Ben jij al toekomstfit en gelukskundig?

Studiedag HAN

Hans Wanningen
sambyhan
4 min readApr 15, 2019

--

Levendige gesprekken tijdens de studiedag in Lent (foto: Ralph Schmitz)

Tijdens de jaarlijkse studiedag voor medewerkers van de HAN kun je kiezen uit twee smaken: beter uit je woorden komen of beter in je vel zitten. SAM kiest voor het laatste.

Het is om tien uur ’s ochtends al een drukte van belang in de Pathé-bioscoop te Lent. Nee, dit is geen voorpremière van de nieuwste Bond of Avengers. Honderden HAN-collega’s zijn ingegaan op de uitnodiging voor de jaarlijkse studiedag.
Ze hebben op deze elfde april de keus uit twee smaken: inspiratie opdoen bij onder andere Saxion-docente Mirjam Spitholt rond geluk of het XXL-seminar Verbaal Meesterschap volgen bij leiderschapstrainer Remco Claassen. SAM tekende in voor de eerste variant.

Toekomstfit
Voordat we te horen krijgen hoe we gelukkiger kunnen worden, trakteert Eva Beltman, trendwatcher van de HAN, de zaal op een flitsend overzicht van de wereld anno nu. Transities buitelen over elkaar heen en de enorme verandersnelheid doet velen naar adem happen. Hoe blijf je bij dit alles ‘toekomstfit’, redelijk gezond en, als het even kan, gelukkig? Dat is de uitdaging voor ons allemaal.

“Geluk is als de zon. Die schijnt altijd, ook boven een dik, grauw wolkendek”

Gelukskunde
De vaart blijft erin als Mirjam Spitholt het sprekersstokje overneemt. Na luttele secondes valt de zaal al als een blok voor de charme van haar Twentse tongval. Als een volleerd cabaretière palmt ze ons allemaal in met een aanstekelijk, persoonlijk en droogkomische relaas over hoe ze het heeft geschopt tot gelukskundige.

Gelukskundige Mirjam Spitholt (foto: Ralph Schmitz)

Daarna regent het tegelspreuken en tips rond geluk. “Geluk is als de zon, die schijnt altijd, ook boven een dik, grauw wolkendek.” Dat wolkendek staat trouwens niet voor tegenslag of domme pech. Eerder versperren negatieve gedachten en gevoelens ons de toegang tot geluk. Neem al dat interne gemok en geklaag met een korreltje, nee een kilopak zout. “Geloof niet alles wat er in je opkomt, dat werkt heel bevrijdend. Je ontdekt dan ook dat geluk in jezelf huist.” Het is een kwestie van bewustzijn, van mentale conditie en training.
Mirjam: “Leer dus de pincode van jezelf kennen. Maar zoek ook je vrienden op, mediteer, sport en doe iets zinnigs met je leven.” Dan rol je de rode loper voor geluk nog breder uit, weet Mirjam.
Na haar optreden lijkt het geluksniveau in de zaal daadwerkelijk een stuk hoger. Knap staaltje gelukskunde, en cabaret. Theo Maassen en Claudia de Breij, beware!

Doen is de beste manier van denken
Na de middagpauze is het podium aan de Vrije Denkers, in het dagelijks leven Arthur Kruisman en Patrick Donath geheten. Hun credo luidt: ‘doen is de beste manier van denken.’ De wereld om ons heen, we hoorden het al eerder vandaag, verandert in sneltreinvaart. Toch zijn veel organisaties nog gericht op controle in plaats van vertrouwen. Dat verstikt het werkplezier, de creativiteit én de effectiviteit. Moeizaam hobbelen die organisaties als een kar met krakende wielen door, van reorganisatie naar reorganisatie, hopeloos achter de feiten aan.

“Telkens weer de eerste stap zetten, onze comfortzone gedag zeggend”

Terminale serieusheid
Arthur en Patrick laten ons met korte opdrachtjes zelf ervaren hoe we ons kunnen ontworstelen aan belemmerende (mentale en organisatie)structuren. “Gewoon doen wat nu aan de orde is, steeds die eerste stap zetten, onze comfortzone gedag zeggend.” Doen we dat niet, lopen we het risico af te glijden tot een ‘staat van terminale serieusheid’. Beter kunnen we volgens de heren vrijdenkers blijmoedig onze groei en alle verandering om ons heen omarmen. Die groei en die verandering, dat is immers niks anders dan het leven zelf.

Complimenten via de app
Tot slot bestijgt Arjan Blanken van Buro Moed het podium. Hij vertelt over de kracht van positief denken. Best een ondankbare taak zo aan het eind van de middag. In de zaal merk je dat de concentratieboog nog maar slapjes gespannen staat. Toch veren velen op in hun stoel als ze eenmaal de FLUX-app hebben geïnstalleerd. Hiermee kun je de aanwezige collega’s complimenten maken. Die worden vlot over en weer uitgedeeld en zie: de stemming zit er meteen weer goed in.

En nu… doen
Bij de borrel na afloop wordt nog lang en met veel gelach nagepraat. Kennelijk heeft de studiedag genoeg gespreksstof en plezier opgeleverd. Als het nu maar niet bij woorden blijft. De vrije denkers zeiden het nog: doen is vaak de beste manier van denken.

--

--