André Kuipers bij ons op aarde

Gedenkwaardige eerste Tech Talk

SAM
SAM
Jan 31, 2020 · 4 min read
André Kuipers tijdens zijn Tech Talk

De eerste Tech Talk van de Academie Engineering en Automotive op de HAN is voor rekening van ruimtevaarder André Kuipers. De organisatoren kunnen zeer tevreden zijn, het publiek genoot zichtbaar van een fantastische vertelling.

Tekst: Rijk Willemse
Foto’s: Marcel Krijgsman

Het motto van deze avond -How Technology Inspires- is gedenkwaardig en dat wordt maximaal geïllustreerd door de bijna twee uur (!) durende ruimtereis die astronaut André Kuipers ons met zichtbaar plezier aanbiedt. Als hij de afsluitende vragenronde uiteindelijk moet beëindigen, zegt hij: “Ik wil best nog meer vragen beantwoorden, hoor”. Maar zijn strenge dagvoorzitter stribbelt ongemakkelijk tegen. We lopen uit qua tijd…

De drankjes die op het programma stonden, zijn er niet meer. De horeca is al naar huis. Maar niemand vindt dat erg. De tijd vloog voorbij en wij vlogen mee, met André. Alle meer dan vierhonderd bezoekers kijken terug op een fantastische vertelling met grandioze, bewegende beelden, vanuit een perspectief dat niemand van hen (nog) kan innemen.

De wereld dichtbij en zo veraf
Wat liet André Kuipers ons allemaal zien? We weten het allemaal: André begaf zich waar niemand van ons zich ooit had begeven: in de ruimte. In de wereld waar geen zwaartekracht geldt en waar voor en achter en links en rechts, maar ook boven en onder, niet meer gelden. Terwijl de wereld zo dichtbij is en tegelijkertijd zo veraf. Dat is de wereld van de navigatiesatellieten, die ons helpen thuis te komen. De wereld van de weersatellieten, die ons helpen te dealen met de elementen. De wereld van de communicatiesatellieten, die ons met elkaar laten spreken, chatten en tiktokken. Maar vooral de wereld van de observatiesatellieten, die ons helpen te zien waar het misgaat met het klimaat, de luchtkwaliteit, de bodem, de dijken, de ontbossing…

Hulpje van de wetenschappers op aarde
André is de eerste Nederlander die twee ruimtemissies maakte. Hij trainde hiervoor in Houston, Moskou, Keulen, Montreal en Tokio. Hij is trots op de internationale samenwerking voor het ruimtestation ISS waar hij lange tijd verbleef. Die samenwerking zorgde voor verbinding tussen Europa, Japan, Rusland en Amerika. Iets wat in zijn ogen de Nobelprijs voor de vrede verdient. Aan boord is André arts, wetenschapper, boord-ingenieur en onderhoudsmonteur. Maar hij vertelt met evenveel genoegen over zijn rol als laborant en hulpje van de wetenschappers op aarde die hem de opdrachten geven om experimenten uit te voeren en daar verslag van te doen. Alles in dienst van de wetenschap.

Een jongensdroom
Hoe het ooit begon? Als jongensdroom, om ooit naar de sterren te gaan en daar voorbij… geïnspireerd door de vele mooie films over dit thema die deze droom voedden. Later kwam daar de drive bij om zichzelf nuttig te maken voor de mensheid. Dat André voor zijn ruimtemissies veel moest leren, en dat hij zich daar ook veel voor moest ontzeggen, dat wordt gedurende deze Tech Talk van de Academie Engineering en Automotive duidelijker en duidelijker. Hij is veel van huis en hij leert zich, in Rusland, Canada, Japan en andere plekken, voor te bereiden op vele schijnbaar onwaarschijnlijke scenario’s: tachtig procent van wat hij leert zal hij nooit nodig hebben. Denk daarbij aan het snel en adequaat lokaliseren en oplossen van problemen zoals een computersysteem dat uitvalt, een lekkage in de huid van het ruimtestation, het vrijkomen van gifstoffen uit het koelsysteem, een brand. En denk daarbij ook aan survivaltraining voor het geval de capsule voor de terugreis neerkomt in onherbergzaam gebied of midden op zee.

“Ik heb groot vertrouwen in jonge mensen”

Pure science fiction
Leren en nog eens leren dus, maar niet zonder genoegen. Want wat André te doen staat in het ruimtestation ISS en onderweg daarnaartoe, geeft hem zoveel voldoening. Het dagelijks overleg met zijn collega’s, de sport, de inspecties, de reparaties, de experimenten voor anderen, de schijnbaar zinloze procedures die opeens nuttig blijken, en ook het aankoppelen van de vrachtschepen. In de ruimte lijkt wat je op aarde leert zo zinvol, terwijl je op de aarde twijfelt of je het zult kunnen toepassen. Want, zo besluit André zijn presentatie: “De wereld van nu is pure science fiction voor de mensen die ons voorgingen, en ik heb groot vertrouwen in jonge mensen, zoals jullie hier in deze zaal in Arnhem, die de toekomst gaan vormgeven.”

sambyhan

SAM is het online journalistieke medium van de HAN voor…

sambyhan

SAM is het online journalistieke medium van de HAN voor studenten en professionals

SAM

Written by

SAM

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen

sambyhan

SAM is het online journalistieke medium van de HAN voor studenten en professionals