Anti-discriminatie-event als vast onderdeel van HAN-programmering

Ton Ammerlaan: “De HAN moet zichtbaar een statement maken”

SAM
sambyhan
3 min readJul 2, 2020

--

Foto: Malu de Wit op Unsplash

Racisme, discriminatie, de dood van George Floyd: HAN-vertrouwenspersoon Ton Ammerlaan zag het met lede ogen aan en dacht: dit kan zo niet langer. Hoog tijd om bij de HAN structureel aandacht te besteden aan de aanpak van ongelijke behandeling van mensen: “Op papier is het goed geregeld, nu nog in het echt.”

Tekst: Herman van Deutekom

Naast vertrouwenspersoon bij de academie Engineering & Automotive is Ton Ammerlaan ook docent en slb’er. Hij ziet al langer hoe mensen met een andere huidskleur, religieuze of politieke overtuigingen of seksuele geaardheid soms moeite hebben om zich staande te houden in de huidige samenleving. En dat gebeurt incidenteel ook binnen de HAN.
Bij de hogeschool is het tegengaan van discriminatie op papier goed geregeld, weet hij. “Dat is allemaal mooi omschreven, zoals de ruimte voor culturele diversiteit en de inclusiviteit, de aanpak van vertrouwenspersonen. Maar er is duidelijk nog ruimte voor verbetering in het toepassen van de regels en afspraken.”

Ton Ammerlaan, vertrouwenspersoon, docent en slb’er bij de academie Engineering & Automotive (foto: Mirjam Smal-van Hooff)

Bewustzijn creëren
HAN medewerkers, coaches, vertrouwenspersonen en slb’ers helpen studenten en medewerkers die te maken krijgen met ongewenst gedrag, discriminatie op grond van leeftijd, ras, gender of geloof. “Maar dat is niet genoeg”, vinden hij en zijn collega-vertrouwenspersonen. “De HAN moet zichtbaar een statement maken. We moeten een bewustzijn creëren bij iedereen, studenten en medewerkers, dat discriminatie onze mensen onnodig kwetst, en dat we bij de HAN dit gedrag niet willen.

Hamburgers tijdens ramadan
“Wil je een voorbeeld dat het echt gebeurt?”, vervolgt Ammerlaan zijn verhaal. “In een lesgroep met een buitenlandse student die moslim is, besloot de rest om in het projectlokaal hamburgers te gaan bakken, van varkensvlees. Dat gebeurde tijdens de ramadan. Dus niet alleen mag deze student van zijn geloof alleen maar eten voor zonsopgang en na zonsondergang, hij mag ook geen varkensvlees eten omdat dat in de Islam als onrein wordt beschouwd. De student geeft dit bij zijn groep van tevoren aan, maar de enige reactie die hij krijgt, is: ‘wen er maar aan’. De docent laat het allemaal gebeuren en de groep wordt er niet op aangesproken, laat staan berispt.”

Voorvallen
Ammerlaan heeft nog meer voorbeelden, ook van collega’s, zoals de homoseksuele student die om zijn seksuele geaardheid werd gepest in zijn studententeam. “Hij kon er niet langer tegen en heeft zelfs een zelfmoordpoging gedaan.”
De voorvallen die bij Ammerlaan en zijn collega’s bekend zijn, hebben niet alleen met religie of seksuele geaardheid te maken, maar ook met ras. Zo laten leden van HAN Huntu, een project voor en door studenten uit het Caribische deel van Nederland, hem weten dat studenten uit het Caribische gebied zich nog vaak buitengesloten voelen.

Actieplan
“Dit soort incidenten kunnen toch echt niet meer”, zegt Ammerlaan, met teleurstelling in zijn stem. Hij kijkt nu welke groeperingen er binnen de HAN zijn die de handen ineen kunnen slaan voor een tegengeluid. Hij heeft al contact gehad met studenten van HAN Huntu. Nevzat Cingöz van het Diversiteitsplatform van de HAN is ook geïnteresseerd, net als decanen, medewerkers uit de zorgopleidingen, studenten Toegepaste Psychologie en leden van de MR.

Inclusiviteitsoffice
Er is nu een plan gemaakt voor diverse jaaractiviteiten en Ammerlaan is op zoek naar een directeur binnen de HAN die bereid is zijn plan voor te leggen bij het College van Bestuur om bijvoorbeeld zoiets als een inclusiviteitsoffice te starten. “Dat is de officiële weg die ik moet bewandelen om een dergelijk project van de grond te krijgen”, zegt de vertrouwenspersoon. “Wie zich geroepen voelt om te helpen, kan contact met mij opnemen.”

Anti-discriminatie-evenementen
Als dit plan groen licht krijgt, gaat het inclusiviteitsoffice een of meer keren per jaar een anti-discriminatie-evenement organiseren. “Wellicht met hulp van studenten van Event Management”, zegt Ammerlaan. “Het zou een mooi gebaar zijn van de HAN om aan de wereld te laten zien: op deze manier nemen we stelling tegen discriminatie-incidenten!”

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen