Klaar voor de klas?

Loopbaancoaches denken mee bij Online Open Avond Deeltijd Educatie

SAM
sambyhan
4 min readMay 29, 2020

--

Foto: William Moreland (op Unsplash)

Een passende opleiding kiezen begint met een grondige blik in de spiegel. Zeker als je het vak van leraar ambieert. Dat kan goed uitpakken, maar soms kun je toch beter een andere weg inslaan. Bij de Speeddates Loopbaancoaching op de Online Open Avond Deeltijd Educatie denken ze met je mee.

Tekst: Hans Wanningen

HAN-studie- en loopbaancoach Mary van Kronenburg, initiatiefnemer van deze speeddatesessies, hoort het vaker: aspirant-deeltijders die in de media geluiden hebben opgepikt over het landelijke lerarentekort. Soms staan ze haast te trappelen om zich in te schrijven voor een lerarenopleiding. “Ze denken: met zo’n diploma op zak heb ik straks geheid een baan! Geen rare gedachte op zich. Toch gaat hier een cruciale vraag aan vooraf: ben jij wel het type dat graag voor de klas staat en kom jij daar uit de verf?”

HAN-studie- en loopbaancoach Mary van Kronenburg (foto: Ralph Schmitz)

Klaar voor de klas?
Dat raakt voor Jannie Jansma, studiekeuze- en loopbaanadviseur en een van de coaches woensdagavond, helemaal aan de hamvraag in ieder loopbaangesprek: “Wie ben jij werkelijk en wat drijft jou écht? Ben jij bijvoorbeeld een ervaren techneut die het liefst in zijn uppie op een stille werkplek de tanden zet in complexe technische vraagstukken? Prima, maar ben jij dan de aangewezen persoon om dertig leerlingen uur in, uur uit enthousiast te maken voor jouw vakgebied? Breng je daar bovendien de benodigde bagage voor mee, van persoonskenmerken tot passende skills? Met andere woorden: ben je straks klaar voor de klas?”

Vrolijk fluitend
Zeker is in elk geval dat je er tegenwoordig als leraar niet bent met kennisoverdracht, bij lange na niet zelfs. En ook niet geheel onbelangrijk: hoe kom je na een lange dag voor de klas thuis, vrolijk fluitend of heb je de pijp totaal leeg? Loopbaancoaching is altijd ook een gezamenlijke ontdekkingsreis naar wat iemand energie geeft, naar iemands persoonlijke passie en geluk, benadrukt Jansma.

“Als hogeschool schieten we er niks mee op als er veel uitvallers zijn. Een bewuste, passende keuze is dus een gedeeld belang”

Gedeeld belang
Mary van Kronenburg ziet het niet anders: “We helpen mensen om hun verwachtingen te managen in hun zoektocht naar wat bij hen past. Dat hoeft niet per se een van onze lerarenopleidingen te zijn. Zij zijn er niet bij gebaat als de keuze niet in de pas loopt met hun toekomstaspiraties.” Daarnaast is dat zonde van alle verspilde energie, tijd en geld, vindt ze. En dat is nog maar één kant van de medaille. “Als hogeschool schieten we er natuurlijk ook niks mee op als er veel uitvallers zijn. Een bewuste, passende keuze is dus een gedeeld belang.”

Studiekeuze- en loopbaanadviseur Jannie Jansma (foto: Ralph Schmitz)

Geen kant-en-klare antwoorden
De keuzeknoop wordt natuurlijk niet meteen al in de speeddate doorgehakt. Wel wordt daar het wiel van (zelf)reflectie stevig aangezwengeld. Evenmin draait het om pasklare antwoorden. Hoe zou dat ook kunnen in de twintig minuten van zo’n sessie? Jansma: “Coaching is vooral de kunst om een spiegel voor te houden en mensen met de juiste vragen aan het denken en, pas daarna, aan het doen te zetten.”

“Een Leven Lang Ontwikkelen leest lekker weg op papier. Maar in de praktijk valt of staat het met duurzame inzetbaarheid en plezier in wat je doet”

Alles op de weegschaal
Een open avond Deeltijd bij Educatie trekt een opvallend gevarieerd publiek. De leeftijd van (nu dus online) bezoekers loopt uiteen van pakweg 22 jaar tot 55 plus. Sommigen hebben net schoorvoetend hun eerste carrièrestappen gezet. Anderen hebben bijvoorbeeld al ruim twintig jaar hun sporen verdiend als jongerentherapeut en willen nu dolgraag in de klas hun kwaliteiten inzetten. Daarom is elk coachingsgesprek anders. Jansma: “Bij de één leg je de nadruk meer op de balans tussen studie en een kinderwens op korte termijn. Met iemand anders probeer je misschien gezamenlijk na te gaan hoe de puzzel is te leggen bij een drukke baan, een fulltime werkende partner, drie kinderen en een stevige reisafstand. In alle gevallen is het zoeken naar de juiste balans.”

Plezier in wat je doet
Van Kronenburg kan dat beamen. Voor haar telt verder dat iemand in de tegenwoordige wirwar aan studierichtingen en werkvelden goed vooruit kan. “Een Leven Lang Ontwikkelen leest lekker weg op papier. Maar in de praktijk valt of staat het met duurzame inzetbaarheid en plezier in wat je doet.”

Op de online Open Avond Deeltijd Educatie van aanstaande woensdag 3 juni kunnen deelnemers naast de speeddates onder meer ook online voorlichtingen en live Q&A’s volgen, evenals chatten met studenten en docenten.

Mary van Kronenburg heeft, naast haar werk als studiekeuzecoach bij het Studiewisselpunt van de HAN, haar eigen loopbaancoachpraktijk: www.studioverve.nl.

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen