir bölümünü planlı olmayan, aniden gelişen durumlara çözüm bulmak için harcamasıdır. 2021'de UXCam tarafından yapılan araştırmaya göre, ürün yöneticileri zamanın %52'sini bu durumlara ayırıyor. (Kaynak)
Son Sözler
McKinsey & Company’nin araştırma sonuçlarının çok genel sonuçlar olduğunu üstüne basarak özellikle söylemek gerekir. Her şirketin ve sektörün kendine ait dinamiklerine göre bir ürün yöneticisinin aldığı sorumluluklar ve sorumluluk alanlarına ayırdığı zaman değişiklik gösterir.
Bazı şirketlerde ürün yöneticileri zamanlarının neredeyse tamamını teknik ve tasarım ekipleri ile çalışmaya, inşa edilecek şeyleri iyileştirmeye, iyileşme metrikleri belirlemeye ve takip etmeye ayırır. Bunun yapıldığı bir ortamda, önemli strateji ve keşif çalışmalarına ayıracak çok az zaman kalır.
Bazı şirketlerde ise ürün yöneticileri zamanın çoğunu pazar ve rakip analizi yapmak, buralardan elde edilen bilgiler doğrultusunda stratejik adımları belirlemek, stratejik adımların zaman planlamasını doğru yapabilmek için kullanır. Böyle bir durumda ise, ürün planlamaları ve çok farklı ekipler ile olan koordinasyon ihtiyacına ayrılan zaman azalır.
Sonuç olarak, bir ürün yöneticisinin tüm sorumluluk alanlarında %100 kapsayıcı bilgiye sahip olmaması normaldir. Ürün yöneticisi, ihtiyacı olan tamamlayıcı bilgiyi o sorumluluk alanı içinde edinmeli ve bunu uygulayabilmelidir.
Eğer ürün yönetimi alanının size uygun olup olmadığını değerlendirmek istiyorsanız “Ürün Yöneticiliği Size Uygun Bir Meslek Mi?” yazıma bakabilirsiniz.
Sizin de faydalı olacağını düşündüğünüz eklemeleriniz varsa, bunları aşağıdaki yorumlar bölümünde bırakın!