Commerciële Economie — Innovation: de inhoud bepaal je zelf

Nieuwe opleidingsspecialisatie zonder vakken en traditionele lessen

SAM
sambyhan
3 min readApr 13, 2021

--

Tom Spanjaard, docent Commerciële Economie — Innovation (links)

Om studenten in het economische domein goed voor te bereiden op een snel veranderende wereld, geeft de in september 2021 startende opleidingsspecialisatie Commerciële Economie — Innovation geen traditionele lessen meer. Alles wat de studenten leren, gebeurt op projectbasis. En de projecten komen van echte opdrachtgevers uit het bedrijfsleven.

Tekst: Herman van Deutekom
Foto’s: Rob Gieling

Wie kiest voor Commerciële Economie — Innovation (tot vandaag werd deze specialisatie nog Business Innovation genoemd), bepaalt voor een groot deel zelf de invulling van zijn studiedagen en wat je op welk moment gaat leren. Je ontwerpt daarmee je eigen profiel en creëert je eigen leerpad. Dit alles vindt plaats in de innovatie work-space waarin je in teamverband werkt aan opdrachten van echte opdrachtgevers. Dat zal een hoop studenten als muziek in de oren klinken. Maar is dit wel realiseerbaar? “Jazeker”, zegt docent Commerciële Economie — Innovation Tom Spanjaard resoluut. “Maar dit vraagt wel om een ondernemende, nieuwsgierige, onderzoekende en creatieve student.”

Uit onderzoek blijkt dat veertig procent van de afgestudeerden van Innovation in een baan terecht is gekomen die daarvóór nog niet bestond

Nieuwe functies
Uit onderzoek blijkt dat veertig procent van de afgestudeerden van deze opleiding in een baan terecht is gekomen die daarvóór nog niet bestond, vertelt Spanjaard. “Studenten Commerciële Economie — Innovation creëren nieuwe functies. Deze functies zijn nodig voor duurzame economische groei. Om ze op deze functies voor te bereiden, leren ze in de work-space voor echte opdrachtgevers nieuwe producten, diensten en verdienmodellen te ontwikkelen. Ook leren ze hoe je zo’n ontwikkelingsproces goed kunt begeleiden. Dit samen met skills als creativiteit, samenwerken, (creatief) leiderschap en doorzettingsvermogen, maakt ze klaar voor het beroep van de toekomst.”

De juiste vaardigheid
Innovation is een vier jaar durende specialisatie van de opleiding Commerciële Economie en gaat eind augustus in Arnhem van start. “Alles is echt”, zegt Spanjaard enthousiast. Van echte opdrachten tot samenwerken op een manier zoals echte innovatieprofessionals dat ook doen. “We hebben een advisory board met innovatiemanagers van organisaties als ING, DEKRA, ABN AMRO en KIEMT. Bedrijven en organisaties waarmee we samenwerken, helpen we in projecten met vernieuwende inzichten en concepten. We leren studenten binnen zo’n project om een vraagstuk van zo’n bedrijf op te pakken en hierin eigen keuzes te maken. Op deze manier kunnen ze laten zien hoe ze innovatieopdrachten oplossen. Als ze dat succesvol uitvoeren, laten ze zien dat ze de juiste vaardigheid hebben.”

Geen vakken, maar projectonderwijs
De opleiding is uniek binnen het economische domein: er wordt gewerkt binnen een open space leeromgeving. Spanjaard: “Je krijgt roostervrij projectonderwijs. Géén vakken. Kennis doe je op via sparringsessies en workshops.” Studenten krijgen brede leerdoelen die ze via meerdere wegen kunnen behalen. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk structuur is, aldus Spanjaard. “We werken met een aangepaste vorm van Scrum. Voor wie dat nog niet kent: dat is een flexibele manier van werken binnen een organisatie om stapsgewijs projecten op te leveren. Vaste stappen binnen deze manier van werken, zijn dagopeningen en dagsluitingen.”
In de workspace staan docenten en innovatiecoaches klaar om samen met bedrijven te werken aan innovatieve oplossingen. “Het leuke van innovatie is dat je nooit weet wat de uitkomst wordt.”

Meer informatie over Commerciële Economie — Innovation (voorheen Business Innovation) via deze link.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen