Ürün Yönetimine Bakış

Merve Kondakçı
Sahibinden Technology
4 min readDec 27, 2022

Ürün Yönetimi Nedir?

Ürün yönetimi, çok yönlü birçok süreci kapsar. Bu süreçleri aşağıda yer alan 5 başlık altında toplayabiliriz.

1. Ürün Vizyonu Oluşturma ve Geliştirme

Şirket hedefleri de göz önünde bulundurularak, ürünün hitap ettiği müşteri ve hedef kitleyi analiz ederek ürün hakkında bir vizyon oluşturulur. Bu vizyon doğrultusunda amaç ve hedefler belirlenir.

2. Planlama Yapma

Ürünün amaç, hedef ve stratejisine hizmet edecek şekilde planlama gerçekleştirilir.

3. Ürün Tasarımı ve Ürün Geliştirme

Yapılan planlamalar doğrultusunda; yeni ürün tasarlamak ve geliştirmek, var olan ürüne trend ve teknolojik gelişmeler takip edilerek yeni özellikler eklemek gibi çalışmalar gerçekleştirilir.

“İş dünyasında ilerlemenin anahtarı teknolojideki evrime ve açacağı yeni ufuklara ayak uydurabilmekten geçer.” Steven Johnson, Yazar ve İnovasyon Uzmanı

4. Pazarlama Çalışmaları

Ürünün ne zaman ve nasıl pazara sunulacağına dair çalışmalar yürütülür.

5. Ölçme Değerlendirme ve Dataya Dayalı Takip

Pazara sunulması planlanan ya da pazara sunulan ürünler için ölçümlemeler yapılır ve elde edilen bilgilere istinaden analizler yapılır.

“Unutmayın ki eğer elinizde veri yoksa, sadece umut vardır. Ve hiçbirimiz yaptığımız şeyi çalışacağını umduğumuz için yapmayız.” — Cody Simms, TechStars Yönetim Direktörü

Ürün Yönetimini Kim Sağlar?

Şirketlerin organizasyon yapılarına göre değişiklik gösterebilir ancak genel hatlarıyla ürün yöneticileri, ürünün fikir aşamasından hedef noktasına kadar uzanan tüm süreçlerde yöneten kişilerdir.

Aslında her ne kadar ürün yöneticisi vb. unvana sahip kişi ya da kişiler ilgili ürünün sahibi olarak gözükse de ürünü ortaya koyabilmek bir takım işidir. Ürünün amaç ve hedefini anlayıp içselleştirmiş, birçok parametrede uyumla çalışan ekipler daha dinamik ve değişikliklere açık oluyor. Bu konuda ilk çalışmaya başladığım günden beri bu işi Formula 1’de yarış sırasında pit stoplarda aracın lastik değişimi veya varsa hasar gören parçaların değişimine benzetiyorum. Amaca odaklanmış, hızlı, uyumlu, dinamik ve gelişen bir takım işi…

Pit stoplar 1970'lerin sonlarına kadar organize olmadığı için değişimler uzun sürüyormuş ve çoğu zaman kaos ortamı oluşuyormuş. Günümüzde F1 araçlarının gelişmesi gibi pit stoplar da büyük gelişmeler kaydedilmiş. Mükemmel bir uyum içerisinde değişimler ortalama 2 ile 2.5 saniye arasında gerçekleşiyor. Takımlarda aynı bunun gibi uyum içerisinde ürünü bir noktada alıp bir noktaya götürme konusunda uyum içerisinde ürünü ve kendilerini geliştiriyorlar.

Ürün Yöneticisinin Görev ve Sorumlulukları

Ürün yöneticisinin görev ve sorumlukları aslında ürün yönetimi tanımıyla direkt olarak ilişkilidir. Şirket organizasyon yapısına ve yönetilen ürünün özelliklerine göre görev ve sorumluluklarda değişiklikler olabileceği gibi 10 temel görev ve sorumluluktan bahsedebiliriz.

1. Ürünü herkesten iyi bilmek ve her detayı hakkında bilgi sahibi olmak,

2. Piyasada var olan rakip ürünleri tanımak/takip etmek ve yeniliklerini gözlemlemek,

3. Tasarım, pazarlama, trend ve teknoloji hakkında bolca okumak ve ürüne bu doğrultuda uyarlamanın yollarını aramak,

4. Yeni fonksiyonalite ya da piyasaya uyum için gerekli geliştirme ihtiyaçları için analizleri yapmak,

5. Ürünün temel stratejisini ve şirketin hedeflerini göz önünde bulundurarak yol haritası oluşturmak,

6. Ürün süreçlerine dair şirkette ilgili departmanlarla ortak çalışmak ve kuvvetli bir iletişim kurmak,

7. Ürünün sürdürülebilmesi için fikir ve projeler üretmek,

8. Ürünle ilgili problemlere kısa sürede en uygun çözümü üretebilmek,

9. Ürünle ilgili süreçsel ve kullanım açısından çeşitli içeriklerle raporlar oluşturmak,

10. Ürün kullanımını yakından takip etmek ve üretilen ürün için müşterilerden geri bildirimler almak,

Ürün Yönetimi Araçları

Ürün yönetimi sürecinde ürün yöneticisi; prototipleme, yol haritası oluşturma, önceliklendirme yapma, görev yönetim takibi vb. konularda çeşitli araçlara ihtiyaç duyar.

1. Prototipleme

Prototip, tasarım sürecinde ürünün neye benzeyeceğini, ürünün neye hizmet edeceğini gösteren bir ön çalışmadır. Fikirlerin/projelerin kullanıcılara anlatımını kolaylaştırılması önde gelen avantajlarındandır.

Prototipleme için örnek araçlar;

- Invision Studio

- Balsamiq

- Axure

2. Yol Haritası Oluşturma

Ürün yol haritası, ürünün nasıl büyüyeceğine dair gösterimi sağlamaya yardımcı olur. Yol haritasına sahip olmak şirketin üst yönetimine ve ürünle ilgili olan departmanların, ürünün yolda nerede olduğunu görmesi ve takip edebilmesi için oldukça önemlidir. Aynı bir labirentte nerede olduğunu bilmeden ilerlerken yukarıdan bakıp sana yol tarif eden biri gibidir yol haritaları.

Yol haritası oluşturmak için örnek araçlar;

- ‍Productboard

- ClickUp

- Venngage

3. İş Önceliklendirme ve Yönetimi

Ürünü A noktasından B noktasına götürürken yolda yapılması gereken işlerin doğru yönetilmesi ve önceliklendirilerek hedefe yaklaşmayı, sağlam adımlarla yolda ilerlemeye yardımcı olur.

İş Önceliklendirme ve Yönetimi için örnek yöntemler;

- Eisenhower Matrisi

Acil ve önemli parametrelerine bakılarak alınacak aksiyonların kararının verildiği bir yöntemdir. Eisenhower’ın zaman yönetiminde kullandığı düşünce yönetimine göre “Acil olan çoğu iş önemli değildir, önemli olan çoğu iş de acil değildir.”

- MoSCoW Metodu

Gereksinimleri yönetirken paydaşların özelliklerin önceliğini belirleme konusunda ortak noktada buluşmalarına fayda sağlayan bir yöntemdir.

İş Önceliklendirme ve Yönetim için örnek araçlar;

- ‍Trello

- Jira

Ürün yönetimi, içerisinde bir çok yöntem ve tekniği barındıran bir okyanus. Ancak Lao Tzu’nun dediği gibi “Binlerce millik bir yolculuk, tek bir adımla başlar.”

Bu yazıda kullanılan kaynaklar;

https://productschool.com/blog/product-management-2/curated-list-tools-software-product-managers/

https://medium.com/tag/product-management

https://www.iienstitu.com/blog/urun-yonetimi-nedir

Zaman ayırdığınız için teşekkürler.

Merve Kondakçı, sahibinden.com — Product Manager

--

--