“De essentie van minimalisme is op alles toepasbaar”

Dennis Storm gastspreker Wintertuinfestival in Nijmegen

SAM
sambyhan
4 min readDec 3, 2019

--

Foto: Christiaan Schulte van Studio Schulte Schultz

Afgelopen week vond het Wintertuinfestival plaats. Tijdens dit grote literatuurfestival gaven dichters, schrijvers, muzikanten en kunstenaars inspirerende voordrachten, lezingen en performances op verschillende locaties in Nijmegen. SAM schoof aan bij een gastcollege van tv-presentator Dennis Storm over minimalisme.

Terug naar de essentie
Dennis Storm presenteerde succesvolle programma’s als Spuiten en Slikken, 3 op Reis en Proefkonijnen, maar gooide een paar jaar geleden het roer om. In 2016 maakte hij op Instagram bekend dat hij zou stoppen met presenteren. Twee jaar later schreef hij het boek ‘Weg ermee’, over zijn nieuwe levensfilosofie minimalisme. De oud-presentator leeft met zijn vrouw en twee kinderen inmiddels deels in Nederland en deels op Bali waar hij werkt als meubelmaker. Dit laatste inspireerde hem voor een tweede boek: ‘Do It Together’, over zingeving door iets met je handen te creëren en door samen te werken. Storm: “Dit hele proces begon doordat ik mezelf afvroeg; waar heb ik nu écht behoefte aan?”

Consumptiemaatschappij
Tijdens zijn college op de Radboud Universiteit sprak hij het publiek — met name studenten — toe over veranderingen in de keuzes die hij maakte in zijn leven, en waarom we deze eigenlijk allemaal zouden moeten maken. “We leven in een consumptiemaatschappij. Weten jullie waar deze definitie voor staat? Een samenleving waar vrije tijd overwegend gebruikt wordt om goederen of diensten te verwerven. Het draait om produceren en consumeren. Het gaat niet over liefde, tevredenheid, geluk, zorg dragen voor het klimaat en dat soort wezenlijke dingen, maar over status, prestige, een identiteit opbouwen rondom een zo perfect mogelijk lichaam en pronken met de welvaart die we hebben.” De toon is gezet, wie kwam voor een opgewekt verhaal over een minimalistische leefstijl, zit in de verkeerde zaal.

“Minimalisme is het antwoord op overconsumptie”

Dennis Storm: “Deze documentaire raakte de juiste snaar: ik moest het vóelen.”

Terra
Dat het anders moest, wist hij allang, zegt Storm, maar lange tijd gedroeg hij zich er niet naar. Tot hij Terra zag, een documentaire gemaakt door GoodPlanet Foundation die laat zien hoe de mens de natuur verpest en hoe we de connectie met de natuur zijn verloren. “We geven grote bedrijven vaak de schuld, maar niemand dwingt ons veel te kopen bij fast fashion ketens.” De juiste tegenreactie op deze nare heb- en gemakzucht: een minimalistische leefstijl. Niet meer willen dan je nodig hebt en vaker tevreden zijn. De essentie van minimalisme is volgens Storm op alles toepasbaar. Denk aan kleding, spullen, boodschappen, maar bijvoorbeeld ook het indelen van je agenda.

Immateriële zaken
Storm praat de aanwezigen met veel vaart door een stappenplan. “Het eerste wat je moet aanpakken is het ‘ontspullen’ van je huis. Doe alles weg wat je niet gebruikt en bedenk wat het je allemaal gekost heeft.” Verder is het van belang koopzucht een halt toe te roepen en de filosofie van minimaliseren ook toe te passen op immateriële zaken. Zo plant de gastspreker zelf eerst vrije tijd in voor passie, familie en vrienden, om vervolgens te kijken naar werk en andere klussen. “Geef voorrang aan wat je écht belangrijk vindt, in plaats van continu mee te doen aan de ratrace omdat we alles, ons huis, baan, kinderen — ofwel ons leven, perfect willen.”

Collectief doel
De BN’er is momenteel bezig met een nieuw boek over collectieve doelen, iets waar het nieuwe generaties volgens hem aan ontbreekt. “Het primaire doel lijkt wel selfies maken. We vervelen ons kapot, terwijl er duidelijk een collectief doel voor ons ligt.” Om zijn pleidooi voor het zorg dragen van een beter leefklimaat en het milieu kracht bij te zetten, laat hij beelden zien die de meesten al wel op het netvlies hebben, van vogels met plastic in hun maag en kuikentjes in vleesmachines. Hij vertelt dat hij zijn kinderen op de kinderboerderij liet spelen, om ze vervolgens te vragen of ze kip wilden eten. Nee, die zijn inmiddels ook vegetarisch.

Foto: Christiaan Schulte van Studio Schulte Schultz

“We moeten onze kinderen zuinigheid aanleren”

Tijdens het vragenrondje wil een studente weten hoe minimalisme samengaat met het verkopen van boeken. Storm vertelt dat hij voor ieder verkocht boek een boom laat planten. De BN’er is kritische vragen en opmerkingen overigens wel gewend. “Het zou hypocriet zijn dat ik kinderen heb. Ik kreeg ook eens een ei naar mijn kop omdat ik geen veganist ben — een gekke actie ja. Ik geloof echter dat het inherent is aan de mens dat we schadelijk zijn voor de aarde. De wereld is niet zwart-wit. Wat mij betreft blijven we boeken kopen en kaas eten, we moeten léven. Als we ons gezond verstand maar blijven gebruiken, onze kinderen zuinigheid aanleren, ons niet laten misleiden door geld en kritisch blijven kijken naar onze gewoontes.” Literatuur en het Wintertuinfestival-thema ‘gastvrijheid’ kwamen deze avond niet aan de orde, maar aangesproken worden op gezond verstand? Dat is altijd een goed idee.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen