Kuram pratiğe uymayınca

UX metin yazarlığı gerçek hayatta da kitaplardaki gibi mi?

Burcu Özgüçlü
Sahibinden Technology
3 min readFeb 6, 2024

--

UX metin yazarlığı üzerine işin nasıl olduğunu ya da olması gerektiğini anlatan kitaplar, yayınlar, bootcamp ve podcast’leri hepimiz biliyoruz. Yani bir yemek tarifi gibi düşünebiliriz. Ama mutfağa girince yazar olarak tarifi evdeki malzemelere uydurmak veya kendimizden bir şeyler katmak durumunda kalabiliyoruz. Esas meziyet de bu olsa gerek.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

İdeal süreç harika. Yazar sürecin en başından itibaren ilk 11’de sahaya çıkıyor, teknik direktör yeri gelince defansa sürebiliyor ve bu yıldız oyuncunun müthiş sağ ayağından herkes haberdar. Ancak gerçek hayatta ideal süreci görmek neredeyse imkansız.

“Ama kitapta bu yok!”

İdealar ve hayaller güzel ve tatlı. Bahsi geçen kaynaklar ilham verici. Ancak bu kaynaklar tek kişilik dev kadro bir yazar olarak hayatta nasıl kalacağınızı söylemiyor. Çoğu kez kendinizi ve yaptığınız işin değerini nasıl göstereceğinizi ya da çoğu kişi için imla kurallarını düzeltmek demek olduğunu da…Sürekli kendinizi hatırlatmak durumunda olduğunuzu veya ekipteki siyah keçi olduğunuzu da…Gerçek dünyada UX metin yazımı hiç de mükemmel değil. Aynı anda bir sürü projeye dahil olmak ve beyninizin her bir parçasını farklı görevler için bölmek, her birinin deadline’larına yetişmek, aynı anda iş birimlerini mutlu etmek, revizyonlarla ilgilenmek, konunun önceliklendirme değil kaynak ve farkındalık meselesi olduğunu anlatmak için çabalamak, içinizdeki idealistle vedalaşmak zorundasınız. Bir projenin T-0 anında yürütülen araştırma çalışmalarına katılmak da uçtan uca ideal içerik tasarım süreçlerini uygulamak da bu yüzden bir hayalden ibaret.

Photo by Anne Nygård on Unsplash

Umutsuzlanmalı mıyız?

Elbette hayır. Her yerde bu durum aynı mı pekiyi? Yine kocaman bir hayır. Bugüne kadar farklı farklı e-ticaret şirketlerinde çalıştım, bir kısmının bebek adımlarına şahit oldum. Her firmanın yoğurt yeme şekli farklı. Ama bir yazar olarak, idealizm can çekişirken ve okyanusta yüzerken size can simidi olacak kişiler ekibiniz ve yöneticiniz oluyor. Takım arkadaşlarınızın ve yönetim seviyesinin yazıya ve yazara verdiği değer gerçekten de hayatınızda fark yaratan etmen oluyor.

Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash

“İşe başladım ama benimle ne yapacaklarını bilmiyorlar”

Bu cümleyi hemen hemen bütün UX yazarları kurmuştur.

  • Tasarım bitti, metinleri gözden geçirir misin?
  • Metne ihtiyaç yok diye düşündük.
  • Herkes üniversite mezunu, iyi kötü metin yazarlar.
  • XXX şirket böyle yazmış bunun için ama emin misin?

Bunlar kulağımıza gelen birkaç cümleden sadece bazısı. Eni sonu yaptığınız iş, şöyle bir noktalama işareti ve yazım kurallarını düzenlemeye, yani ortalığın tozunu almaya dönüşebilir. Tasarımcının eklediği metinlere veya kurduğu hiyerarşiye redaktör göreviyle bakmak durumunda kalabilirsiniz. Böyle anlarda varlığınızı veya neden işe alındığınızı sorgulamanız kuvvetle muhtemel. Bu girdaba kapılmamak için birkaç ipucunu aklınızda bulundurabilirsiniz:

Roma bir gecede kurulmadı

Zamanla işler değişebilir. Ürün yöneticisi artık sizin de projeye dahil olmanızı ister veya metinlerin farkına varır. Sizden workshop’lar yapmanız istenir belki de. 10 projeden birinde sürecin en başında oyuna girersiniz ve oradaki assist’iniz alkışları toplar. Diğer 9 projede aynı süreci işletememeniz sizi ve işinizi değersizleştirmez. Yetersiz kaynak sorunu sizin bir eksikliğiniz veya hatanız değil. Aynayı her daim kendinize tutmak yerine elinizden geldikçe sınırlarınızı ve kapasitenizi aşmadan ortaya koyun. Küçük ama sağlam adımlarla yolunuza devam edin. Ne de olsa Roma bir gecede kurulmadı.

Muhteşem diye bir şey yok

Projeye prototip bitince mi dahil edildiniz? Gerilla testlere katılmadınız mı? Yine mi o önemli toplantıya çağrılmadınız mı? Tüm bu ve benzeri durumlar oldukça can sıkıcı kesinlikle. Ama solo yazar olarak sahne ve orkestranın sorumluluğu sizdeyse, mental sağlığınızı korumak için detone seslere, akoru yeterince yapılmamış enstrümanlara kulaklarınızı kapayıp dahil olduğunuz projelerde yarattığınız fark veya metin yazımına dair bir kural, ekibiniz veya şirkette oluşturduğunuz farkındalık için kendinizi kutlayın. Önemli projeleri ve verileri not edin, işlerinizi dokümante ederek kayda geçin. İşte bu kadar :)

Kaynak: giphy.com

UX metin yazarlığına dair farklı konular için Medium ve Lorem Ipsum podcast hesaplarını takip edebilirsiniz.

Burcu Özgüçlü

--

--