HAN Fysiotherapiestudenten krijgen mensen in beweging met QuaranTrain

“We voelen een maatschappelijke verantwoordelijkheid”

SAM
sambyhan
3 min readApr 20, 2020

--

Screenshot video QuaranTrain

Om mensen van de bank af te krijgen tijdens de coronacrisis ontwikkelden studenten HAN Fysiotherapie ‘QuaranTrain’. Een internationaal beweegplatform met blog en talloze instructievideo’s om jong en oud de beweegrichtlijnen van de WHO te laten opvolgen.

QuaranTrain coördinatoren Samantha en Meike (foto gemaakt voor de 1,5 meter maatregel)

De groep studenten besprak het idee op 12 maart, de laatste dag dat er nog fysiek onderwijs werd gegeven, niet wetende wat er allemaal zou volgen. “De aanzet kwam van Fysiotherapiedocent Joost van Wijchen. We wilden iets betekenen voor mensen die twee weken in quarantaine moesten, maar de focus kwam al gauw te liggen op iedereen die thuis zit door de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Jong én oud,” vertelt Samantha Meijer (26). Samen met Meike Geurtsen (18), ook student van de delta-stroom van HAN Fysiotherapie, heeft ze de coördinatie van QuaranTrain op zich genomen.

Op de website en via socialmediakanalen worden informatieve blogposts en video’s gedeeld met oefeningen die je gemakkelijk thuis kunt nadoen. De opdrachten, die een paar minuten duren, lopen uiteen van squats met een stok en een ballonnenspel tot ademhalingsoefeningen. De vlogs worden door de studenten zelf gemaakt en stippen richtlijnen van de WHO, het RIVM en het Kenniscentrum Sport & Bewegen aan (handen wassen, 1,5 meter afstand houden en beweegrichtlijnen). De Nederlandse video’s zijn onderverdeeld in de categorieën ‘challenge’, ‘dance & mobility’, ‘allemaal actief’ en ‘beter samen’. Ook wordt er gewerkt aan een ouderenlijn voor ‘fitte senioren’.

“Ook buiten de muren van de behandelkamer kunnen we als beweegexperts iets betekenen voor mensen die in thuisisolatie niet kunnen bewegen zoals ze gewend zijn”

Beweegexperts
Het vergt volgens de coördinatoren behoorlijk wat tijd (opdrachten bedenken en video’s uitwerken en monteren), maar de studenten doen het vrijwillig en met gedrevenheid. “We realiseren ons dat we als fysiotherapeuten in spe een rol vervullen in de maatschappij. We voelen de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een gezonde samenleving. Ook buiten de muren van de behandelkamer kunnen we als beweegexperts iets betekenen voor mensen die in thuisisolatie niet kunnen bewegen zoals ze gewend zijn.”

Internationale teams
Het blijkt aan te slaan. QuaranTrain is pas enkele weken live, maar gaat ook internationaal als een speer. “De naamsbekendheid is flink gegroeid nadat de Britse Ann Gates van Exercise Works! (een ‘movement for movement’ platform) een bericht over QuaranTrain deelde op haar Twitter account. Nadat ook Joost van Wijchen zijn internationale netwerk heeft benaderd, zijn er veel teams aangesloten van andere hogescholen en universiteiten, waaronder de Universiteit van Nottingham, de Universiteit van Malta, Hogeschool van West-Noorwegen en HESAV (Zwitserland).”

Screenshot video QuaranTrain

Naast internationale studententeams worden er ook andere HAN opleidingen betrokken voor blog- en videocontent, zoals Voeding & Diëtetiek en mogelijk Ergotherapie. Samantha: “Het is als een positieve olievlek. Geweldig dat er zoveel verbindingen gerealiseerd worden, niet alleen met mensen thuis die reageren op video’s, maar ook met andere scholen, opleidingen en studenten. We verwachten dat QuaranTrain nog groter wordt de komende maanden en streven ernaar dit internationale netwerk ook na de coronacrisis te behouden.”

--

--

SAM
sambyhan

Journalistiek medium van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen