Beter slapen = beter studeren

Slaaptraining bij HAN Studiesucces

Hans Wanningen
sambyhan
4 min readSep 26, 2018

--

Geen schermpjes meer voor het slapen gaan. (foto: Victoria Heath)

Structureel slecht slapen kan je levensplezier nogal vergallen. En het sloopt ook nog eens je gezondheid. Voor studenten is er een ‘bijkomend’ probleem: hun studie wil niet meer zo vlotten. Toch is er heel wat aan te doen, zegt Cindy van der Meer, slaaptrainer bij HAN Studiesucces.

‘Nee, die rotwekker. Pfff… Ik voel me helemaal gammel. Hoe moet dat vandaag met mijn tentamen?’ Zorgen die ’s ochtends vroeg in heel wat studentenhoofden rondspoken. Uit onderzoek van de Hersenstichting blijkt dat studenten met een chronisch slaapgebrek inboeten op hun concentratie. Gevolg: lagere cijfers. Een probleem met epidemische trekjes. Maar liefst een derde van de onderzochte 1400 studenten voelt zich niet uitgeslapen bij studieactiviteiten.

Een kwestie van leefstijl
Cindy: ‘Jaren terug brachten gezondheidsproblemen me op het spoor van een opleiding holistisch leefstijlcoach.’ In die ziekteperiode sliep zij slecht en dat eiste zijn tol: ‘Concentreren lukte nauwelijks nog, ik voelde me bekaf en had stemmingswisselingen. De opleiding leerde mij dat leefstijlaanpassingen loonden. Ik kreeg meer vertrouwen in mijn lichaam, voelde me energieker en sliep weer beter.‘

Tekort aan nachtrust
Dit bracht haar ertoe zich op dit vlak in te willen zetten voor het welzijn van studenten. Via een docentstage kwam ze terecht bij HAN Studiesucces, training en coaching. Een leerbehoefteonderzoek onder studenten rond leefstijl gooide haar het trainingsthema in de schoot: Beter slapen = beter studeren. Cindy: ‘Simpelweg omdat in dit onderzoek geregeld het thema slapen op de proppen kwam. De helft van de studenten rapporteerde dat gebrekkige nachtrust hun leerprestaties belemmerde. Bijna de helft gaf aan moe op te staan.’

Slapen is niet niets doen
We brengen een derde van ons leven slapend door. Slapen is niet niets doen, integendeel. Het is uitrusten, herstellen, ervaringen en emoties verwerken, kennis en vaardigheden integreren en nog tientallen andere psychische en fysieke processen.

Slaaprovers en slaapschuld
Een geduchte slaaprover voor studenten is de overdaad aan afleiding: de smartphone, social media, Netflixen, noem maar op.
Andere boosdoeners zijn de stress en zorgen die ons allemaal wel eens parten spelen. Krijgen die ’s nachts de overhand, dan is de slaap ver te zoeken.
Veel studenten nemen aardig wat alcohol in. Ook populair is intensief sporten laat op de avond. Dat werkt door op je slaapgedrag. Van alcohol ga je lichter en onrustiger slapen. Verder raakt de biologische klok van slag als je met alcohol of adrenaline in het lijf naar bed gaat. Sluipenderwijs bouw je zo ‘slaapschuld’ op (en nóg meer studieschuld…).

‘If you snooze, you loose.’

Wees lief voor je wekker
Veel slechtslapers geven in de ochtend het alarm van de wekker grommend een tik. Slaapdronken draaien ze zich om, ‘om nog wat slaap te pakken’. Niet verstandig, zegt Cindy. ‘If you snooze, you loose. Je schopt jouw slaapsysteem overhoop door telkens die knop in te drukken.’

Foto: Sanah Suvarna

Negatieve gevolgen
Slaaptekort manifesteert zich niet alleen in een belabberde concentratie, vermoeidheid, sombere gedachtes en een prikkelbaar humeur. ‘Gaandeweg zie je dat studieprestaties teruglopen. Nog ernstiger is dat langdurig slaaptekort op termijn kan leiden tot chronische ziektes. Alle reden dus om je slaap serieus te nemen.’

‘Verban smartphone, tv, laptop en tablet uit je slaapkamer.’

Inslijpen van slaapbewustzijn
Haar training brengt deelnemers in eerste instantie meer bewustzijn bij van hun slaapgedrag. Bijvoorbeeld doordat ze een slaapdagboek bijhouden. Dat gaat verder dan suffe statistiekjes van je bedtijden en de eindeloze uren waarin je wanhopig naar het plafond staart. Goed slapen begint immers overdag: hoe ziet je daginvulling uit, hoe gezond leef je, neem je voldoende rust, van die dingen.
‘Iedere student krijgt slaapadvies op maat, passend bij hoe hij of zij in het leven staat. Allemaal krijgen ze meer inzicht in wat er gebeurt in de slaap. En in wat gezonde slaapgewoontes zijn. Doel is niet alleen betere slaap, maar ook dat ze zich energieker gaan voelen, beter kunnen concentreren en hun studieresultaten erop vooruitgaan.’

Tipje(s)
Maar hoe doe je dat nu, goed slapen? Cindy wil best al een tipje van de sluier oplichten, twee tipjes eigenlijk: ‘Doe jezelf een plezier: verban smartphone, tv, laptop en tablet uit je slaapkamer. Even belangrijk: beweeg en sport regelmatig, maar sport niet intensief laat op de avond.’

De training ‘Beter slapen = beter studeren’ start in Nijmegen op 1 oktober en in Arnhem op 19 november. Inschrijven kan via:
HAN Studiesucces: aanbod Training en Coaching (link alleen toegankelijk voor HAN-studenten en, met een kleine omweg, voor HAN-medewerkers).

--

--