De Ondernemer: Ogmios Communications

Voor communicatietrainingen en literaire talkshows

Herman van Deutekom
sambyhan
4 min readSep 24, 2019

--

Karin Benjamin-Van Lierop in Kaapstad, met op de achtergrond De Tafelberg (foto: Ralph Schmitz)

Haar liefde voor Zuid-Afrika deed haar eind vorige eeuw naar dit bijzondere land vertrekken. Daar woont en werkt voormalig HAN-medewerkster Karin Benjamin-Van Lierop nog steeds, met haar bedrijf Ogmios Communications, waar ze onder meer in haar literaire talkshow bekende schrijvers interviewt.

De liefde voor Zuid-Afrika uitte zich bij Karin in eerste instantie in haar voorkeur voor Zuid-Afrikaanse literatuur. Na haar studie Nederlands specialiseerde ze zich bij Algemene Literatuurwetenschap in “De Zuid-Afrikaanse roman” waarvoor ze haar scriptie schreef over Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee. Na haar studie kreeg ze een vaste aanstelling bij de Hogeschool Nijmegen, voor Nederlands, Communicatie- en Sociale vaardigheden, en later ook andere managementvaardigheden.

Partneruniversiteit
In 1993 maakte Karin een studiereis door Zuid-Afrika. Daarbij gingen zij en een collega op verzoek van de HAN ook op zoek naar een mogelijke partneruniversiteit voor de HAN, die ze vonden in de University of the Western Cape (UWC).
Karin werd op slag verliefd op het land. “Sindsdien bleef het land trekken en was ik er veel tijdens vakanties. In 1997 besloot ik uit te zoeken of ik er voor langere tijd zou kunnen werken, ook om te zien of het een land was waar ik zou kunnen wonen.”

Nederlandse taalresten
Terug in Nederland hoorde Karin dat de Universiteit van Stellenbosch op zoek was naar iemand met een achtergrond in Neerlandistiek die onderzoek wilde doen in Zuid-Afrika. “Ik bleek de juiste persoon voor de job. Ik vloog terug naar Kaapstad voor een jaar onderzoek naar Nederlandse taalresten in Variëteiten van het Afrikaans. Ik sprak veelal oude mensen in afgelegen gebieden in de Noord- en Westkaap die nog Nederlandse woorden kenden of deels een Nederlandse uitspraak van woorden hadden.”

Karin Benjamin bij de faculteit Economie & Management in Arnhem, eerder dit jaar. (foto: eigen beheer)

Coloured community
Karin had goed contact met de hoofdonderzoeker, Professor van Schalkwyk, met wie ze deze reizen ondernam. “Maar verder voelde ik me in het hoofdzakelijk witte team van de universiteit van Stellenbosch niet helemaal op mijn plek. In mijn vrije tijd trok ik vooral op met mensen uit de ‘coloured community’ rondom de UWC, met wie ik bevriend raakte en bij wie ik me thuis voelde.” In Kaapstad groeide een goede vriendschap met een Zuid-Afrikaan uit tot een liefdesrelatie. “Toen was de beslissing om te blijven niet meer zo moeilijk. Ik besloot de gok te wagen en heb in 1999 mijn ontslag ingediend bij de HAN.”

De Nederlandse Club
In eerste instantie had Karin geen contact met Nederlanders in de Kaap, maar door een lezing op een Neerlandistiek congres in Kaapstad kwam ze in contact met de Nederlandse Club daar en werd ze lid van de Cultuurtafel van die club, die allerlei culturele activiteiten organiseerde. Ze kreeg een baantje bij het Consulaat en is inmiddels vele jaren bestuurslid (de laatste jaren als voorzitter) van de Nederlandse Club. Van daaruit heeft ze veel evenementen georganiseerd voor Nederlanders in de Kaap.
“Ik kreeg steeds meer werk waardoor ik besloot een communicatiebureau te beginnen: Ogmios Communications.” Vanuit haar bedrijf heeft ze jarenlang taal- en communicatietraining gegeven op scholen, voor artsen en voor de corporate sector (IBM, Shell). Daarnaast vertaalt ze teksten en geeft ze les op de University of Cape Town.

Theewaterskloof
Al die jaren heeft Karin contact gehouden met de HAN. Maar pas in 2007 ging ze weer voor haar voormalige werkgever werken. De HAN had een samenwerkingsovereenkomst met UWC om de Theewaterskloof Municipality, een gebied zo groot als de provincie Utrecht, te ondersteunen: UWC en HAN stuurden studenten naar het gebied om daar stage te lopen en op die manier de communities te helpen door het leveren van human resources en skills transfer. “Toen er in 2007 iets misging met een studente daar, heeft de HAN mij gevraagd of ik haar onder mijn hoede wilde nemen.” Sinds augustus 2008 is ze er als vertegenwoordiger voor de HAN werkzaam: “Het mooie van dit project is dat studenten hier interdisciplinair kunnen werken omdat ze van verschillende studierichtingen komen, en dat ze hier zelfstandig moeten werken. Daardoor maken ze een enorme groeispurt: niet alleen op professioneel gebied maar ook en vooral op persoonlijk vlak worden er grote stappen gezet op weg naar wereldburgerschap.”

Karin met schrijfster Connie Palmen (foto: eigen beheer)

Literaire salon
Op dit moment is Karin gastdocent voor 1 dag per week bij de Universiteit Kaapstad voor Moderne Nederlandse literatuur en taal. Een baan waarvoor ze is gevraagd vanwege de ‘literaire salon’ die ze al zo’n zeven jaar heeft. “Ik ben een freelancer bij SASNEV, een cultureel centrum in Zuid-Afrika voor Nederland en Vlaanderen, waar ook de Nederlandse Bibliotheek in is gevestigd, en waarvan ik ook bestuurslid ben. In mijn literaire salon ontvang ik geregeld Nederlandse, Vlaamse en Zuid-Afrikaanse schrijvers en dichters die ik interview voor een ‘live audience’. In Nederland heb ik nooit zoveel schrijvers, acteurs of musici ontmoet als in mijn tijd hier.” Een greep van de schrijvers die ze heeft geïnterviewd: Bram Vermeulen, Adriaan van Dis, Connie Palmen, Kader Abdolah, Rodaan al Galidi en Arnon Grunberg.

Toekomst
Heeft ze nog plannen voor de toekomst? “Ik zou meer de diepte in willen, misschien onderzoek doen. En een grote wensdroom van me: ooit zelf een boek gaan schrijven. Voorlopig ben ik veel van mijn vrije tijd kwijt aan literaire festivals. Afgelopen jaar heb ik op een paar festivals schrijvers mogen interviewen. Daar wil ik meer mee gaan doen. Ik weet nog niet precies wat, maar ik wil het wel iets meer ‘wereldkundig’ maken, als ik daar de tijd voor krijg.”

--

--