7 lessen van bedrijfspsycholoog Tony Crabbe over thuiswerken in coronatijd

“Dit is een unieke kans om het anders te doen”

SAM
sambyhan
4 min readSep 3, 2020

--

Unsplash: Chris Montgomery

Met de start van het studiejaar installeerden we ons weer aan de keukentafel of het bureautje op zolder. Tony Crabbe, auteur van de bestseller ‘Nooit meer te druk’, schreef met ‘Een nieuw begin’ een pleidooi voor een nieuwe manier van werken tijdens en na de coronacrisis.

Ineens kreeg ons drukke, werkende leven er met de coronacrisis een aantal dimensies van eisen en stress bij. We moesten ons zien aan te passen aan een leven binnen vier muren, waar het soms overvol is en spoken van ongerustheid door de vertrekken waren. Goed werk afleveren in een omgeving die rumoerig is, met veel moeilijk weerstaanbare afleidingen en kinderen die aandacht vragen — het is een uitdaging, zegt Tony Crabbe. Volgens de Britse (bedrijfs)psycholoog die als consultant werkt voor onder meer Microsoft en Disney, legt werk een te groot beslag op ons leven. “Al voor de quarantaine waren we uitgeput en overweldigd, en nu dringt het druk zijn binnen in ons gezin.” Maar het goede nieuws: nu onze gedragspatronen door quarantaine overhoop worden gegooid, is er een unieke kans om ze te vervangen door betere gewoontes.

Zeven lessen uit zijn ‘coronakompas’:

1. Bescherm je positiviteit
Negatieve emoties hebben betrekking op overleven en positieve emoties op bekwaamheid en groei op de lange termijn. Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband is tussen positieve en negatieve opmerkingen tijdens vergaderingen en de geleverde prestaties. Die kelderen, bij teveel pessimisme. Het doet simpelweg wat met je gemoedstoestand en dus met je vermogen om positief en energiek te blijven. Dit geldt ook voor het absorberen van slecht nieuws of blijven malen over je zorgen. Wees je er bewust van en beperk het, of beter nog: blijf luchthartig en positief.

2. Blijf bij je kernwaarden
We zijn op ons best als ons werk en ons leven in overeenstemming is met waar we het meest van houden. Het is nu belangrijker dan ooit om te verduidelijken waar je het meeste om geeft — je kernwaarden — en om er dagelijks aandacht aan te besteden. Misschien zijn je prioriteiten door de crisis wat verschoven. Denk bijvoorbeeld aan ‘jezelf verbreden’, ‘een bijdrage leveren aan de maatschappij’, ‘financiële onafhankelijkheid’ of ‘creativiteit’.

3. In gesprek over je privésituatie
Loop je ergens tegenaan met het thuiswerken, zoals je werkplanning in combinatie met er zijn voor je kind(eren), het moeten delen van een krappe werkruimte of bijvoorbeeld andere verplichtingen die een bron van stress kunnen worden? Ga er niet meteen vanuit dat er geen mogelijkheden zijn; bespreek het met je leidinggevende. Is hij of zij het niet met je voorstel eens? Ga niet in discussie maar probeer zijn of haar behoefte te begrijpen, dit zal je helpen om het gesprek naar overeenkomsten te sturen.

4. Zorg voor sociale lijm
Virtueel vergaderen scheelt forenzen en het is vaak efficiënter, maar ook afstandelijker. Er moet bewuster aandacht worden geschonken aan onderling begrip en verbondenheid met andere teamleden. Kletsen is de sociale lijm die een team bijeenhoudt, het helpt bij het op de hoogte blijven van ieders leven. Dus plan niet alleen vergaderingen met chatmogelijkheden (zodat iedereen aan het woord kan komen), maar ook virtuele koffie- en lunchpauzes in. Of laat elkaar even je thuiscontext zien om verbondenheid op te bouwen.

5. Richt je op één ding tegelijk
Met een rustige thuiswerkplek heb je minder last van ruis in vergelijking met een galmende kantoortuin. Maar met een partner die ook thuiswerkt, rondrennende kinderen of een verbouwing bij de buren, is het een heel ander verhaal. Kies in dit geval specifieke tijdstippen om te knallen. Kijk niet naar je e-mail of to do lijst; als het goed is weet je wat je moet doen. Afleidingen zijn verleidelijk, maar probeer onderbrekingen te voorkomen. Elke keer dat we tussen taken switchen kost het de hersenen even tijd en energie om zich op de nieuwe taak te heroriënteren. Je hersenen werken als ware met open en gesloten bestanden, dus werk af waar je mee bezig bent.

6. Reflecteer
Dit is een geweldige tijd om te reflecteren op dat waar we in ons werk van houden. Wat wil je, en wat zou je kunnen aanpassen om je werkplezier en productiviteit te vergroten? Wat zijn je sterktes, zwaktes, bedreigingen en kansen? Wat is je vijfjarendoel, en wat wil je bereiken in de komende twaalf maanden?

7. Goed, beter, best
Je zou de coronacrisis als een test voor je werk en je leven kunnen zien. Het dwingt ons immers een alternatief te proberen. Het enige dat we hoeven doen is de resultaten te bekijken en daarvan te leren. Wat deed je normaal, en nu anders als het bijvoorbeeld gaat over je werkroutine, de manier waarop je samenwerkt of met studenten omgaat? Wat werkt het beste? Als je heel specifiek bent over het gedrag dat je wilt veranderen (wat, wanneer en waar), is de kans groter dat je dit ook daadwerkelijk voor elkaar krijgt.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen