Kelimelerin Gücü Adına: UX (Kullanıcı Deneyimi) Metin Yazarlığı

Burcu Özgüçlü
Sahibinden Technology
3 min readDec 1, 2022

Ülkemizde ve hatta dünyada bile adını yeni yeni duyurmayı başaran, kulaktan dolma çok fazla bilginin dolaştığı uzmanlıklardan birisi UX metin yazarlığı. Sadece yazım ve dil kuralları değil, kullanıcı akışında birçok noktaya dokunan UX metni, kullanıcı deneyiminin de ayrılmaz bir parçası. UX ekibinin ilk UX metin yazarı olarak neler yaptığımızı kaleme aldım.

Lorem ipsum…

Tasarımcıların ve tasarımın herhangi bir noktasına dâhil olan kişilerin aşina olduğu bir ifade şüphesiz “lorem ipsum”dur. İlkin Çiçero’nun bir eserinde geçtiğine inanılan “lorem ipsum”, Latincede “acının ta kendisi” demek.

UX metin yazarlığına dair bir tarih yazımına girişecek olsam çıkış noktası olarak “lorem ipsum”u seçerdim. Neden mi? Metin yazarı olarak en sevmediğimiz ifadelerden birisi olması bir yana, tasarım ve arayüzlerde metnin ve metin yazarının olmadığı bir süreç hayal edelim. Bu süreç ve tasarımlar kullanıcı deneyimi bakımından “acının ta kendisi” olacaktır. Ya da gelişigüzel, bir UX metin yazarı gözüyle ele alınmayan kullanıcı akışlarını ve metinleri düşünelim. Bu metinler çoğu zaman kullanıcıya rehberlik etmek şöyle dursun, kullanıcıya “acı” bir süreç yaşatıyor ne yazık ki.

UX metin yazarı kimdir, neler yapar?

· Uygulama, web sitesi ve diğer dijital ürünler için kullanıcıyı yönlendirici metinler yazar.

· UX tasarım sürecinde tasarımcı ve araştırmacı gibi değerli bir rol oynar.

· Süreç boyunca UX, ürün geliştirme ve yazılım ekipleriyle beraber çalışır.

· Pazarlama veya satış odaklı değil, ürün ve kullanıcı odaklıdır.

· Doğru yer ve doğru zamanda, doğru kelime ve cümlelerle kullanıcıya rehberlik eder.

· Kullanıcıyla adeta sohbet eden kişidir. Tasarım da aslında bu diyaloga zemin hazırlar.

· En başından itibaren tasarım sürecine dahil olur. Kickoff (proje başlangıç) toplantısı ile başlayan bir süreçte ilkin kapsam, MVP (minimum uygulanabilir ürün) ve metrikleri öğrendikten sonra tasarım ve araştırma ekipleriyle sıkı bir iş birliği içinde metinleri hazırlar.

· Kullanıcıların karşılaşabileceği olası sorunları çözer.

· Akıştaki pürüzlerden kurtarır. Yazdığı metinler müşteri kayıp oranını azaltmaya, etkileşim oranını (engagement rate) ise artırmaya yöneliktir.

Kaynak: storyset.com

Hangi metinlerden sorumludur?

*Hem microcopy dediğimiz kısa metinlerden (buton, menü seçenekleri, hata / başarı mesajları gibi) hem de macrocopy dediğimiz daha uzun metinlerden (bilgi mesajları, tooltip mesajları, sıkça sorulan sorular vb.) sorumludur.

Landing sayfaları, tooltip, component metinleri, release notları ile işlemsel (transactional) e-posta, push ve SMS bildirimlerinin yanı sıra içerik, ton ve dil rehberini hazırlar; metin yazım kurallarını belirleyerek uygulanmasını sağlar. Bu sayede uçtan uca tüm metinlerde bu kurallar esas alınır ve tutarlılık sağlanır.

UX metin yazarı neler yapmaz?

  • Otonom çalışmaz, takım oyuncusudur.
Kaynak: storyset.com
  • Tasarım sürecinin en sonunda dahil olup wireframe’de (eskiz tasarım) bulmacadaki boşlukları doldurur gibi metin yazmaz.
Kaynak: giphy.com
  • Kullanıcıyı, kullanıcı akışını, MVP kapsamında neler olduğunu bilmeden doğru bir metin yazamaz.
  • UX metin yazarı bir reklam metin yazarı değildir. Satışa veya kullanıcının ilgisini çekmeye yönelik kampanya veya pazarlama odaklı metinler yazmaz.
  • Metin yazımı da kickoff’tan showcase’e kadar uzayan bir süreçtir, bu nedenle birkaç dakikada UX metni yazılamaz.

Metin yazarı, editör, reklam yazarı?

Hayır, bunların hiçbiri aynı şey değil. İlk UX metin yazarı olarak ilklere imza atmak ve atacak olmak bir hayli eğlenceli. Neler yaptığınızı, sorumluluklarınızı, bir editör veya reklam metin yazarından farkınızı, iş akışınızı ve süreçleri öğretmek ve en önemlisi birlikte öğrenmek UX alanında çalışmanın en güzel yanı. Ne de olsa UX tasarımı daima sürmekte olan bir süreç (UX design is always in progress).

Kaynak: storyset.com

--

--