Comeniusbeurs voor nieuw leerlab op de HAN

Jezelf ontwikkelen, brainstormen en nieuwe oplossingen bedenken

SAM
sambyhan
4 min readMay 7, 2020

--

V.l.n.r.: Melanie Visser, Marianne van den Assem en Janique Scharenborg

Goed nieuws in coronatijd: FEM-docente Marianne van den Assem en collega’s sleepten een Comenius Senior Fellows-beurs van 100.000 euro in de wacht voor het Personal Impact Lab, een vernieuwende leergemeenschap. Zeker in het economisch domein is werken aan Bildung bijzonder.

Tekst: Claudia Fitsch
Foto’s: Ralph Schmitz

Bildung staat bij de HAN hoog op de agenda. Maar aandacht voor persoonlijke vorming maakt in sommige sectoren nog onvoldoende deel uit van de cultuur.
“Daar liep ik ook tegenaan bij de voormalige faculteit Economie & Management. Inmiddels zijn de opleidingen verdeeld over de Academie Financieel Economisch Management en vier andere academies”, vertelt docent/coach Marianne van den Assem. Bij veel ‘oude’ FEM-opleidingen lag het accent vooral op kennisoverdracht en werken aan beroepscompetenties.
“Terwijl je als voltijdstudent juist in een leeftijdsfase zit waarin je jouw identiteit en persoonlijkheid vormt. Het ontwikkelen van jezelf — van je talent, van zelfkennis, van je identiteit — is zó belangrijk. Ook als je wordt opgeleid voor de economische sector moet je weten wie je bent, wat je te bieden hebt, om je staande te kunnen houden in een veranderend beroep, in een veranderende wereld.”
Studenten worden in beslag genomen door werk, studie en sociaal leven. Plus door de nodige druk om financieel rond te komen en op tijd hun papiertje te halen. Daardoor komt persoonlijke ontwikkeling soms in de knel.

Meer vrije ruimte voor studenten
Van den Assem vormde een team met twee gelijkgestemde collega’s: Melanie Visser en Janique Scharenborg. De drie ontwikkelden het idee voor het Personal Impact Lab (PI-Lab): een leergemeenschap voor vierdejaars FEM-studenten, in eerste instantie van financiële opleidingen. De bedoeling is om het PI-Lab uiteindelijk te integreren in het economisch domein.
Het team onderzocht wat studenten nodig hadden. Die gaven onder meer aan dat ze vrije ruimte misten, evenals persoonlijke begeleiding op een ander gebied dan studiesucces. Ze wensten ook een meer interdisciplinair onderwijsprogramma.

Talenten
In het PI-Lab onderzoeken studenten een half jaar waar hun talenten liggen en wat zij kunnen betekenen voor anderen en hun vak. Ook werken ze met docenten en mensen uit het werkveld aan actuele vraagstukken.
Vorig jaar dienden de drie collega’s een uitgebreid plan in voor een Comenius Senior Fellows-beurs in. En voilà, het PI-Lab eindigde bovenaan de lijst binnen de categorie ‘Bildung en Identiteitsvorming’, zo werd vorige week bekend. Een ton krijgen ze, om binnen tweeëneenhalf jaar dit leerlab vorm te geven. De FEM doet daar nog € 50.000 bij.

Marianne van den Assem (op de voorgrond), is hoofdaanvrager van de Comeniusbeurs. Melanie Visser (links) en Janique Scharenborg (rechts): “Trots op de Comeniusbeurs? Heeeel erg trots!”

Nog niet in het financieel-economisch domein
Alweer een leergemeenschap? Die zijn er toch al op de HAN? Waarom roemt de beoordelingscommissie van Comenius het innovatieve karakter van het PI-Lab? Van den Assem: “Ons project is vernieuwend omdat zo’n onderwijsvorm niet bestaat in het financieel-economisch domein. Ook de methodieken als de Pressure Cooker, waarmee deelnemers zich onderdompelen in een levensecht vraagstuk, en het IKIGAI-model zijn hier nog niet gangbaar.”
Ten tweede: zowel studenten als docent/coaches en mensen uit het werkveld leren hier samen. Ook van elkaar, in gelijkwaardigheid. Het gaat om persoonlijke ontwikkeling als professional in een open, veilige sfeer: “Uniek binnen de HAN”, legt ze uit, “is dat we leren van het project zelf: hoe kun je het PI-Lab vormgeven, welke resultaten bereik je met een methodiek? Hoe deel je die kennis met andere opleidingen in deze sector, zodat ook hun studenten zichzelf en hun talenten beter leren kennen?
We werken samen met het lectoraat Beroepspedagogiek dat onderzoek doet naar het lab-ontwerp en de effecten van de methodiek. De resultaten verwerken we in de tweede lichting van onze pilot en in een theoretisch onderbouwde best practice.”

Coronacrisis
Het klinkt prachtig, maar wat moet je je nu voorstellen bij het lab? Van den Assem geeft de coronacrisis als voorbeeld, die ons voor problemen stelt waarvoor niemand nog een oplossing heeft en waarvoor je samen iets moet bedenken. Bovendien word je soms ingehaald door de realiteit, waardoor je fraaie bedenksels niet werken. “Al vóór de coronacrisis werden we geconfronteerd met een wereld die toe is aan vernieuwing. Nu, tijdens deze crisis, zie je mensen brainstormen, nieuwe ideeën ontwikkelen. De crisis vraagt initiatief, creativiteit, flexibiliteit. Dat zie je ook in ons PI-Lab: studenten leren dat ze een unieke rol kunnen spelen in een veranderende werkelijkheid. Ze hebben toegevoegde waarde, hun Personal Impact.”

Comeniusbeurzen

Het Comeniusprogramma van NRO (Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek) stelt bevlogen docenten en onderzoekers op hogescholen en universiteiten in staat om hun vernieuwende visie op onderwijs in de praktijk te brengen. De winnaars werden 1 mei bekendgemaakt. Deze treden toe tot het ComeniusNetwerk, waar ze kennis delen en verspreiden.

Er zijn drie beurzen:
-Teaching Fellows, voor een innovatie binnen een cursus of onderwijsonderdeel (50.000 euro).
-Senior Fellows, voor innovatie binnen een faculteit of grote opleiding (100.000 euro).
-Leadership Fellows, voor een innovatie gericht op een of meerdere faculteiten, of een hele instelling (500.000 euro).

De thema’s voor 2020 waren:
-Inclusief onderwijs
-Bildung en identiteitsvorming
-Verbinding met de samenleving
-Vrij thema — de gehele breedte van De Waarde(n) van weten

Meer informatie over de toekenning van 2020 is hier te lezen.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen