Groene Rijders vormen brug tussen ondernemer en klant

Milieuvriendelijke bezorgservice helpt worstelende retailers

SAM
sambyhan
4 min readMay 12, 2020

--

Steven Koster levert een pakket af in het ‘nieuwe normaal’

Wie in Arnhem woont, heeft ze vast wel eens voorbij zien zoeven: de bakfietsen van Groene Rijders. Deze bezorgservice en welbekende stageplek voor HAN-studenten heeft, sinds de coronamaatregelen van kracht werden, hun zaken zien verdrievoudigen. “We brengen Arnhemse ondernemers en klanten alsnog bij elkaar.”

Tekst: Olga Helmigh
Foto’s: Marcel Krijgsman

Voor Steven Koster, mede-eigenaar van Groene Rijders, werd het een week nadat Rutte aankondigde dat Nederland in een intelligente lockdown ging, een “gekkenhuis”. “Maar eerst kwam alles helemaal stil te liggen”, vertelt Steven. “Onze core business is namelijk het leveren van goederen aan horeca, op milieuvriendelijke wijze. Per elektrische bakfiets brengen we bijvoorbeeld brood van bakkerij Ton van Otterloo en vlees van slagerij Putman aan diverse horecagelegenheden in de binnenstad. Zo wordt de CO2-uitstoot in het centrum verminderd. Maar veel van onze klanten kregen plots minder klandizie of gingen dicht. Heel even wisten we niet wat we moesten doen.”

Bestelling ophalen bij slagerij Putman in de Steenstraat

De boel omdraaien
Dan belt Platform Binnenstad Arnhem: of Groene Rijders wil meewerken aan hulppakketten voor Arnhemse ondernemers. De gemeente en het platform delen de kosten en ook Stichting Ondernemersfonds Arnhem raakt erbij betrokken. “We zaten voor de coronacrisis al met deze partijen om tafel om de bevoorrading van meerdere winkels op ons te nemen”, aldus Steven. “Nu draaiden we de boel om: het leveren van hun producten aan klanten thuis.” Er wordt een website opgezet waar ondernemers zich op kunnen aansluiten. “Een soort online etalage. Je klikt op de winkel en ziet de websites waarop je hun producten kunt bestellen. Vervolgens gaan wij met de bezorging aan de slag.”

Brug
Het was niet voor iedereen een makkelijke omslag. Steven: “Kleinere ondernemers hadden soms niet eens een website, laat staan een webshop. In allerijl hebben veel zaakjes ongelooflijk veel moeten regelen. Waaronder ook het online afrekenen. Van professioneel iDeal, tot het versturen van een Tikkie per klant.” Groene Rijders haalt vervolgens de bestelde producten op en rijdt ze naar de klant toe. “Wij leggen ze op de deurmat, bellen aan en doen drie stappen naar achter. Het is fijn om te zien hoe blij klanten zijn, en hoe wij ondernemers kunnen helpen. Je brengt ze tóch bij elkaar op deze manier, als een soort brug. Zo overleven de winkeliers, zelfs al halen ze niet hun normale omzet, en de klant kan nog steeds winkelen en worstelende retailers helpen.”

“Mensen hebben meer tijd voor beter eten, uitgebreid koken en genieten. Of ze willen liever niet meer naar de supermarkt en lossen het zo op”

Plotsklaps druk
Voor Groene Rijders betekent het dat ze van 4 naar 14 fietsers en van 20 naar 100 ritten per dag gaan. “En van drie elektrische bakfietsen naar acht”, vertelt Steven. “Ik werkte in het begin 80 uur per week: we kregen het plotsklaps enorm druk. Zowel met het opzetten van een nieuw logistiek systeem als het aannemen van rijders en het coördineren van alles.” De rijderspoule bestaat onder meer uit muzikanten die nu zonder werk zitten, studenten, kennissen en de zoon van Steven. “Die is 14 jaar en rijdt kleine ritten. Verder ruimt hij onze distributiehub op en doet andere kleine klusjes.” Onderling houden ze zich goed aan alle afstands- en hygiëneregels. “Pluspunt is dat alle rijders lekker veel bewegen. Bovendien hebben ze gezonde bruine koppen van het fietsen in de lentezon, haha.”

De Groene Rijders zijn inmiddels een vertrouwd beeld in de Arnhemse binnenstad

PuurLand
Stevens dochter van 16 jaar werkte in de bediening van restaurant The Green Rose. “Zij zat door de sluiting van de horeca ineens zonder werk. Nu pakt ze verspakketen in voor PuurLand, mijn andere bedrijf.” PuurLand heeft samenwerkingsverbanden met kwekers en boerderijen, zoals De Horstenhof in Duiven. Ze brengen seizoensgebonden en duurzaam gekweekte groente, fruit, zuivel, vis en vlees rond aan horecabedrijven en particulieren. Ook die zaken zijn verdrievoudigd. “Mensen hebben meer tijd voor beter eten, uitgebreid koken en genieten. Of ze willen liever niet meer naar de supermarkt en lossen het zo op.”

Alternatieve manieren
Steven beseft hoe tegenstrijdig het is om juist in deze tijden goed te boeren en je bedrijven te zien bloeien. “Mensen die getroffen worden door corona, of iemand eraan verliezen: het is onwerkelijk en verschrikkelijk. Daarnaast zie we hoe ondernemers bijna verdrinken en wanhopig hun hoofd boven water proberen te houden. Wat ik uiteindelijk hoop is dat we uit al deze ellende positieve lessen kunnen trekken over onze consumptiemaatschappij en alternatieve manieren blijven bedenken om voorzichtig, gezond en weloverwogen met elkaar in verbinding te staan.”

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen