De onderzoeker: Gerda Geerdink (gastcolumn)

Sociaaleconomische gezondheidsverschillen in de klas

SAM
sambyhan
3 min readSep 11, 2020

--

Gezonde voeding, helaas niet voor ieder kind binnen handbereik (Foto: Kelly Sikkema, op Unsplash)

Tekst: Gerda Geerdink

Kleuters hebben niks met koffie, dat leren ze doorgaans niet drinken. Hoe anders is dat met cola: ze zijn er dol op óf ze vinden het vies. Maar ze vinden er allemaal wat van. En dat is allesbehalve aangeboren. Wat ze wel of niet lekker vinden, dat krijgen ze met de paplepel aangereikt. De een leert thuis een dorstige keel lessen met kraanwater; voor anderen staat steevast een tweeliterfles cola op het aanrecht. Naomi is kind aan huis bij McDonald’s, Faas heeft er nog nooit een voetje gezet. En zo verder voor het hele voedingspatroon.

Als kinderen eenmaal naar de basisschool gaan, dan zijn die verschillen al pijnlijk zichtbaar. Voor een geoefend of oplettend oog tenminste… De een krijgt dagelijks een fruitbakje mee, de ander gevulde koeken. Met alle gevolgen van dien voor de ontwikkeling van het kind. Tel uit je winst, of je verlies. Het is kraakhelder welk kind beter af is, toch?

Maar helaas… Ouders doen niet altijd wat goed is voor hun kind, al zijn ze daar in alle gevallen wel van overtuigd. Iedereen wil dat zijn kind gelukkig is en een mooi leven voor zich heeft. Naar beste eer en geweten hakken ze knopen door, ook rond voedingskeuzes thuis. Ze zijn er echt niet op uit om zoon- of dochterlief een ongezond eetpatroon aan te leren. Wat op tafel komt, is okay. En soms wat lekkers, die aanbieding bij de kassa of even wat makkelijks uit de muur? Kom zeg, dat moet toch kunnen. Roomser dan de paus, dat hoeft ook weer niet, hè.

Gerda Geerdink (foto: Bureau PEECEE)

Zo gaat dat, en zo gaat dat geregeld niet goed. Het HAN-zwaartepunt Health heeft als doel sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verkleinen. Uitgangspunt is dat niet iedereen de middelen heeft (meegekregen) voor goede zelfzorg. Gezond leven op eigen kracht, dat is soms gewoon een brug te ver. Juist kinderen als Naomi, en hun ouders, hebben andere en soms meer professionele ondersteuning nodig.
Een van de drie deelthema’s bij Health is: gezond kunnen leven, wat altijd begint met gezond leren leven. Wordt kinderen dat thuis te weinig bijgebracht, dan is de school aan zet.

Als HAN willen we dat onze leraren-in-opleiding zich bewust zijn van sociaaleconomische verschillen en hoe die samenhangen met de gezondheid van kinderen. Ze moeten de kennis en vaardigheden ontwikkelen om deze verschillen bij kinderen te signaleren en, waar nodig en mogelijk, ondersteuning te bieden. En bovendien hebben ze te leren hoe ze kunnen stimuleren dat het anders wordt: de vicieuze cirkel doorbreken. Hard werken, maar het loont. Kinderen, zeker als de nood hoog is, zijn geholpen met leraren die Signaleren, Ondersteunen en Stimuleren.

Gerda Geerdink, associate lector Kwaliteiten van Lerarenopleiders en Health-ambassadeur voor de Academie Educatie.

SAM geeft HAN-onderzoekers een podium om te vertellen wat hen binnen hun onderzoeksveld bezighoudt. Welke kwestie gaat hen aan het hart? Waar springen zij voor in de bres? In de nieuwe reeks De Onderzoeker bijt Gerda Geerdink het spits af als gastcolumnist.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen