Animatiefilm Mind My Mind toont autisme van binnenuit

Interview met regisseur Floor Adams

SAM
sambyhan
4 min readApr 10, 2019

--

De animatiefilm Mind My Mind heeft al twee publieksprijzen gewonnen, in Brussel en Nijmegen

Mind My Mind van de Nijmeegse Floor Adams won 7 april de publieksprijs van Go Short, een internationaal kortefilmfestival. Ze is er nog beduusd van. In haar animatiefilm kruip je in het hoofd van een jongen met autisme. Floor, ooit HAN-student Creatieve Therapie, vertelt een optimistisch, origineel verhaal, met veel humor. Eind april volgen vertoningen tijdens het prestigieuze Tribeca Film Festival in New York.

Tekst: Claudia Fitsch

Chris zit lekker rustig in zijn hobbykamer een Stuka-modelvliegtuigje te beschilderen. Tringgg. De deurbel. Gwen, op wie hij verliefd is, staat in de regen op de stoep. Bij Chris slaat de paniek toe.
Je ziet een mannetje in zijn hoofd die hem helpt bij sociale situaties. Het mannetje heeft een bibliotheek vol mappen met scenario’s. Hij gaat naarstig op zoek naar een passend script voor Chris.

Het mannetje in het hoofd van Chris is op zoek naar de juiste map. (fragment uit Mind My Mind)

Gwen is verdrietig, maar Chris weet niet hoe hij hiermee moet omgaan. Hij wil verder werken aan zijn vliegtuig. Teleurgesteld en ongetroost vertrekt Gwen weer, de regen in.
Ondertussen heeft het mannetje in zijn hoofd gevonden wat Chris moet doen als hij bezoek krijgt. ‘Bied iets te drinken aan’.

Chris weet weer even niet wat hij moet doen. Het mannetje in zijn hoofd moet weer snel aan het werk. (fragment uit Mind My Mind)

Chris stuitert de trap af naar buiten en vraagt aan Gwen of ze iets wil drinken. Door haar tranen heen lacht Gwen en kust hem.
Weer moet het mannetje aan het werk. Wat betekent deze kus? Hij raadpleegt een lijstje, waarop meerdere mogelijkheden staan. Hij kiest voor de optie: seksueel.
Chris vraagt aan Gwen: ‘Wil je seks?’

Hoopgevend
Het is één van de scènes die een lachsalvo oplevert bij bezoekers van de film Mind My Mind, maar die tegelijk duidelijk maakt hoe vermoeiend en verwarrend autisme is. Zeker in een situatie waarvan je geen gebruiksaanwijzing hebt. Daarnaast zie je hoe boodschappen vertraagd binnenkomen waardoor Chris pas later reageert. “Het is mooi dat wat je hebt bedacht goed overkomt bij kijkers. Dat ze inderdaad de stappen in Chris’ hoofd kunnen volgen, dat ze lachen op bepaalde momenten”, vertelt regisseur en maakster Floor Adams bevlogen. “Ik wilde een hoopgevende film maken die laat zien dat je met meer tijd en geduld mooie contacten kunt hebben met mensen die anders in elkaar zitten.” Door mensen met autisme te laten zien van binnenuit, niet van buitenaf, hoopt ze iets toe te voegen. Verder probeerde ze stereotypen te vermijden.

“Het is een informatieverwerkingsprobleem, autisme”

Vriendje
Haar opleiding Creatieve Therapie en haar zorgachtergrond leidden mede tot haar onderwerpskeuze. Ze gaf animatielessen aan jongeren met autisme en had een vriendje met deze ‘andere bedrading’ (“Ja, hij hield ook van vliegtuigen, hahaha”). Lezend en pratend verdiepte ze zich verder in het onderwerp. “Ik heb oud-studenten en bekenden bestookt met vragen via Facebook Messenger: Hoe voelt het om autisme te hebben? Wat zijn je speciale interesses? Hoe flirt je? Het is een informatieverwerkingsprobleem, autisme. Om dat te visualiseren heb ik dat mannetje in het hoofd van Chris bedacht, die nieuwe informatie opslaat en mappen met sociale scripts zoekt.”

Gewaardeerd
TWEE KEER DE PUBLIEKSPRIJS, appte Floors man haar, de dag na Go Short. In hoofdletters. “Het dringt nu pas tot ons door.” Vorige maand in Brussel ging Mind My Mind in première. Daar, bij het internationale festival voor animatiefilms ANIMA, kreeg Floor ook de publieksprijs. “Ik heb er staan huilen. Dat we nu bij Go Short in Nijmegen zo gewaardeerd werden, raakt me echt. Deze prijs is weer anders omdat bij Go Short zowel geanimeerde als live-action films draaien. Ik kreeg veel reacties van het publiek en nog steeds via mail en Facebook. Mensen herkennen zich in Chris of herkennen situaties. Anderen begrijpen nu iets meer van autisme.”

Floor Adams wint vorige week tijdens het Go Short filmfestival de Publieksprijs (foto: Ralph Schmitz)

Inkleuren
Tien jaar geleden zette ze haar eerste tekeningen en ideeën op papier. Ze had het druk met andere opdrachten, dus stond Mind My Mind op een laag pitje. Tot ze zes jaar geleden subsidie kreeg van de provincies Gelderland en Overijssel en later ook van andere fondsen, waardoor ze zich eindelijk fulltime kon wijden aan de film.

De film groeide, in omvang en productietijd. In eerste instantie wilde ze alles zelf doen maar daarvoor werd het project te groot. Ze richtte zich op onderzoek, script, storyboard, ontwerp, achtergronden en coproductie. Animatie, inkleuren, schaduwen, montage en geluid werden uitbesteed. Uiteindelijk hebben er zestig mensen aan meegewerkt. “We raakten steeds beter op elkaar ingespeeld. Ex-studenten met autisme hielpen mee inkleuren en vonden het leuk werk. Die wil ik bij volgende projecten ook betrekken.”

Whoopi
Door die langere productietijd bleef er voor Floor Adams zelf niet veel geld over. “Het is geen vetpot. Nu ben ik fondsen aan het werven om naar New York te kunnen reizen, waar Mind My Mind wordt vertoond tijdens het Tribeca Film Festival. Ik mag daar over twee weken vragen beantwoorden. Dan sta ik samen met de curator van de geanimeerde korte films, Whoopi Goldberg, op het podium”, gniffelt ze.

Nieuwsgierig? Bekijk de trailer van Mind My Mind hier

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen