Ervaringen uit een leven zonder Facebook

Guus heeft onlangs zijn facebookpagina verwijderd. Daardoor mist hij veel van wat zijn vrienden meemaken. Maar of hij dat erg vindt?

Foto: Jonathan Francis

Twee weken geleden gooide ik mijn facebookpagina in de digitale prullenbak. Weg foto’s, weg video’s en weg 650 vrienden. Negen jaar had ik erover gedaan om het profiel op te bouwen, maar nu is er niks meer van over. En gelukkig maar. Ik zal jullie mijn ervaringen van de afgelopen weken delen.

Eerlijk gezegd bevalt het uitermate goed, dat leven zonder Facebook. Ergens in mijn zijn voel ik een bepaalde rust. Ten eerste omdat ik niet meer dagelijks in contact kom met alle dagbestedingen van mijn ‘vrienden’. Dat die daar is geweest, die dat heeft gedaan of hij is afgestudeerd en zij op reis is. Heerlijk is dat. Minder informatie, minder vragen en minder zorgen. 
 
Ten tweede omdat ik door de afwezigheid van al die gedeelde activiteiten ook geen sociale druk meer voel om óók iets te doen. Het is heerlijk om bij mezelf de afwezigheid te voelen van de (prestatie)druk die het me soms op kon leveren. Die ging vaak vooral gepaard met frustratie. Dus ook dat is een stuk minder. Ja, ik kan het werkelijk waar iedereen aanraden om Facebook te verwijderen. Voor de mensen die trouwens bang zijn dat ze dan veel dingen gaan missen: Ja, dat klopt. Maar eh, boeien? Alsof je overal bij moet zijn. En waarom eigenlijk? Wíl je al die dingen die je doet eigenlijk wel? Als je al die dingen die mensen op Facebook doen niet meer hoeft te doen, dan hou je wellicht meer ruimte over voor dingen die je zelf wilt doen. Zo ervaar ik dat tenminste wel. Als meer authenticiteit.
 
Het is trouwens niet dat ik allemaal maar deed wat ik mensen op Facebook zag doen, het gaf me alleen soms het gevoel dat ik dat dan ook moest doen. Alsof ik er dan pas bij hoorde. Dat vond ik zo bizar om bij mezelf waar te nemen — het besef dat Facebook zo’n effect op mij had — dat ik uiteindelijk besloot om Facebook te verwijderen. Door de afwezigheid van Facebook en al zijn reclame voel ik meer ruimte om mijn leven vorm te geven zoals ik dat zelf wil. Heerlijk om niet meer gebombardeerd te worden met al die stereotypen. Heerlijk om meer te leven op mijn eigen manier.

Guus Gelsing schrijft wekelijks een column voor SAM. Lees hier zijn vorige column.