De HAN genadeloos op de hak

Wie zit er achter het populaire ‘HAN Memes’ op social media?

SAM
sambyhan
4 min readSep 15, 2020

--

Eén van de hits

HAN Memes gaat lekker: het Instagram- en Facebookaccount waarop de draak wordt gestoken met blunders en onhandigheden van de HAN is razend populair. “Vorig jaar kakten we een beetje in, maar toen gebeurde de oortjesaffaire.”

Tekst: Olga Helmigh

Voor wie zich afvraagt wat de ‘oortjesaffaire’ is: de HAN besloot tijdens de introweek als welkomscadeau alle eerstejaars draadloze earpods te geven. Dat viel op z’n zachts gezegd niet goed bij veel studenten uit andere leerjaren. Zij klaagden dat ze in deze coronatijd “slecht online onderwijs krijgen” en “geen luisterend oor ervaren vanuit de HAN” en dus ook wel een tegemoetkoming verdienden.

Vlam in de pan
De jongens achter het HAN Memes-account, die anoniem willen blijven, haakten hier vlot op in en kwamen met een stroom vlijmscherpe posts, die door hun volgers werd gewaardeerd en gedeeld. “De vlam sloeg echt in de pan”, aldus één van hen. “We kregen zelfs inzendingen van studenten die zelf memes knutselden over het debacle, echt hilarisch.” De HAN staat vanzelfsprekend niet te springen om dit soort publiciteit, al siert het hen dat er geregeld een ‘like’ volgt op een meme. “Supersportief van ze.”

Tot het niet meer leuk is
De oortjesaffaire zorgde voor een opleving van het account, dat al sinds 2017 de spot drijft met alles wat op de HAN niet lekker loopt, slecht geregeld is of ronduit misgaat. “Afgelopen zomervakantie wilden we het account doorgeven of verkopen, want we zijn ondertussen afgestudeerd aan de HAN. Toen kwam dat hele earpod-drama voorbij en kregen we er weer heel veel lol in. Dus gaan we nog even door.” Tot wanneer? “Tot het niet meer leuk is, we hebben geen concreet plan.”

“Vrijheid van meningsuiting en zelfspot zijn té belangrijk”

Juridische stappen
Er klinkt kritiek dat het laf is dat de twee heren anoniem willen blijven, maar daar zijn volgens hen gegronde redenen voor. “Er is een paar jaar geleden al een keer gedreigd met juridische stappen, waardoor we ons logo moesten veranderen. Bovendien willen we niet in een Google-zoektocht opduiken als professionele spotdrijvers.” Ze waren eerst met z’n drieën, maar één jongen stapte op na de boze mail van de HAN. “Het werd hem te heet onder de voeten. Begrijpelijk, maar wij dachten echt: ja doei, we gaan ermee door. Vrijheid van meningsuiting en (zelf)spot zijn té belangrijk.”

Geen hekel aan de HAN
Ze nemen het account dan ook niet al te serieus; ze doen het voor de lol en snappen zelf ook wel dat dit makkelijke humor is. “Natuurlijk is het allemaal niet zo zwart-wit. Het is gewoon grappig om kort door de bocht je beklag te doen. We hebben ook heus geen hekel aan de HAN, want op elke hogeschool en universiteit zijn er dingen die niet goed gaan. Iedere hbo en uni heeft zo’n door studenten gerund memesaccount over hun school. Het hoort erbij.”

Dromedarisstraat
Of er door de hilarische vorm van kritiek ook daadwerkelijk zaken aangepakt worden door de HAN weten ze niet, “maar na onze memes over de treurige leslocatie aan de Dromedarisstraat, kregen we er nooit meer les”, lachen de jongens. “We weten dat er veel docenten zijn die ons volgen, dus er zal heus wel eens een signaal doorkomen.”

Favoriete meme
Hebben de twee eigenlijk een favoriete meme op hun eigen account? “Ik moest enorm lachen om de Ikea-variant: bouwpakket ‘HAN’, met eronder ‘maak er zelf maar wat van”, aldus de één. “Die laten we dan ook geregeld terugkomen.” De ander denkt meteen aan het zwembadtafereel, waarbij een moeder een kindje opvangt die alle eerstejaars symboliseert, terwijl een half-verdrinkend kind de rest van alle studenten voorstelt. “Zo treffend voor earpodgate, haha!”

Nu is Radboud aan de beurt
Beiden heren studeren nu aan de Radboud Universiteit. “Dus zijn we begonnen met een Radboudmemes-account”, aldus de lolbroeken, die dol zijn op de humor van onder meer Theo Maassen, Monty Python en Arrested Development. “Dat account moet nog groeien, maar bij HAN Memes ging dat ook snel. Je begint met je klasgenoten en voor je het weet breidt het zich als een gek uit.” Overigens mogen studenten zelf memes maken en deze insturen. “Graag, al gaat het wél door onze strenge keuring, natuurlijk.”

Benieuwd geworden? Check HAN Memes op Facebook of Instagram.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen