Amnesty International op de HAN

Brief schrijven aan machthebbers op Dag van Mensenrechten

Olga Helmigh
sambyhan
3 min readDec 10, 2019

--

Het is de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, en Amnesty International roept iedereen wereldwijd op brieven te schrijven tegen onrecht. Ook op de HAN in Nijmegen kun je vandaag én donderdag bij een tafel van Amnesty brieven schrijven aan de ‘machthebbers’ om onterecht gevangen genomen jongeren vrij te krijgen.

Hidde zit samen met zijn klasgenoten een brief over te schrijven van een A4’tje, waarop het hartverscheurende verhaal van Yiliyasijiang staat. De Chinees is een Islamitische Oeigoer (Turks volk in China). Hij studeerde in Egypte toen China er bij de Egyptische regering op aandrong om honderden Oeigoeren in het land op te pakken. Yiliyasijiang was één van hen. Nu zit hij in één van de geheime heropvoedingskampen waar Chinese overheidspropaganda wordt ingezet om de overwegend Islamitische Oeigoeren te hersenspoelen. Met een oproep aan de Chinese president, willen de briefschrijvers druk zetten. “Dear President Xi […], I urge you to release Yiliyasijiang Reheman immediately and unconditionally and return him to his family. He has done nothing wrong.”

Hidde (rechts) schrijft een brief aan de Chinese President

Denkt Hidde dat het uitmaakt als hij een brief aan President Xi schrijft? “Nou ja, hij zal ‘m waarschijnlijk niet persoonlijk lezen, maar als je als machthebber miljoenen brieven krijgt, is dat een signaal dat je niet kunt negeren.” Dat klopt: de afgelopen tien jaar was er in meer dan de helft van de zaken positief nieuws te melden. Vorig jaar nog werden er wereldwijd 6 miljoen brieven geschreven en kwamen alle betreffende mensen, waarvoor gepleit werd, vrij. “En het mooie is: je doneert geen geld waarvan je niet weet of het in goede handen komt”, aldus Hidde. “Met je pen en het vrije woord kun je iets bereiken dat levens kan redden.”

Hoe wist Hidde eigenlijk van de actie? “Mijn docent heeft onze hele klas hier naartoe gestuurd.” De docent in kwestie, Wiet Panen, zit een tafeltje verderop zelf ook een brief te schrijven. “Ik wist van de actie van Amnesty, dus ik besloot alle studenten vandaag te vragen om mee te doen”, aldus Panen, die lesgeeft bij Toegepaste Psychologie. “Mensenrechten zijn ontzettend belangrijk, en het besef dat je er een steentje aan kunt bijdragen ook.”

Behalve pleiten voor de vrijlating van Yiliyasijiang, kun je je ook hard maken voor het lot van onder andere de Canadese Jianne Turtle (13 jaar) die strijdt voor haar inheemse gemeenschap en tegen kwikvergiftiging van de rivier die door hun leefgebied stroomt. Of voor de 23-jarige Iraanse actrice Yasaman Aryani die zich inzet tegen de verplichte hoofddoek in haar land en daarvoor 16 jaar celstraf kreeg. Of voor Nasu Abdulaziz (25 jaar) uit Nigeria, die in zijn arm werd geschoten toen hij opkwam voor de bewoners van zijn wijk. “Je kunt één brief schrijven en sturen, of meerdere”, aldus de vrijwilliger van Amnesty International. Een kramp in je hand hoef je niet te krijgen. “Online kun je met één druk op de knop brieven ondertekenen.”

Wil je ook meedoen? Klik dan hier en kies een jongere om voor op te komen (of steun ze allemaal). Je kunt ook donderdag nog terecht bij de tafels van Amnesty International op Kapittelweg 33, Nijmegen (in de kantine).

--

--

Olga Helmigh
sambyhan

Journalist met focus op human interest, cultuur, onderwijs en media. Redacteur bij SAM, het journalistieke medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen.