De Onderzoeker: Maarten van Gils (gastcolumn)

Slim alleen is niet genoeg

SAM
sambyhan
3 min readOct 9, 2020

--

Hoe geven we de toekomst vorm? Het is aan ons. (Foto: Annie Spratt op Unsplash)

Tekst: Maarten van Gils

“Maar wat wilt u zélf later eigenlijk worden?” Even bleef het stil: want naast het gebruik van “u” — zo oud ben ik toch nog niet? — had ik ook de vraag niet zien aankomen. Toch had ik die vraag ook gesteld aan hen, laatstejaars studenten Bedrijfskunde, en genoten van hun antwoorden. Aan ambitie geen gebrek bij deze studenten. Coronatijdperk of niet, hier spraken drie professionals die klaar waren om het verschil te gaan maken.
Maar nu was het dus aan mij om op de bewuste vraag met een antwoord op de proppen te komen. Omdat een van de studenten mijn moment van vertwijfeling zag, volgde er een steuntje in de rug: “want u weet alles van SMART — en bent het denk ik ook.”

Een dankbaar zetje. Het onderwerp SMART, dat voor mij synoniem is aan de huidige digitale revolutie en de gevolgen daarvan voor bedrijven, regio’s en zelfs landen, is in één woord fascinerend. Denk aan de opkomst van nieuwe globale spelers, maar ook de teloorgang van oude wereldmachten. Of neem het toekomstbeeld dat je door dé specialist, die in de VS werkt, toch in Nederland op afstand kunt worden geopereerd. Een operatie in een ziekenhuis waar je in een zelfrijdende auto naartoe bent gereden. Vanzelfsprekend een volledig elektrisch exemplaar dat, zoals de Lightyear One uit eigen land, voorziet in zijn eigen energie. Een prachtig toekomstbeeld! Realistisch ook, want op het vlak van slimme technologie gaat het hard. En zal het dankzij toppers als Lightyear-CEO Lex Hoefsloot en zijn team steeds harder gaan.

Maarten van Gils (foto: Jacques Kok)

En toch is het de vraag of het ooit zover komt. Want alleen slim is niet genoeg. Als we in staat zijn om de aarde te beschermen en de samenleving bij elkaar te houden, dan pas is er sprake van echte vooruitgang. Anders blijft het steken bij bubbels waarin de een geniet, maar waarvan de ander hinder ondervindt. Kortom: toekomstbestendige vooruitgang is slim, schoon én sociaal. Dus terug naar 100 op de snelweg is geen rotmaatregel, maar een mooi voorbeeld van hoe je slim, schoon en sociaal beter in balans brengt. Hetzelfde geldt voor de aangescherpte coronaregels. Klinkt direct ook een stuk aangenamer.

“Ik wil nog jaren bij de HAN blijven werken”, hoor ik mezelf antwoorden. Want waar kun je beter werken dan bij een hogeschool die het adagium “slim, schoon en sociaal” heeft verankerd in haar zwaartepunten?

SAM geeft HAN-onderzoekers een podium om te vertellen wat hen binnen hun onderzoeksveld bezighoudt. Welke kwestie gaat hen aan het hart? Waar springen zij voor in de bres? In de reeks De Onderzoeker is dit keer Maarten van Gils, manager van het zwaartepunt Smart Region en lector Smart Business, de gastcolumnist van dienst.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen