De Ondernemer: StudentVoorStudent

Bijles en scriptiebegeleiding op maat

SAM
sambyhan
3 min readMar 3, 2020

--

Een studente met haar tutor, gevonden via StudentVoorStudent

Bijles valt of staat met de leraar: als hij of zij de stof begrijpelijk uitlegt én het klikt, is de kans op succes groter. StudentVoorStudent is een bijlesplatform dat hier perfect op inspringt: het matcht studenten die bijles willen met geschikte tutors. Ludo Jacobs (27), laatstejaars Ondernemerschap & Retailmanagement, is een van de bedenkers.

Tekst: Olga Helmigh
Foto’s: StudentVoorStudent

Ludo Jacobs

Zijn opa had een interieurbedrijf, zijn oom ontwerpt badkamers en zijn vader was eveneens gezegend met een scherpe handelsgeest: Ludo is opgegroeid met ondernemende familieleden. Als gevolg staat ‘ondernemen’ voor Ludo niet synoniem aan risico nemen, maar aan hard werken om iets unieks en waardevols van de grond te krijgen. Dat Ludo hard werkt, blijkt wel uit de uren die hij steekt in StudentVoorStudent. “Per week ben ik zo’n 50 uur in de weer. Al voelt het niet als werk, want ik vind het ontzettend leuk.”

Doelgericht koppelen
De oorsprong van StudentVoorStudent (SVS) ligt op de HAN, toen Ludo in het tweede jaar van zijn studie samen met drie klasgenoten een student company moest opzetten. “We merkten om ons heen dat er behoefte was aan bijles en tentamentraining, maar niet in groepsverband. We zijn toen studenten en tutors doelgericht gaan koppelen.” Uiteindelijk groeit dit concept uit tot het huidige StudentVoorStudent. Ludo betrekt jeugdvriend Tim erbij, die Bedrijfskunde heeft gestudeerd. Nu zitten ze met 6 man, inclusief 3 stagiairs (waaronder HAN’ers) in het pand van StartUp Nijmegen, tegenover het Centraal Station. “Het is echt geweldig hoe het is gelopen.”

Een soort Tinder?
Hoe werkt StudentvoorStudent? Ludo: “Het is een soort Airbnb waarin wordt bemiddeld tussen vraag en aanbod en waar student en begeleider worden gekoppeld aan elkaar.” Dat klinkt eerder als Tinder? Ludo, lachend: “Nou nee, behalve dat er net als bij Tinder sprake moet zijn van een ‘match’. Maar dan in het overbrengen van kennis en vaardigheid. Daarom zijn de tutorprofielen toegankelijk, en kan eerst gechat worden om te zien of er sprake is van een klik.” De tutors zijn zelf student, óf net afgestudeerd. “Ze weten dus hoe het huidige onderwijs en de toetsing in elkaar steken”, aldus Ludo. Als vereiste stelt SVS dat de tutors gemiddeld een 7 staan voor de vakken waarin ze bijles geven. Ze bepalen zelf hun uurtarief, ergens tussen de 5 en 45 euro (waarvan 25 procent wordt afgedragen aan SVS), en kiezen hoe ver ze willen reizen. “De ideale bijbaan.”

“We faciliteren meer dan 500 begeleiders en ruim 1000 studenten. Maar ik ben niet het type dat zich daardoor laat overweldigen”

Prima boterham
Is Ludo, nu het bedrijf rap groeit, zich meer bewust van de risico’s? “Je bedoelt of ik me bewuster ben van mijn verantwoordelijkheid? Ja, want we hebben mensen in dienst die hun boterham bij ons verdienen. En we faciliteren meer dan 500 begeleiders en ruim 1000 studenten. Maar ik ben niet het type dat zich daardoor laat overweldigen. Ik geniet er vooral van: hoe we door hard werken een ongelooflijk knap geautomatiseerd, gaaf platform hebben gebouwd dat zo veel mensen verder helpt.”
Ludo kan zijn eigen boterham uiteraard ook prima verdienen: StudentVoorStudent loopt lekker. “Maar we harken er geen grof geld mee binnen, hoor”, relativeert hij. “Dat is ons doel ook helemaal niet, om over de rug van studenten rijk te worden.”

Een succesvolle match vergroot de kans op succes

Wereldwijd
De ambitie van Ludo en Tim, die samen de directie vormen, is om samenwerkingsverbanden aan te gaan met scholen, van middelbaar tot mbo, hbo en wo. “We hebben al een aantal samenwerkingen, waaronder met de HAN”, aldus Ludo. “HAN-studenten krijgen 10 procent korting op de eerste bijles.” Een andere wens is om het platform ook in andere landen te lanceren. “Overal ter wereld zijn studenten en tutors die aan elkaar gekoppeld kunnen worden”, aldus Ludo. “In die zin zijn we nog maar net begonnen.”

Benieuwd naar het platform? Klik hier!

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen