CvB: de HAN kiest voor kwaliteit en flexibiliteit

Hans Valkenburg
sambyhan
Published in
4 min readApr 19, 2019

Een nieuwe organisatiestructuur, een nieuwe look & feel, een nieuwe website… De HAN is maar druk met zichzelf. Het moet, natuurlijk. Maar de wereld draait door. In een aantal gesprekken met het College van Bestuur vraagt SAM zich af: waar staat de ‘nieuwe’ HAN straks, in die almaar doordraaiende wereld?

Studenten kunnen we met goed onderwijs en onze kwaliteitscultuur aan ons binden

Hoewel de HAN bekend staat als kwalitatief goede hogeschool is er echt nog wel een slag te slaan als we de ambities van het Instellingsplan (IP) willen realiseren, stellen we bij een eerste kop koffie vast. “Op het gebied van kwaliteit, leiderschap en soms ook onderwijs hebben we in het verlengde van de doelen uit het IP uitdagende ambities ,” weten collegeleden Bridget Kievits en Yvonne de Haan. Het vraagt van ons om na te denken over wat voor soort organisatie we willen zijn, met welke cultuur.

“Ik denk aan een swingende driehoek van onderzoek, onderwijs en beroepspraktijk” — Bridget Kievits

Opleiding in de driehoek centraal
Bridget Kievits heeft nauwelijks een vraag nodig. “Denk ik aan de HAN van de toekomst, dan streef ik naar twee dingen. Allereerst hoop ik dat we over een aantal jaar in de ‘nieuwe’ HAN de goede aspecten van de huidige HAN hebben behouden. Ik doel dan op onze geworteldheid in de regio en de goede relatie met de beroepspraktijk. Ten tweede denk ik aan een swingende driehoek van onderzoek, onderwijs en beroepspraktijk. We hebben veertien academies die zo helder mogelijk georganiseerd zijn, zodat de student maximaal en in alle helderheid de mogelijkheid geboden wordt om zijn opleiding binnen die driehoek vorm te geven.” Yvonne de Haan sluit daarop aan. Volgens haar is de ‘nieuwe’ HAN er één die eenheid uitstraalt. “Wij willen als HAN een sterk ‘monolithisch’ merk zijn en zo een krachtige en aantrekkelijke positie innemen in hbo-land. Terwijl de HAN tegelijkertijd de academies faciliteert om het eigen domein vorm te geven en de eigenheid te tonen.” De HAN moet volgens haar een mooie en veilige omgeving zijn, waarin de student zich verder kan vormen binnen een kwaliteitscultuur.

Op het gebied van kwaliteit, leiderschap en onderwijs hebben we uitdagende ambities volgens het CvB, dat bestaat uit (v.l.n.r.) voorzitter Kees Boele en leden Bridget Kievits en Yvonne de Haan

De student komt volgens de bestuurders dus straks in een gemeenschap waarin hij zichzelf gekend, gezien en gehoord voelt. Vanaf dag één komt hij in contact met de beroepspraktijk, onderwijs en onderzoek en doorloopt hij zo zijn persoonlijke ontwikkeling. De student ontvangt handvatten waardoor hij weet dat het na vier jaar studeren niet voorbij is, maar dat hij een leven lang leren voor zich heeft. Yvonne: “En dat je voor dat levenslange leren altijd terug kan komen naar de HAN, want wij bieden hem dat!”

“Een structuurverandering is nou eenmaal makkelijker dan een cultuurverandering” — Bridget Kievits

Eerst structuur, dan cultuur
Dit betekent volgens hen een verdere cultuurverandering voor de HAN de komende jaren. Yvonne: “Dat is inderdaad een van de belangrijkste onderwerpen. Wat we nú aan het doen zijn, is ordening en structuur aanbrengen waarbij we vervolgens ook weer verder aan onze cultuur werken. Onze kwaliteitscultuur verder vormgeven en versterken.” Een welbekende, fel gekoesterde wens van collegevoorzitter Kees Boele. “Want, om Kees te citeren, ‘cultuur wint altijd’. Maar het kan daarbij best zo zijn dat die cultuur per academie verschillend is.”

Ook lachen en genieten
En dat wordt waarschijnlijk best een weerbarstig traject. “Een structuurverandering is nou eenmaal makkelijker dan een cultuurverandering,” weet Bridget. “Mijn streven is om het met een bepaalde lichtheid te kunnen doen. We moeten het ook goed hebben met elkaar. Dus enerzijds hoge eisen stellen aan elkaar, en elkaar aanspreken op kwaliteit en professionaliteit, maar tegelijkertijd kunnen lachen en genieten, terwijl we samen streven naar de uitstekende kwaliteit voor de studenten. Als leidinggevenden hebben wij daar een grote voorbeeldfunctie in.” Yvonne: “Ik werd met open armen ontvangen, voelde me zeer welkom. Dat is ook zoals we willen zijn als HAN: een open cultuur, waarin wordt besproken wat goed gaat en wat minder goed. Die cultuur is goed. Maar ontwikkelingen in de wereld om ons heen vragen om een cultuur met daarin nog meer flexibiliteit en openheid. Dat willen we gaan waarmaken.”

“Het betekent in sommige gevallen dat we studenten opleiden voor beroepen die in de toekomst niet meer bestaan” — Yvonne de Haan

Klaar voor een veranderende (arbeids)markt
Op de vraag wat de grootste uitdaging is waar de HAN voor staat, volgt een inmiddels bekende uitdaging: we moeten klaar zijn voor een demografisch meer neergaande lijn in de regio. Maar daar staat volgens Bridget tegenover dat studenten van nu en de toekomst steeds mobieler worden en steeds bewuster keuzes maken. “Die studenten kunnen we dus met goed onderwijs en onze kwaliteitscultuur aan ons binden. Bovendien biedt de trend van ‘leven lang ontwikkelen’ ook perspectieven voor een onderwijsinstelling in een demografisch krimpende regio.” Yvonne ziet daarnaast de snel veranderende arbeidsmarkt, met name onder invloed van de voortschrijdende digitalisering van de maatschappij, als een stevige uitdaging. “Voor het onderwijs van nu betekent het in sommige gevallen dat we studenten opleiden voor beroepen die in de toekomst niet meer bestaan.”

Plattere organisatiestructuur
Dat brengt ons terug naar het begin van ons gesprek. “Daarom kiezen we als HAN naast kwaliteit voor die flexibiliteit,” aldus Yvonne. “De HAN moet als groot onderwijsinstituut met al haar systemen en processen wendbaar genoeg zijn om die flexibiliteit het hoofd te kunnen bieden. En dat gaat men terug zien in onze keuzes voor de komende jaren. Eén van de redenen waarom gekozen is voor de academievorming, met een ondersteunende infrastructuur die de academies gaat faciliteren in wat zij nodig hebben. In combinatie met een plattere organisatiestructuur om snel keuzes te kunnen maken met elkaar. Zo kunnen we die driehoek toekomstbestendig vormgeven.”

--

--