Een kleine studentenkamer inrichten? 8 tips van @budgethome

Efficiënt, low budget én mooi

Raïssa Soeter
Sep 11, 2019 · 4 min read
Desiree de Vreede

We spraken HAN vakdocent rekenen-wiskunde Desiree de Vreede in februari over haar onderneming ‘Budgethome’. Ze heeft met haar insta-account 118.000 volgers en heeft door de jaren heen heel wat interieurkennis opgebouwd. Speciaal voor alle studenten die op kamers gaan, geeft ze tips om van je kleine ‘kot’ een balzaal te maken.

1. Zet een kleine ruimte niet vol met kleine spullen maar kies voor een paar grote items. Dit geeft meer rust en laat de ruimte groter lijken. Bekijk van tevoren goed waar je de grote meubelstukken neer wilt zetten. Maak een plattegrond en bedenk hoe je de ruimte gebruikt. Als je kamer leeg is, kun je ook met tape de meubelstukken op de grond ‘uittekenen’ zodat je je beter kunt voorstellen hoe het eruit komt te zien en of er nog voldoende loopruimte overblijft.

2. Bedenk of je functies van meubels kunt combineren zodat je minder meubels nodig hebt. Zo kun je een eettafel ook gebruiken als bureau en een bed als bank. Uitschuifbare en inklapbare meubels zijn ook praktisch. Een uitschuifbare eettafel met klapstoelen kun je gebruiken om met je vrienden aan te eten. Ben je alleen, dan klap je alles in waardoor je meer ruimte overhoudt.

3. Als je klein woont, is het slim om de vloer zo leeg mogelijk te houden. Werk daarom in de hoogte. Denk aan hoge kasten (liefst tot aan het plafond) of wandplanken voor extra opbergruimte. Heeft je kamer een hoog plafond? Overweeg dan een hoogslaper, dit zorgt voor veel extra ruimte.

4. Lichte kleuren zorgen voor een rustige sfeer en een optisch grotere kamer. Kies daarom voor een lichte basiskleur. Een all-white sfeer is ook nog eens heel hip. Met accessoires en textiel kun je vervolgens kleuraccenten toevoegen. Kies bijvoorbeeld voor blauwe (rustgevend en fris) of groene (neutraal) accenten. Kies voor maximaal drie accentkleuren, dan blijft je inrichting het meest in balans.

5. Ga voor een grote spiegel. Naast het feit dat een spiegel gewoon heel praktisch is, zorgt een grote spiegel er ook voor dat de ruimte groter lijkt. Een vrije muur geeft trouwens ook een ruimtelijk gevoel. Hang dus niet alles vol maar laat een muur onbedekt. Less is more.

6. Planten zijn ideaal voor op je studentenkamer, ze houden namelijk de lucht schoon doordat ze zorgen voor zuurstof. Cactussen en vetplanten zijn ook nog eens onderhoudsarm, zo heb je wel de lusten maar niet de lasten. Qua grotere kamerplanten is de Yucca een topper, deze plant houdt van warmte en kan goed tegen droogte. Een keer vergeten water te geven, overleeft ‘ie dus wel.

7. Meubels, accessoires en planten kosten natuurlijk een hoop geld. Om de inrichting van je studentenkamer betaalbaar te houden, zijn Marktplaats en kringloopwinkels aanraders. Ook op Facebook heb je tweedehands groepen per woonplaats, hier staan regelmatig meubels op die je gratis kunt ophalen. Ook planten worden veel gratis aangeboden. Bepaalde plantensoorten zijn ook nog eens zelf te stekken, zoals een pannenkoekplant (Pilea). Door stekken kun je een nieuwe plant laten groeien uit een stukje van een volwassen plant, waardoor je je planten dus kunt vermeerderen. Bovendien is het ook nog eens leuk om te doen!

8. Maak je kamer persoonlijk. Probeer lekker uit, mix verschillende stijlen en zet vooral items in je kamer waar je oprecht blij van wordt. Ik wissel ook graag af en daarom ben ik altijd op zoek naar toffe woonaccessoires voor kleine prijsjes. Mijn motto is dat mooi niet altijd duur hoeft te zijn en je ook met een klein budget een ‘pinterestproof’ interieur kunt creëren.

Over twee weken geeft Desiree van tips voor een ideale thuiswerkplek voor medewerkers. Lees ook haar vorige interview op SAM,

sambyhan

SAM is het online journalistieke medium van de HAN voor studenten en professionals

Raïssa Soeter

Written by

sambyhan

sambyhan

SAM is het online journalistieke medium van de HAN voor studenten en professionals

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade